Hlavní navigace

Kreslíme s dětmi a programem TuxPaint

25. 1. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Tento díl seriálu pro začátečníky bude zajímavý zvláště pro rodiče. Pro rodiče, kteří si chtějí kreslit s dětmi a za prostředníka mít počítač. Existuje jeden velmi pěkný a navíc multiplatformní program, který vám to umožní. Jeho prostředí je přizpůsobeno tak, aby jej mohly používat děti od tří let.

V několika posledních dílech jsme se točili kolem grafických programů a dnes u jednoho takového zůstaneme. Jedná se o plnohodnotný rastrový editor, který vám umožní pracovat s obrázky. Jmenuje se TuxPaint. Svou cestu na obrazovky počítačů započal program v roce 2002, kdy pan Bill Kendrick přišel s první verzí. Dnes je možno TuxPaint provozovat v Linuxu, v Microsoft Windows, na MacOS, v BeOS a jiných (třeba OS2 nebo Zaurus).

Ačkoliv má TuxPaint mnoho typických vlastností jako „dospělé“ programy (třeba GIMP), liší se od nich velmi výrazně. Jeho prostředí je navrženo tak, aby bylo přehledné a snadno pochopitelné už pro děti ve věku tří let. Například když ukládáte hotový obrázek, nezadáváte cestu, kam se má obrázek uložit ani jeho jméno. Při otevírání prostě jen zvolíte z náhledu ten váš konkrétní uložený obrázek. Hlavní maskot programu je samozřejmě tučňák, což asi odvodíte z názvu. Obsahuje minimum textových popisků, vše je podřízeno ikonám a hodně velkým tlačítkům. Navíc je řada akcí v programu podkreslena zvukovým doprovodem, takže to děti přímo vybízí k jejich používání. Nejednoho profesionála by určitě nebavilo poslouchat všudypřítomné zvonění či klapání, v programu primárně zaměřeném na děti to ale svůj význam určitě má. Když k němu posadíte nějaké malé dítě, určitě si s ním užijete spoustu legrace, starší děti se snadno zabaví samy.

TuxPaint 1

Rozhraní programu je rozděleno na několik části (nástrojová lišta, barevná paleta, vlastnosti nástrojů) a program také podporuje lokalizaci, přičemž čeština podporována je (i slovenština a ještě další jazyky). To je důležité obzvláště u dětského programu, protože některé informace (ale není jich moc, jak již bylo řečeno) jsou sdělovány textem, ať už jde o jména barev, nástrojů či dalších instrukcí jak nástroje používat. Nejsou úplně podstatné a program lze samozřejmě používat i bez porozumění jim, což nediskriminuje menší děti, které neumí číst. Větší děti je ale určitě ocení. Srovnáte-li nástroje v jiných grafických programech a v TuxPaintu, tak i zde narazíte na štětce (a třeba animované, tak jak je znáte z GIMPu), gumu, nástroje pro kreslení základních geometrických tvarů atd. Specifickou funkcí je práce s tzv. Razítky. Jsou to vlastně obrázky ve formátu PNG nebo SVG, kterými můžete po vašem výtvoru razítkovat. V aktuální verzi je jich více než 800, takže si můžete vybrat téměř neomezeně. Pro psaní textu je určen nástroj Text a umožňuje změnu písma či jeho velikosti, o barvě nemluvě. Zajímavé jsou i tzv. Speciální efekty, kdy můžete výsledný výtvor ještě doupravit různými efekty jako je např. efekt komiks (objeví se černé obrysy kolem objektů), stékání (vybraná část obrázku se jakoby rozteče), rozmazání, vyplňování atd. Velký důraz je kladen i na funkci Zpět, která je víceúrovňová a dokáže tak malému tvůrci pomoci v případě, že si omylem něco smaže či překreslí jinak, než původně chtěl.

Kreativita vašich dětí je pak minimálně brzděna. Typicky začnete tím, že si nakreslíte nějakou scénu a pomocí razítek do ní umístíte objekty jako jsou zvířata nebo předměty. Zvláštností je, že řada razítek je ozvučena, takže při výběru se např. zvíře projeví svým typickým zvukem a anglicky je oznámeno jméno zvířete. Pro výuku angličtiny jak dělané. Dokáže to zabavit na hodně dlouhou dobu a v mnoha případech ani nemusíte kreslit, protože s dítětem procházíte razítka a zkoušíte, jaké zvukové efekty jsou s nimi spojeny.

root_podpora

TuxPaint 2

Pokud má vaše dítě potřebu se o své výtvory podělit s ostatními, není to problém. Na stránce projektu najdete galerii, kam je možné vaše výtvory posílat či si zde výtvory jiných prohlížet. Získat TuxPaint patrně nebude problém, balíček je obsažen v repozitářích snad každé distribuce a najdete jej i v mnoha LiveCD distribucích. Pokud jej nenajdete, zkuste domovskou stránku se sekcí ke stažení. Autor na svých stránkách nabízí také možnost příspěvku, i když je program samozřejmě nabízen ke stažení a k použití zdarma. Děje se tak zakoupením verze na CD.

Navíc je v programu tzv. Konfigurátor, který rodiči (nebo učiteli) umožní povolit či zakázat některé funkce (např. zvukové efekty či tisk). Poslední verze (v lednu 2009) je 0.9.20 ze srpna roku 2008. Vytvořené obrázky si můžete uložit a pomocí programu je můžete prohlížet v jakési prezentaci. Obrázek lze samozřejmě i vytisknout. Pokud chcete vidět prostředí programu, zkuste se podívat do sekce screenshots na domovské stránce. Jistou perličkou je i to, že první veřejná verze byla k dispozici již 2 dny po začátku práce na programu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracuje na pozici IT architekta pro firmu zabývající se zpracováním ropy a výrobou produktů z ní. Navrhuje rozličná řešení a jejich integraci do firemní infrastruktury na základě firemních standardů bezpečnosti nebo plánů obnovy.