Hlavní navigace

Názor k článku Komiks: úplně svobodný a otevřený telefon od BLEK. - Kdybych byl psycholog, tak bych si řekl, že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 7. 2008 3:17

    BLEK. (neregistrovaný)
    Kdybych byl psycholog, tak bych si řekl, že zvýrazňuješ, jak se tě to netýká právě proto, že tě to dožírá :) Ale psycholog nejsem.

    Jinak si myslím, že ta "povídací" psychoterapie na schizoidy nefunguje. Lidé mají různé kognitivní biasy --- neuvažují logicky --- ale tyto kognitivní biasy nejsou špatné, jsou potřeba pro zařazení do společnosti. Např. někde dělali průzkum, ze kterého vyplynulo, že 99% lidí si myslí, že má nadprůměrnou schopnost vycházet s ostatními.

    Problém psychoterapie je ten, že při povídání se ty kognitivní biasy pomalu ostraňují ... ale neexistuje tam žádná metoda, jak je vytvářet. Psycholog ti nemůže říct: "máš nízké schopnosti vycházet s lidmi, ale musíš si myslet, že je máš vysoké, abys byl schopný vztahu". Zatímco na podvědomé úrovni je takový proces možný "abych měl dobré vztahy => budu si myslet, že jsem kvalitní", na vědomé úrovni je to nesmysl, objektivní fakta (schopnost vycházet s lidmi) nezávisí na subjektivní touze, co chci nebo nechci. Nemůžeš si vědomě říct "proto, že chci aby tráva byla modrá a obloha zelená, tak je tráva modrá a obloza zelená" ... na podvědomé úrovni to však takhle fungovat může.

    Jedné psycholožky jsem se při rozhovoru přes internet zeptal, co má psychoterapeut dělat, když k němu přijde zakřiknutý člověk, uvědomí si na terapii svoji zakřiknutost a začne se za to stydět a být ještě zakřiknutější. Na to se ta psycholožka odpojila a přestala se mnou mluvit. Zajímavé, že žádný psycholog mi na tuhle otázku nedokázal odpovědět.