Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak na účetnictví na Linuxu od vzach - Pracoval jsem kdysi ve firmě na Slovensku (tehdy...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 10. 2002 18:10

    vzach (neregistrovaný)

    Pracoval jsem kdysi ve firmě na Slovensku (tehdy přes 2000 zaměstnanců, obrat kolem 4 mld. Sk), kde se používal IS ProFiS na DB Progress (komplexní IS - účetnictví, MTZ, fakturace, mzdy, doprava, TPV, DŘV, ...). Od. r.1993 tam fungoval v režimu klient-server mezi klienty OS/2 a servery AS/400, od podzimu r. 1996 byli klienti na Linuxu a v r. 1997 byl celý IS převeden na režim host based na Linuxu, kde běží dodnes. V r. 1997 to začínalo na Pentiu Pro 166Mhz se 128 MB RAM, které tehdy utáhlo bez problémů 100 uživatelů - po přechodu na Linux se zrychlilo interaktivní zpracování průměrně 10x, batchové zpracování 20x-40x. Při některých operacích to bylo několikanásobně rychlejší, než když stejný IS fungoval v jiných firmách (se srovnatelným počtem uživatelů i velikostí DB) na 2-procesorových serverech s HP-UX, nebo 4-procesorových PC s Win NT. Tento IS už dneska jeho výrobce nevyvíjí, ale existuje určitě spousta jiných IS pro UNIX i Windows, které by fungovaly i na Linuxu. V té firmě dnes uvažují o přechodu na jiný IS (možná i SAP/R3), pokud ovšem poběží na Linuxu.

  • 20. 10. 2002 8:30

    Koli (neregistrovaný)

    Hej take systemy su. Jeden z nich je
    http://www.aurus.sk
    SAP samozrejme funguje pod unixom. Jediny problem tychto systemov je ich cena, ktora nejde radovo pod pol miliona a to som este dost nizko. A taky ubohy obycajny maly alebo stredny podnikatel si take nieco tazko dovoli.

  • 20. 10. 2002 9:13

    ing. Karel Jačko (neregistrovaný)

    Ano, toto je skutečný paradox dnešního přístupu
    k podnikovým IS jako jsou účetnictví, obchod a
    logistika. Malý český podnikatel, který si nemůže
    koupit IS nad 500 tis., ale jezdí v AUDI za 2 mil.
    má dům za 10 mil...

    Pokud takový vypíše výběrové řízení na nový IS
    požaduje parametry a technologii jako v SAPu
    a cenu do 100 tis. i s implementací.
    Pokud mu ovšem takový IS způsobí škodu například
    jako úplnou ztrátu dat, požaduje náhradu ušlého
    zisku v miliónech.

    Tato léty ověřená zkušenost samozřejmě neplatí
    na podnikatele-nepodnikatele, kteří v této
    těžké době, živí alespoň sebe, a pokud vůbec jezdí,
    tak vyhaslou škodou 105 a na přilepšenou berou
    špidlo-dávky.

  • 20. 10. 2002 18:07

    nautilus (neregistrovaný)

    To je pravda, z vlastni zkusenosti muzu rict, ze dost ceskych "podnikatelu" ac jezdi v dvou milionovych AUDI a podobne si vubec neuvedomuje dulezitost IT v dnesnim svete a kdyz uz si nejaky ten napriklad podnikovy IS zakoupi nedokazou ho vubec vyuzit, protoze konzultanta nedejboze analytika si prece nebudou platit a co se tyce spravcu v takovychto spolecnostech jsou taky casto neschopni (to je tezke kdyz si specialistu na IT vybira clovek, ktery se mozna ve windowsu podiva na nejakou internetovou stranku a tim jeho znalosti pocitacu konci) takze obvykle nefunguji bud, tak jak by mely,nebo vubec ne, no a kdyz prijde nejaka zahranicni firma se spickovou organizaci a efektivitou kdoviceho, ktera je samozrejme "prevalcuje trikrat tam a zpatky", potom jako zblazneni jeci a nadavaji na vse mozne i nemozne co a kdo nam sem pousti zahranicni "rozkladace" a podobne (nepripomina vam jen, tak nahodou neco?! -:)) ). Je sice pravda, ze nevim, kteri a ted mi prominte ten vyraz debilove (alias... vzdyt vy vsichni vite, kdo,jen se nechci vystavit trestnimu stihani..at zije demokracie v cesku) vymysleli takovou totalni nedemokratickou a ekonomickou kravinu jako jsou investicni pobidky pro velke a bohate spolecnosti at uz ze zapadu ci vychodu,ktere si z nas jen stejne delaji odkladiste starych technologii a vyuzivaji pro ne levne a pomerne kvalifikovane pracovni sily, a vykaslali se hlavne na vybudovani infrastruktury obvykle zalozene na strednich spolecnostech, ktera spolecne s pomerne vyhodnou polohou CR by sem ty velke spolecnosti pritahla a nejen do doby nez jim skonci danove prazdniny -:)) .