Hlavní navigace

Jak na KDE4 v Gentoo

15. 10. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Grafické prostředí KDE4 se po měsících problémů dostalo do použitelného stavu a také do většiny linuxových distribucí. V dnešním článku o Gentoo se budeme zabývat právě dostupností KDE4 technologií. Také společně prozkoumáme možnosti nastavení USE-flagů, které jsou neodmyslitelnou součástí Gentoo.

Dostupnost balíčků

Existuje několik úrovní balíčků, které se rozlišují podle toho, jak moc člověk chce žít „na hraně“. V hlavním stromu portage je dostupné pouze poslední stabilní vydání (pozn. V tuto chvíli je označeno jako testovací a na stabilizačních postupech se již pilně pracuje). Pro lidi co rádi žijí na hraně máme kde-testing overlay, se kterým se blíže seznámíme později.

Seznam dostupných verzí:
  • Stabilní verze: Jedná se o poslední stabilní vydání KDE4.
    Dostupné v hlavním stromu.
  • Stabilní živá verze: Živé ebuildy sledující vývoj ve stabilní větvi kde repozitářů. Lze je snadno identifikovat pomocí verze, která je branch.9999 (4.3.9999).
    Dostupné v kde-testing.
  • Upstream snapshot/beta­verze/etc: Verze balíčků vydaných z vývojářské větve kde repozitářů. Jedná se o vydání ukazující nové vlastnosti ze současné vývojové větve. Identifikovat je lze jako branch_major.bran­ch_minor-1.snapshotverze (4.3.60).

    Tyto balíčky ve většině případů nemá cenu používat do vydaní první betaverze, protože není ani testováno zda se zkompilují.

    Dostupné v kde-testing.
  • Živá verze: Jedná se o živé ebuildy, které sledují současný trunk. Jedná se o to nejčerstvější co KDE vývojáři nabízí.

    Vyplatí se sledovat dashboard před pokusem o aktualizaci.

    Dostupné v kde-testing.

Předinstalační příprava

Jako u každého velkého setu balíčků je celkem chytré si nejprve vše předem připravit a teprve poté to celé zkompilovat. Ušetří to čas pro pozdější zděšený pohled na seznam znovu kompilovaných balíčků, který způsobil jeden malinkatý useflag.

Useflagy

KDE4 umožňuje spousty nastavení konfiguračního prostředí a proto se nejprve zaměříme na jeho přizpůsobení našim potřebám. Samozřejmě, že jsme se snažili mít co nejrozumnější výchozí nastavení, ale občas se hodí vědět, co lze s aplikacemi udělat.

  • Globální:
    • handbook: Instalace dokumentace, jedná se o věc která se zobrazí pokud v nějaké aplikaci zmáčknete F1.
    • doc: Instalace vývojářské dokumentace.
    • semantic-desktop: Povolení nepomuku a strigi indexování. Jedná se o úžasné vytěžování CPU za účelem rychlejšího vyhledávání dat v souborech.
    • kdeprefix: Instalace do specialního prefixu mimo FHS (v tomto případě do /usr/kde/${SLOT}).

      Tato volba umožňuje instalace více KDE4 verzí naráz.

      Důrazně nedoporučuji používat, pokud nehodláte opravovat problémy s tímto flagem spojené.
    • debug: Povolení debug rozšíření, vhodné pro reportování chyb. Přesto si ještě prostudujte návody jak v gentoo vyrobit slušnou backtrace (HINT: pokud to má víc nul nežli jiných znaků, je to naprosto k ničemu).
    • aqua: Podpora jablečného průmyslu pro gentoo v prefixu na Mac OS-X.
  • Vybrané balíčky:
    • kopete: Je povolena podpora pouze pro jabber protokol. Pokud tedy chcete jiný, nezapomeňte ho povolit.
    • dev-libs/soprano: Knihovna pro nepomuk storage.
      Může fungovat pomocí java backendu, který je v základu povolen, nebo pomocí redland. Redland nepožaduje javu, ale bohužel je velice poruchový, tedy rozhodnutí, který použít, budete muset učinit sami.
    • app-office/akonadi-server: Server akonadi pro PIM zdroje.
      Má možnost používat jako backend mysql nebo sqlite. Sqlite je v současné chvíli považována za experimentální (tady celkem funguje) a tedy v základu vypnutá.

Výběr vhodného metabalíčku pro instalaci

KDE je rozdělené do několika balíčků, které umožňují pohodlnou instalaci pouze vybraných částí.

Maximalistická volba je kde-base/kde-meta, která znamená, že budete instalovat úplně všechny části kde.

Naprostým opakem je kde-base/startkde, který obsahuje pouze ten nejzákladnější set balíčků vhodný pro instalaci. Používání tohoto balíčku se vyplatí pro využívání kde integrace v jiných WM/DE, nebo pokročilým uživatelům, kteří si rádi spravují svoje balíčky sami.

Za ideální střední cestu bývá považován balíček kde-base/kdebase-meta, který obsahuje již celkem funkční desktop.

Soupis všech metabalíčků, které jsou dostupné:

  • kde-base/kdeacces­sibility-meta: Balíčky dostupnosti: lupa, předčítání,…
  • kde-base/kdeaddons-meta: Různé doplňky.
  • kde-base/kdeadmin-meta: Administrační balíčky.
  • kde-base/kdeartwork-meta: Wallpapery, zvuky a další bordel :)
  • kde-base/kdebase-meta: Základní set pro instalaci.
  • kde-base/kdebindings-meta: Bindingy pro další jazyky. Python, java, C#,…
  • kde-base/kdeedu-meta: Výukové nástroje.
  • kde-base/kdegames-meta: Hry.
  • kde-base/kdegraphics-meta: Balíčky pro práci s grafikou. Malování, pravítka,…
  • kde-base/kde-meta: Kompletní balík všech metabalíčků, které jsou zde vypsány.
  • kde-base/kdemultimedia-meta: Multimediální balíčky. Juk, Dragonplayer,…
  • kde-base/kdenetwork-meta: Síťové služby.
  • kde-base/kdepim-meta: Kancelářské balíky.
  • kde-base/kdesdk-meta: Vývojářské utilitky. Nástroje pro překlad, debugování,…
  • kde-base/kdetoys-meta: Hračky. Vařič čaje a další blázniviny.
  • kde-base/kdeutils-meta: Různé nástroje. Archivační nástroj ark, úložiště hesel,…
  • kde-base/kdewebdev-meta: Nástroje pro webdevelopment.

KDE team také podporuje experimentální sety, jak jsou specifikovány v portage-2.2. Vzhledem k tomu, že v současné chvíli se zabýváme kompletní změnou specifikace chování těchto věcí, tak není vhodné je nyní používat. Pokud je někdo opravdu chcete vyzkoušet, tak se podívejte do KDE4 průvodce aktualizací.

kde-testing overlay

Pro uživatele, co rádi žijí na hraně, jsme vyrobili tento overlay, který obsahuje spousty zajímavých věcí, a sem tam se taky trošičku rozbije.

Jak je napsáno v prvním bloku, kde-testing obsahuje základní kde balíky z experimentálních větví. Dále je v něm možno nalézt spousty pěkných živých verzí pro 3rd party apps (kile, krusader, k3b, koffice a další). Také v něm probíhá příprava nových stabilních verzí.

Instalace tohoto overlaye se provede snadno pomocí programu layman. Overlay se jmenuje kde-testing a dejte si pozor, ať si nepřidáte overlay s názvem kde, který nemá s KDE teamem nic společného.

Soužití s KDE3

Gentoo

Snaha o možnost integrace KDE3 do KDE4 se setkala s částečným úspěchem. Základní kde aplikace mohou koexistovat bez jakéhokoliv problému. Problémem jsou různé 3rd party apps, které nikdo nepřemigroval na novou strukturu.

Jednoduchým průzkumem můžete zjistit, zda vaše aplikace byla portována či nikoliv. Je třeba zjistit, v jakém slotu se daná aplikace nachází. Lze to provést buďto použitím programu eix, nebo jednoduchým otevřením daného ebuildu v textovém editoru a vyhledáním řádku se SLOT. Pokud má aplikace SLOT=„3.5“ pak je vše v pořádku a měla by fungovat i s KDE4. V opačném případě ji nikdo netestoval a je třeba ji opravit. S přihlédnutím ke zdrojům, které máme v kde teamu dostupné, se ale s největší pravděpodobností budete muset postarat o opravu sami.

KDE 3 má v tuto chvíli také spoustu bezpečnostních problémů v oblasti khtml a spracování certifikátů, pokud ho tedy používáte v některé z těchto oblastí radši s tím přestaňte. Tento problém vede k odstranění KDE3 z hlavního stromu co nejdříve po stabilizaci KDE4. Pro pohodlnost a jednoduchost byly snad všechny ebuildy přesunuty do kde-sunset overlay, kde budou udržovány komunitou. Pokud vás osud KDE3 nenechává chladným tak mi napište mail a já vám zařídím commit access.

Převod konfigurace z KDE3 do KDE4

KDE4 a KDE3 konfigurace se z důvodu jejich snadného soužití ukládá do různých adresářů. KDE3 si právem staršího bráchy zabrala .kde/ a pro KDE4 zbyl adresář .kde4. Pozor: pokud používáte kdeprefix useflag tak to není adresář .kde4, ale .kde${SLOT}, kde slot je verze vašeho kde (4.1, 4.2, 4.3).

Převod konfiguračních souborů jako takových je nepodporovaný a jednoduchý export konfigurace z KDE3 aplikace a opětovný import do KDE4 aplikace by měl fungovat lépe a radostněji. Autor článku převáděl pouze záložky konqueroru, kwallet databázi a nastavení kmailu, což všechno fungovalo s přijatelnou mírou chyb.

Plasmoidy

Gentoo

Zajímavou vlastností KDE4 a plasmy jsou plasmoidy. Jedná se o jednoduché applety, které vám běží v různých panelech nebo přímo na ploše. Většina dostupných plasmoidů se dá najít ve dvou balíčcích kde-base/plasma-apps a kde-base/kdeplasma-addons.

Pokud se vám chování plasmoidů nepozdává, či vás přímo uráží, tak lze plochu přepnout zpět na chování známé z KDE3. Stačí kliknout pravým myšidlem na plochu a v nastavení zvolit typ na „pohled na složku“.

Na druhou stranu pokud jste opravdový plasmoidový závislák a potřebujete jich víc, tak doporučuji přidat kde-testing overlay. V něm se nachází v adresáři kde-misc spousta plasmoidů, které nejsou přidávány do stromu, protože mají tendenci sem tam shodit plasmu. Což dokáže zkazit i jinak krásný den…

Pokud provedete nějaké změny na nastavení plasmy tak doporučuji odhlášení a opětovné přihlášení, protože tak se rozložení plasmoidů uloží do konfigurace. Nic nezkazí člověku den víc než 40 days uptime a pád plasmy, který vám totálně rozkope celou plochu. 

KDE 4 a aplikace třetích stran

Většina stížností na KDE4, které se v poslední době objevují, je na nedostupnost oblíbených programů z KDE3. Všechny aplikace které jsou pro KDE 4 mají SLOT=„4“. Pokud tedy vaše oblíbená aplikace není označená jako stabilní, tak je možno si ji odmaskovat a pomoci s testováním. Jestli ale není dostupná vůbec v hlavním stromu, tak se vyplatí zkusit přidat kde-testing a prohledat ho, zda nemáme připravený alespoň živý ebuild. No a pokud se nepoštěstí ani s jedním z těchto kroků, tak je na čase se zeptat upstream vývojářů. Pokud poté zjistíte že KDE 4 verzi vyvíjí a nebo už i vydali, tak se vyplatí otevřít bug, který bude jistě rychle opraven.

Za jednu z aplikací, které opravdu citelně v dnešní době lidem chybí, bych označil K3B. Mandriva ovšem zaměstnává vývojáře, který by měl na K3B pracovat, a tak nám nezbývá než doufat, že bude rychle hotov se zbytkem věcí, co v KDE4 verzi K3B chybí. Další takovou aplikací je Kdevelop, i když jeho betaverze/živé verze se dají celkem dobře používat, nebo se dá programovat v qt-creatoru.

Doporučené čtení, odkazy

Domovská stránka: http://kde.gentoo.org/

root_podpora

KDE4 průvodce aktualizací: http://www.gentoo.org/…e4-guide.xml

IRC Kanály: #gentoo-kde a #gentoo-desktop na síti irc.freenode.net

Mailing List: gentoo-desktop<zavinac>lis­ts.gentoo.org

Byl pro vás článek přínosný?