Hlavní navigace

Názor k článku Komiks: Carlos a Chico od Yokotashi - # Myslim, ze mame hodne podobne nazory, jen...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 5. 2006 8:59

    Yokotashi (neregistrovaný)
    # Myslim, ze mame hodne podobne nazory, jen si uplne nerozumime v malickostech. Mluvime o tom stejnem, jen to v tom zkusit najit.

    Vicemene predpokladam, ze mame oba zakladni nazor, ze studovat by mel mit moznost kazdy, kdo na to ma, bez ohledu na velikost majetku jeho rodicu, takze nase nazory nemohou byt nepodobne, problem byva vzdy jen to doladeni malickosti. Vzyt komunismus vypada na prvni pohled taky docela pekne ... jenom nefunguje s lidmi. Chce to promyslet vsechny detaily, aby to neslo zneuzivat k nejakym velkym svinarnam ...

    # *chces se vsadit?
    #
    # nechci, ale doufam, ze snizi. Jsou jedny z nejvyssich v Evrope (pocitano vcetne vsech soucasti). Jinak nebude konkurenceschopnost:-(.

    No jo ... jsou jedny z nejvetsich, ale problem je, ze nasim termitum to vyhovuje. Konkurenceschopnost je nikdy nezajimala - ODS s Klausem v cele zlikvidovala temer cely prumysl, protoze rozkradeni kolabujicich fabrik pro jejich kapsy bylo vyhodnejsi a o tom, co delaji socani bych snad pomlcel :-(

    Logika veli, ze kdyz se zavede skolne, snizi se dane. Realita s tim ovsem prilis korelovat nebude. Alespon do nejblizsi defenestrace. Ostatne kdyz ze svych dani platim skolne, tak mi to nevadi, protoze: 1. studuji, 2. kazdy, kdo vystuduje ma vyssi sanci, ze bude odbornik a vydela statu vic a pomuze ekonomice a exportu, takze se ty penize vrati kazdemu (pokud je nesezere stat). Mnohem vice absurdni mi prijde, kdyz mam ze svych dani platit napriklad ceske filmy, o kterych si myslim, ze se na ne neda divat (a neni to tim, ze bych proti nim byl zaujaty, to je jen jeden z mnoha prikladu). Nebo treba knezi - proc si je neplati verici? Narozdil od skol z toho nikdo, kdo to primo nevyuziva nic nema.

    # *Dobra demagogie ... dalkove studium je o tom, ze student studuje sam z ucebnic a kdyz *nevi, tak se pta, kontak se spoluzaky je dostatecny po mailu. To s tim kontrolovanim byl *zert, nebo jsi nikdy nestudoval na VS? Zkousky jsou stejne pro denni i dalkove.
    #
    # Za prve, studoval jsem na ctyrech vysokych skolach a nektere z nich byly se skolnym (jedna s pekelnym skolnym, ale taky pekelne dobra).

    Pokud jsi studoval na 4 kvalitnich VS intenzivne a denne, tak jsi stravil studiem cca 20 let, kdo te u toho zivil? Ma to cenu, vylezt ze skoly ve ctyriceti?
    Pokud jsi je studoval tak nejak soucasne, tak tim potvrzujes, ze jednu skolu lze bez problemu studovat dalkove a k tomu nejmene na pul uvazku pracovat, che-li clovek.

    # Za druhe, dalkove studium neni o tom, ze si to nastudujes z ucebnic. Na vsechno neexistuji ucebnice a mnoho veci Ti unikne. A jestlize je vysoka skola o ucebnicich, proc vubec je. Nemuze si jen nekdo precist knizku, zajit na zkousku a je to?

    Proc ne? Od toho ty knihy jsou ... za optimalni povazuji nastudovat a pochopit knihu, co nechapu, na to se zeptat googla, mailem spoluzaku, vyucujicich (nejlepe ve web konferenci k predmetu), pripadne - v zavislosti na predmetu - stravit treba 2-3 hodiny laborkami BEZ VYPRACOVAVANI ZBYTECNEHO REFERATU (ktere sezere vic casu, nez priprava na zkousku) a prijit na zkousku.

    # Tak to mozna chodi na ceskych vysokych skolach, ale rozhodne to neni dobre. Nemely by vysoke skoly davat neco navic?

    Uvazim-li ze (priserne) ceske vysoke skolstvi je jedno z nejlepsich na svete, pomerujeme-li kvalitu tim, co studenti dokazi ... chce se mi brecet. Ve ctvrtem rocniku na CVUT-FEL neni problem potkat cloveka, ktery nechape funkci tranzistoru a nedokaze sletovat ani trivialni obvod ze ctyrech soucastek.

    # Odpoved je - mely!!! A ze ted nedavaji? To se prave musi zmenit a jedna z moznosti je skolne. Pokud udelas seminarni praci a nikdo ji ani neprecte, k cemu to je?

    Neni lepsi venovat se pohopeni problemu misto psani nesmyslnych seminarnich praci, kde clovek 5% casu resi problem a 95% zcela irelevantni omacku okolo (a tim nemyslim jen formatovani textu, ale takove veci, jako ze pri implementaci algoritmu se pise cely program a podobne)?
    Pokud si ji nikdo neprecte, tak je to k nicemu, ale pokud by mela obsahovat jen relevantni casti, tak by byla vyrazne vyssi pravdepodobnost, ze si ji nekdo precte ...

    # Ja jsem delal seminarni prace stylem prvni draft - vratil se cely poskrtany. Druhy draft, to stejny. Treti, to stejny a ctvrty byl posledni. Tim jsem se naucil fakt hodne.

    Ja jsem praci odevzdal podle zadani, "takto jsem si to nepredstavoval, [upresneni zadani]", podruhe, "takto jsem si to nepredstavoval, [modifikace zadani]", potreti, "takto jsem si to nepredstavoval, [vy mi musite umet cist myslenky]", druhy zapis predmetu, nastesti se nove obevila moznost implemetovat neco, k cemu byla plna dokumentace a ne jen obecne kecy.

    # A je dobre, ze zkousky jsou pro vsechny stejne tezke? Nemaji nahodou prezencni studenti na vic? Nemelo by to byt proto tezsi? Neflaka se tak trosku na ceskych vysokych skolach?

    Neflaka, delaji se - s prominutim - picoviny.
    Urcite je dobre, ze jsou zkousky stejne tezke - protoze jenom tak muze mit titul stejny vyznam. Nemam nic proti tomu, aby dalkove studium trvalo o neco dele, nez denni ...

    # Na skole, kde jsem byl, se dalkove studium delalo pomoci videokonferenci. Vsechny prednasky se nahravaly, probiraly se tam pouze dulezite a tezke veci ze skript, co je ve skriptech si muze kazdy precist sam. Tim jsem myslel, ze by to melo byt drazsi. Take pro vsechno neexistuji dobra skripta a musi se napsat, coz dobre studium take prodrazi.

    Skripta by mela existovat i pro denni studium a pokud nejsou, tak je nekde problem.
    Videokonference mi pro pochopeni problemu prijde zbytecna, mailova/webova staci (ale nevim, co jsi delal za skolu, takze to samozrejme nemusi byt pravda ...).

    # Ty jsi rozumel vzdy vsemu, co Ti rikali ve skole? S pribyvajicim casem jsem rozumel cim dal tim min a obkresloval jsem z tabule.

    A ma takove presencni studim cenu? Mechanicky zaznam toho, co se vyskytuje na tabuli zvladne i kamera a clovek se mezi tim muze vyspat.
    Nevyhoda prednasky je, ze prednasejici vyklada bud moc pomalu (posluchac se zamysli a prestane vnimat), nebo moc rychle (posluchac nechape, co se deje). Kazdy chape ruzne rychle ruzne veci - tomu zabranit nelze.

    Vysledkem cele akce je, ze clovek prijde naprosto mimo ze skoly, je zraly na to, aby sel tak spat (nebo naopak vyspany, ale bili ho cele telo, protoze lavice neni stavena na spani) a stejne se to uci z knih ...

    # Pak jsme spolecne se spoluzaky se snazili odhadnout, co chtel basnik rict a to bylo bezesnych noci. I kdyz jsme meli knizky, bylo to velmi tezky pochopit. A trpelivost ucitele byla vzdy omezena:-)

    nebyl by lepsi trpelivejsi ucitel, ktery odpovi na mail? Ani ho to moc nezatizi, protoze na trivialni dotazy, potazmo obecne ("ja nechapu cely ten predmet, muzete mi to vysvetlit?") se da odpovedet RTFM a odkaz na relevantni materialy. Aspon by studenti byli samostatnejsi ...

    # Neco na prezencnim studiu je a pokud budou stejne tezke zkousky, bud zadny dalkovy student neprojde nebo to bude moc lehky pro prezencni...

    S tim bych si dovolil nesouhlasit - za dulezite povazuji, jestli to clovek pochopi, nebo ne a to na zpusobu studia nezalezi.

    # lidi, kteri jdou hned po stredni pracovat jako programatori - no, myslim si o jejich programatorskych schopnostech sve.

    Coz o to - VS programovat nenauci, takze v tom problem neni. Problem je, ze casto neumi zjednodusovat, nebo pouzivat ruzne obecne veci (hlavne matematiku).

    # Ale za cas nebudou moct najit praci, protoze bude hodne lidi s titulem. Vidim to v USA, kde najit praci jako bakalar v IT je skoro nemozne, tech lidi je tolik... Clovek musi mit aspon mastera nebo musi umet jeste neco jineho. Do Cech to taky dojde... Pak ten motivacni faktor vidim velice dobre:-)

    Jako motivacni faktor pouzit, ze casem mozna nebude mozne najit praci? No nevim ... ucis se strilet, protoze az dojde ropa, tak to mozna bude casem potreba?

    # Jinak se bojim toho, co z toho politici vytvori. Ale rozhodne to bude lepsi nez soucasny system.

    Chtel bych mit tvou viru ... ja se obavam, ze to zcela umyslne doprasi tak, aby studovali bohati ( vcetne blbych ), a nestudovali chudi ( ani chytri ). Jim vyhovuje nevzdelany dav a kamaradi na vysokych postech.