Hlavní navigace

Kubuntu 12.04: poprvé bez podpory Canonicalu

4. 5. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Společně s Ubuntu 12.04 „Precise Pangolin“ vyšlo minulý týden také Kubuntu. To má hned několik charakteristických rysů. Nebylo podporováno Canonicalem, jde o LTS vydání s podporou pět let a je založeno na KDE 4.8. K tomu všemu se přidal Amarok 2.5, nový Rekonq, optimalizace a nové Kubuntu je na světě.

Během vývoje tohoto vydání ztratila firma Canonical zájem o finanční podporu Kubuntu, což nemělo žádný praktický dopad, ale mohlo to otřást důvěrou uživatelů. Těžko říct, zda se tak stalo z finančních důvodů, nebo jen Canonical viděl v Kubuntu konkurenci, každopádně je pro něj Kubuntu úplně jiný produkt a je složité dělat dvě věci dobře.

Jak jsem napsal, praktický dopad je téměř nulový, protože za Kubuntu stojí převážně komunita a Canonical platil pouze jednoho vývojáře z celkových pětadvaceti. Na druhou stranu se teď může Kubuntu více rozlétnout, nebude potřebovat schválení Canonicalu a třeba se najdou i noví vývojáři.

Před třemi týdny se na webu Kubuntu objevila zpráva, že o sponzorování vývoje má zájem firma Blue Systems. Ta už se kolem KDE angažovala a kromě Kubuntu aktuálně sponzoruje:

  • Netrunner
  • Mint (KDE)
  • kde-gtk-config
  • KDE Folderview
  • rekonq
  • KDE MenuEditor
  • Muon Software Center

Její peníze by se měly projevit až v nadcházejícím Kubuntu 12.10.

KDE 4.8 SC

Největší změny v Kubuntu jsou vždy ty, které přijdou z upstramu, konkrétně KDE 4.8. Většina KDE je vyvíjena nezávisle na Kubuntu, takže hlavní úkol vývojářů Kubuntu je, aby KDE zapadlo do prostředí k ostatním balíčkům, a případně doplnit nástroje pro distribučně závislé vlastnosti. Co se týče KDE aplikací, tak verze 4.8 do Kubuntu přinesla:

  • Přepsaný souborový manager Dolphin
  • Nové vlastnosti pro editor Kate a prohlížeč Gwenview
  • Pokročilé vybírání textu v prohlížeči dokumentů Okular
  • Mnoho oprav a vylepšení v KMailu

KDE nejsou jen aplikace, ale také Plasma Workspaces, prostředí na kterém vše stojí. To zahrnuje plochu, panely, různé widgety, správce oken a další součásti. Mezi novinkami pak najdeme následující vlastnosti:

  • KWin – šest různých stylů pro přepínání oken (ALT + TAB)
  • Správa spotřeby – zjednodušené rozhraní, možnost nastavení jak se má systém chovat při filmu, prohlížení fotek apod.
  • Vylepšení panelů a taskbaru
  • Picture-of-the-day – automatická změna pozadí
  • Optimalizace

Třetí součástí KDE 4.8 je KDE Platform. Jde o sadu frameworků, na kterých jsou postaveny zbylé dvě části. KDE Platform taktéž neuteklo pozornosti vývojářů:

  • KSecretService – ukládání hesel
  • Plasma QtQuick Components – sada prvků uživatelského rozhraní pro snadnější vývoj
  • KDE Telepathy – framework pro real-time komunikaci

Muon Suite

Muon Suite se v Kubuntu stará o balíčky. To znamená, že je umí najít, nainstalovat, odstranit nebo aktualizovat. Podle poznámek k vydání by měla být nová verze 1.3.1 rychlejší a robustnější. Co se týče správce aktualizací a správce balíčků, jde o nástroje, které svou práci udělají.

Když pominu bug, kdy mi Kubuntu odmítlo nainstalovat stažený balíček s Dropboxem a pouze ho okomentovalo slovem Done, nedá se těmto nástrojům nic vytknout. Uživatelské rozhraní je přehledné, na mém Athlonu X2 s SSD diskem je práce s balíčky svižná. Oceňuji hlavně možnost pracovat s načtenou části databáze, zatímco se načítá zbytek.

Vadou na kráse je Muon Software Center (MSC), který by mohl začínajícím uživatelům nadhodit myšlenku, že jeho použití bude jednoduší. Není, uživatelské rozhraní je mírně zmatené, jednotlivé sekce (nainstalované balíčky, nové balíčky, historie) mají nepřehlednou stromovitou strukturu a zlobí vyhledávání. Ubuntu nabízí podobnou aplikaci s názvem Ubuntu Software Center, ze které se MSC má ještě co učit, co se týče uživatelského rozhraní. Naopak v rychlosti jsou obě aplikace neporovnatelné, zde jasně vede MSC. V další verzi ještě Muon Software Center ukáže, co se v něm schovává, ale v Kubuntu 12.04 to nebude.

Rekonq, Amarok 2.5

Webový prohlížeč Rekonq byl ještě do nedávna pro Kubuntu bolestí. Jeho použití se omezovalo na stažení jiného prohlížeče a i to se kvůli náhodným pádům stávalo neřešitelnou úlohou. Stejně jako každý jiný populární program, i Rekonq dostal od své komunity hodně lásky a péče, takže už v Kubuntu 11.10 byl vhodným prohlížečem na běžné prohlížení webů. Kubuntu 12.04 na tom nic nemění a po opravě chyb a provedení nějakých optimalizací je naopak ještě lepší.

Jelikož už je ve stavu, kdy si může najít nějaké stálé uživatele, je dobré o něm něco vědět. Rekonq je založen na WebKitu a jeho uživatelské rozhraní se hodně podobá Chromu. Proti němu ale nejvíce oceníte 100% integraci do prostředí, což znamená žádné GTK dialogy na otevření či uložení souboru. Když ho zavřete, nezastaví se stahování, protože se o něj starají KIO slaves a při otevírání souborů se tyto otevřou tím „správným“ programem.

Součástí nového Kubuntu je také přehrávač hudby Amarok verze 2.5. Osobně preferuji spíše Clementine, která je založená na Amaroku z KDE 3, ale pokud máte rádi poněkud komplexnější řešení, oceníte spíše Amarok. V této verzi se jeho vývojáři soustředili hlavně na:

  • Podporu synchronizace podcastů z GPodder.net
  • Přepsali podporu pro USB Mass Storage
  • Bylo opraveno mnoho chyb v iPod pluginu
  • Byl integrován obchod s hudbou Amazon MP3 store

Samozřejmě to nejsou všechny změny. Ty najdete v oznámení o vydání z prosince minulého roku.

root_podpora

Shrnutí

Používám Kubuntu od vydání 10.10, tak si dovolím trochu shrnutí. V instalátoru stále zůstává bug, kdy celý instalátor spadne při prvním pokusu o rozdělení disku. Druhý pokus už projde. I tak se mi s SSD diskem podařilo Kubuntu 12.04 nainstalovat z desktop instalátoru za necelých 10 minut. Po naběhnutí bylo vše v nejlepším pořádku. Díky tomu, že jsem v minulé verzi přešel na KDE 4.8 z backportů, nemusel jsem ani mazat konfiguraci, což je nepříjemná činnost, která je občas u přechodu na nové KDE nutná.

Boot systému od GRUBu do okna s přihlašovacími údaji je o něco rychlejší než v předchozí verzi a objeví se mi přibližně za 12 sekund. Pominu-li problém s instalací balíčku popsaný v článku, běží systém velmi stabilně. Bohužel stále platí, že čistá instalace s doinstalováním potřebných balíčků vychází časově nesrovnatelně lépe než poctivá aktualizace systému, která je uživateli velmi agresivně vnucována (pokud se nerozhodl upozornění vypnout). Za dobu kdy nové Kubuntu 12.04 „Precise Pangolin“ používám, se mi nestalo, že by nějaký program spadl nebo se systém začal chovat divně. V tomto ohledu je nová verze stejně dobrá, jako byla ta stará. Není důvod, abych nové Kubuntu hodnotil špatně, je to dobrá distribuce a protože jde o LTS vydání, bude svým uživatelům sloužit dalších pět let.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.