Hlavní navigace

Jasper's Journeys: nevýrazná skákačka

27. 7. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Skákačka musí mít prostě spád a nějaké vnitřní kouzlo, aby dokázala hráče zaujmout na delší dobu. Jasper's Journeys se v hratelnosti podobá známé klasice Jazz Jack Rabbit 2, ale hraje se stejně dobře, nebo hře chybí duše a unudí vás už v prvních minutách hraní? Vydejte se v Jasper's Journeys na dobrodružnou výpravu za záchranou hrdinovy kočky a snad se budete bavit.

Mezi mé nejoblíbenější skákačky na PC patří odnepaměti Jazz Jack Rabbit 2. Ten skvěle kombinoval prvky klasické skákačky a 2D střílečky. Kromě toho vynikal i atraktivním a barevným světem a notnou dávkou humoru. Jasper's Journeys se mu v hratelnosti v lecčem podobá, ale chybí mu jakýsi šmrnc a motivace, která táhne hráče kupředu.

Možná jsem začal moc brzy s kritikou a měl jsem ji nechat spíš na spodní řádky, ale Jasper's Journeys je prostě taková šedá myška, ačkoliv samotná hra překypuje barevností. Už samotnému příběhu chybí náboj a během vaší pouti se nijak zásadně rozvíjet nebude. Na začátku se dozvíte, že Jasperovi ukradla zlá čarodějnice kočku a chce ji použít jako přísadu do svého zlem nasáklého lektvaru. No a vy se jí v tom v kůži Jaspera snažíte samozřejmě zabránit.

Obrázky ze hry Jasper's Journeys

Zabije vás i mírumilovná žížala

Jasper je jakýsi skřítek s nadměrnou dávkou vitality. Dokáže skákat neuvěřitelně vysoko a metat po svých nepřátelích zeleninu. Téměř vše, co se v pohádkovém světě hýbe, ho chce zabít, ač to vypadá mile a mírumilovně. I taková žížala je pro Jaspera obrovskou hrozbou. Je trochu složité si na to zvyknout. Většina věcí vypadá jako dekorace, ale autoři jim dali jakýsi smrtící nádech. Mnohokrát se mi tak na začátku stalo, že jsem procházel vedle něčeho, co vypadalo neškodně, a náhle jsem měl o jeden život méně. Což mě poněkud frustrovalo.

Hra je v prvních pěti úrovních poměrně jednoduchá. Nepřátel je málo a jsou daleko od sebe, a tak není problém je přeskočit a úplně ignorovat. Jeden level jsem znechuceně dokonce proběhl, aniž bych jedinkrát vystřelil. Po takové hodince hraní ale už začne značně přituhovat. Nepřátelé se vám klidně teleportují přímo pod nos nebo vypouštějí kouzla, která vás sama pronásledují. Kapitolu, to je vždy zhruba po třech levelech, většinou uzavírá boss. Nejedná se nikdy o moc složité souboje. Musíte do něj jen pálit co nejrychleji a nenechat ho zaútočit. Taktizování se prostě nekoná.

Obrázky ze hry Jasper's Journeys

Level design se neustále opakuje

Většina úrovní má celkem nezajímavý level design. Nejdete pořád kupředu, ale většinou chodíte v kruzích a neustále navštěvujete místa, která jste předtím už prošli. Cesta dál je často zablokována kostkou se znakem klíče. Musíte tedy hledat klíč se stejnou barvou, jako má kostka, a poté se dostanete dál, kde na vás většinou čeká další kostka. Celé hledání se opět opakuje a sem tam se mi stalo, že jsem ztratil a nevěděl, kudy mám pokračovat dál.

Celkem nešťastný je i způsob ukládání. Hra nenabízí žádný systém checkpointů. V každé úrovni se nachází chaloupka, v které si můžete za virtuální peníze hru uložit a nakoupit pár užitečných věcí. Je ale otravné, že poté, co odemknete skoro všechny zamčené kostky, se musíte pro jistotu vrátit do obchodu a uložit si svou aktuální pozici, jinak byste v případě smrti vše museli absolvovat znovu.

Obrázky ze hry Jasper's Journeys

Sem tam se vaše postava dostane k zajímavému bonusu. Lektvar vám třeba pomůže skákat vysoko nebo vám zvýší odolnost. Většinou se ale jedná o velmi krátkodobé oživení herních prvků a poté zas Jasper's Journeys sklouzne ke stereotypní rutině. Určitě by bylo zábavnější mít více možností, jak likvidovat své nepřátele, ale ty skoro žádné nejsou. Musíte střílet pořád to samé nebo se jim vyhýbat.

Grafická stránka neoslní, hra je nevýrazná

Grafická stránka vsází na retro zpracování. Svět ale působí tak nějak nudně a je to způsobeno tím, že většina předmětů jednoduše není rozanimovaná. Tráva ani kytky se samy nevlní ve větru a kolem nepoletují lístky ani nepadá déšť. Jediné, co se hýbe, jste vy, občas nějaká past, a vaši nepřátelé. Prostředí se poměrně aktivně mění. Budete cestovat lesem, ale i zámkem v oblacích. Jako oživení to však nestačí, neboť stále děláte to samé. Vše nepodkresluje ani moc dobrý soundtrack. Vnímal jsem ho jen v hlavním menu a okolní zvuky se omezují pouze na pípání všeho druhu.

root_podpora

Obrázky ze hry Jasper's Journeys

Závěr a konečné hodnocení

Pokud by byl Jasper's Journeys šířen zdarma, viděl bych v něm solidní odreagovačku snad pro všechny věkové kategorie, ale tahle nemastná neslaná hra stojí dokonce 10 dolarů, za které se dá i na Linux pořídit mnoho kvalitnějších her. Pokud nemáte o prázdninách co hrát a jste fandové skákaček, určitě nic nedáte za to, když si na oficiálních stránkách hry zkusíte stáhnout demoverzi a dle ní se rozhodnete, zda vám Jasper's Journeys za aktuální cenu stojí. Já se musím přiznat, že své koupě poněkud lituji.

Výhody

  • Nízké hardwarové nároky
  • Pohádkovost
  • Různorodé prostředí

Nevýhody

  • Audiovizuální stránka
  • Hratelnost
  • Systém ukládání
  • Rychle sklouzne do stereotypu
  • Vysoká cena

Byl pro vás článek přínosný?