Hlavní navigace

Kompresor: nové verze s novými funkcemi

9. 1. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pod názvem „kompresor“ vám nyní budeme přinášet každý měsíc „komprimovaný“ souhrn novinek ze světa Linuxu. Dnes si shrneme co se stalo na poli distribucí, proč Atheros uvolnil do nynějška uzavřený HAL, jaké jsou novinky na poli virtualizace, zavzpomínáme si na Fedoru 8 a řekne si co je největší novinkou v jádře 2.6.28.

Atheros uvolnil HAL

Pro WiFi karty s chipsetem Atheros dlouho vznikal ovladač madwifi a i přes útlum v jeho vývoji je to pořád jeden z nejpopulárnějších ovladačů, pokud jde o WiFi sítě postavené na Linuxu. Posledních několik měsíců se firma Atheros věnuje OpenSource světu více než dříve. Dokonce najala dva vývojáře, kteří se mají starat pouze o linuxové ovladače. Atheros se v prosinci rozhodl uvolnit svůj HAL (hardware abstract layer). Na rozdíl od jiných jsou chipsety této firmy vybaveny pamětí s firmwarem. Tím pádem ho není potřeba nahrávat při inicializaci zařízení. Pro komunikaci s kartou se pak použije malý HAL, který se v madwifi používal ve formě uzavřeného binárního blobu. Díky němu může existovat jeden ovladač na několik karet s odlišnými vnitřnostmi. Překryje totiž rozdíly mezi jednotlivými kartami. Jeho uvolnění pomůže při vývoji svobodných ovladačů těchto WiFi chipsetů.

Úbytek vývojářů v projektu madwifi je převážně díky vzniku ovladače ath5k, který sice zatím nemá tak dobré vlastnosti jako jeho bráška, zato je plně svobodný a součástí jádra. Ovladač podporuje klientské módy, ale pokud jde o AP, jsou jeho možnosti značně omezené, nepohodlné a experimentální.

NVidia přišla s VDPAU

O VDPAU můžete občas něco zaslechnout, ale moc na očích v distribucích není. Sice se do Nvidia ovladačů dostalo v listopadu, ale během prosince získala podporu řada důležitých multimediálních aplikací (MythTV, mplayer a ffmpeg nebo VLC).

VDPAU je zkratka „Video Decode and Presentation API for Unix“. Jedná se o technologii zaměřenou na unixové operační systémy, resp. na X Window system. Slouží převážně na práci s videem jako je dekódování nebo post-processing. Dekódovat dokáže MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 AVC (H.264), VC-1 a WMV3/WMV9. Při přehrávání se pak využívá čip grafické karty, který je na podobné akce mnohem lépe uzpůsobený.

Končí podpora distribuce Fedora 8

Fedora 8 po roce končí se svým životním cyklem, aby byla nahrazena novějšími kolegy. K Vánocům jsme, oproti původnímu plánu, dostali navíc ještě dva týdny podpory navíc, ale ty předevčírem skončily také. Můžeme na ní vidět, o jak velký kus se linuxový svět za ten rok posunul. Novinky, které byly ve Fedoře 8, jako znaková sada utf8, AIGLX, SELinux, ntfs-3g, tickless kernel, jsou dnes samozřejmostí v jakékoli distribuce, která v posledních měsících vyšla.

S Fedorou 8 přišel také projekt Transifex, který slouží ke komplexnímu překládání linuxových aplikací. Transifex je přátelský k upstreamu, takže se jeho výsledky mohou použít jak v další verzi Fedory, tak v jiných distribucích.

Proklínané i obdivované PulseAudio bylo také novinkou ve Fedoře 8. Jeho cílem je být compizem zvukového výstupu, ale ani dnes se jeho použití neobejde bez problémů. Často zjišťujeme, že spíše práci komplikuje než ulehčuje a dostat ho z instalace není jednoduché.

Slackware 12.2

Velkou radost udělal 10. prosince Patrick Volkerding, když vydal Slackware 12.2. Slackware je jednou z nejstarších linuxových distribucí (1993) a již od začátku je vyvíjena téměř jedním člověkem. Se svojí filozofií si Slackware získal řadu následovníků, kteří se občas také přidali k vývoji.Jako základ bylo použito jádro 2.6.27.7 a X.org 1.4.2. KDE je zastoupeno ve verzi 3.5.10, o správu připojení se stará wicd.

Yo Frankie je ke stažení

S cílem vytvořit hru vysoké kvality se Blender Institute pustil v březnu roku 2008 do projektu Apricot. Vývoj skončil v srpnu minulého roku. Výsledek bylo možné koupit na DVD. V prosinci se naskytla poprvé možnost si hru zdarma stáhnout. Velkým plus je multiplatformní pojetí, takže si Yo Frankie můžete zahrát jak na Linuxu, tak na Mac OS X a Windows. Zájemci mohou stahovat ze stránek projektu.

Python 3.0

Na Python 3.0 hodně programátorů čeká a hodně se ho také bojí. Změnil syntaxi a minulý měsíc se objevil v plné stabilní síle. Mezi novinkami najdeme řadu omezení, ale také řadu vylepšení. O většině změn jsme napsali dva články (Novinky v jazyce Python 3.0,Další novinky v jazyce Python 3.0), které pomohou s případným přechodem. Vyzkoušeli jsme také převodní nástroj 2to3, ale dočkali jsme se jen průměrného výsledku. Kód bude potřeba prohlédnout ručně. Mezi tím vycházeli další verze řady 2.x. To znamená, že se starou verzí se ještě nějaký ten čas loučit nemusíme, ale open source projekty patrně půjdou po verzi nové.

VirtualBox podporuje 3D akceleraci

Podpora 3D akcelerace ve virtualizačních nástrojích by se dala nazvat nedostatkovým zbožím, a i když ji nějaké projekty umožňují nebo je podpora umístěna dokonce v samotném nástroji, nejedná se o nic dokonalého co by šlo využít na tolik chtěné hry. Po boku VMware se teď objevil i Sun se svým VirtualBoxem, který podporuje základní virtualizaci akcelerace 3D grafiky v hostovaných Windows.

Vyšlo OpenSUSE 11.1

další evoluční skok poskočil projekt OpenSUSE. Tentokrát si přidal k verzi jednu desetinu a představil nám ojedinělou „start“ nabídku Slab, unikátní kompilaci OpenOffice.org, synchronizaci s Google službami v Evolution, vyhledávání Beagle, přehrávač Banshee a k tomu všemu hromadu aktuálního softwaru. O nové verzi OpenSUSE jsme vydali článek, který všechny novinky popisuje.

root_podpora

Vyšlo jádro 2.6.28 s ext4

Linuxový kernel se i přes různé předpovědi nového značení názvů dočkal verze 2.6.28. Asi tou největší novinkou, na kterou řada uživatelů čekala, je podpora souborového systému ext4, o kterém jsme psali přibližně přes půl rokem. Hned v závěsu stojí GEM, vylepšení výdrže na baterie u notebooků, podpora nového hardwaru, podpora pro bezdrátové USB, vylepšený memory managment, vylepšená práce s SSD disky a mnoho dalšího. Oproti verzi 2.6.27 přibylo přibližně 400 000 řádek.

Za větší pozornost stojí již zmíněná stabilizace ext4. Na ten jsme čekali od roku 2006 a díky zpětné kompatibilitě můžeme připojovat ext3 oddíly jako ext4. Mezi těmi zajímavějšími vylepšeními najdeme extenty, delayed allocation a bezpečnější ukládání dat. Extenty se starají o alokaci velkého množství bloků na jeden ukazatel. To zvyšuje výkon u větších souborů. Delayed allocation neboli zpoždění alokace zase minimalizuje zápisy na na disk a díky tomu může data později zapsat efektivněji. Nedochází tak ke zbytečné fragmentaci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.