Hlavní navigace

Konference OpenAlt již tento víkend

4. 11. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Otevřeným přístupem k otevřené společnosti. Na těchto slovech staví jubilejní 10. ročník konference OpenAlt. Čeká na vás více než 80 zajímavých témat z oblastí otevřené společnosti, tvůrčích komunit, alternativ ve vzdělávání a otevřeného softwaru. To vše na konferenci OpenAlt už o tomto víkendu 7. a 8. listopadu.

Desátý ročník konference OpenAlt drží krok s dobou a vytváří prostor ke spolupráci otevřených tvůrčích komunit se společností. Návštěvníkům nabízíme desítky přednášek a workshopů rozdělených do čtyř tematických skupin. „Na konferenci se setkáte s tématy alternativního vzdělávání, otevřené společnosti nebo také tématem bezpečnosti a soukromí uživatelů internetu. Nadané zručné návštěvníky zaujme hnutí tvůrců, které se řídí heslem Vytvoř si sám (Do it yourself). Nezapomínáme také na historické kořeny naší konference. Ty tvoří témata Open Source softwaru a mobilních technologií,” říká Martin Holec, organizátor konference.

Jedním z témat spojující svět technologií se společností je přednáška o tom “Jaké to je vyvíjet kambodžský IDOS aneb cestování s dopadem”. Martin Andrle z Impact Travelers představí projekt, který cílí na lidi, kteří mají chuť cestovat a předávat své znalosti. Miro Hrončok, náš dlouholetý přednášející vystoupí tradičně s přednáškou zaměřenou na technologii 3D tisku, a to tentokrát e-NABLE: 3D vytiskněte pomocnou ruku.

Miro popsal, proč bychom si neměli jeho přednášku nechat ujít: „e-NABLE je projekt sdružující komunitu dobrovolníků, kteří na svých 3D tiskárnách tisknou protézy horních končetin, především pro děti, které by si to jinak nemohly dovolit. Na LinuxAltu 2013 se mě někdo ptal, jakou nejzajímavější věc jsem na 3D tiskárně vytiskl – vytisknout malému dítěti náhradní ruku mi přijde dost bad ass ;)“Kompletní program naleznete na stránkách konference OpenAlt.cz.

Doprovodný program

Na návštěvníky čekají nejen přednášky a workshopy. Vedle posezení u dobré kávy můžete vyzkoušet svoji mušku ve sportovním střeleckém simulátoru HomeLESS nebo se prolétnout v Boeingu 737NG leteckého simulátoru AeroWorks. Milovníky filmů pak zaujme naše kino promítající vybrané snímky svobodné kultury. Těšit se můžete na dokumenty věnující se aktuálním otázkam vztahu společnosti a technologií – Internetový chlapec : Příběh Aarona Swartze a Občan čtyři. Na odhlečení máme připravených několik krátkých animovaných filmů a potěšíme i milovníky sci-fi dramat. Návštěvníkům se v průběhu konference otevře také Muzeum výpočetní techniky.

Laboratoř spolupráce a komunikace

Pro ty návštěvníky, kteří chtějí představit svůj nápad nebo projekt, jsme připravili Laboratoř komunikace a spolupráce. „Jsem nadšený tím, že si každý návštěvník může zlepšit a zkusit svůj řečnický projev na workshopech Přípravy Lightning Talks nebo na tréninku neverbální komunikace,” dodává Martin Holec, „po této přípravě může návštěvník vystoupit na konferenci se svým krátkým příspěvkem.”

Certifikace Linux Professional Institute

V rámci letošní konference si můžete také nechat otestovat své znalosti z oblasti Linuxu a získat tak jeden ze světově nejvíce uznávaných certifikátů od Linux Professional Institute. Na zkoušku je nutná registrace, dva běhy se budou konat v neděli 8. listopadu od 12:00 a 14:00, a to za zvýhodněnou konferenční cenu.

root_podpora

OpenAlt 2015 se uskuteční v budově spolupořádající Fakulty informačních technologií (FIT) VUT v Brně o víkendu 7. a 8. listopadu. Stačí potvrdit svou účast registrací. Vstup je volný.

Pořadatelem konference je OpenAlt, z.s. Spolupořadateli je Fakulta informačních technologií VUT a Studentská unie FIT VUT. Generálním partnerem konference OpenAlt je společnost Microsoft. Hlavními partnery jsou společnosti Red Hat a ICT Pro.

Byl pro vás článek přínosný?