Hlavní navigace

Lemon Pi: konkurent RPi umí i Android 5

25. 5. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Po úspěchu Raspberry Pi se roztrhl pytel s dalšími jednodeskovými počítači, které za pár stokorun umí nabídnout poměrně hodně muziky. Společnost Embedstudio teď chce mít vlastní želízko v ohni a připravila Lemon Pi – čtyřjádro s 1 GB RAM, USB 3.0 a podporou Linuxu a Androidu 5 Lollipop. Co umí?

Společnost Embedstudio rozjela na Indiegogo kampaň na podporu svého miniaturního počítače Lemon Pi. Ten je zcela otevřeně inspirován slavným Raspberry Pi a stejně jako on, chce i Citrón nabídnout malou desku s plnohodnotným operačním systémem za 35 dolarů.

Na rozdíl od RPi ale Lemon přichází s lepším procesorem, který je hojně používán v mnoha mobilních zařízeních a je prověřen časem. Čip ActDuino S500 od Action Semiconductor je vyroben 28nm technologií a obsahuje čtyřjádrový procesor Cortex-A9 a grafický čip PowerVR SGX 544.

Blokové schéma čipu S500

Díky grafickému jádru zvládá procesor technologie jako OpenGL ES 2.0, OpenVG 1.0.1 a OpenCL. Zatím ovšem není příliš jasné, jak rychle je zvládá. Video je každopádně možné dekódovat až do 1080P@60fps. Bohužel, jak je už v této oblasti obvyklé, výrobce grafického čipu nedodává svobodné ovladače ani dostatečně podrobnou dokumentaci k jejich vytvoření.

Kromě toho počítač nabízí také 1 GB RAM (procesor podporuje až 2 GB), USB 3.0, HDMI verze 1.4, slot na microSD kartu, možnost připojit až 64GB eMMC úložiště a 100Mbit Ethernet. Výhodou je, že síťová karta je na rozdíl od RPi součástí procesoru, takže není připojená pomocí jedné USB linky. Výkon by tedy měl být výrazně vyšší. Přesto bychom raději dnes už uvítali gigabit. Bohužel také chybí uživateli tolik žádaný SATA port, stejně jako třeba WiFi nebo Bluetooth.

Pro bastlíře je připraven 40pinový konektor s řadou různých rozhraní: UART, SPI, PCM, I2S a GPIO x16. Je kompatibilní s RPi, takže je možné do něj připojit již existující desky.

Díky použitému čipsetu je možné na Lemon Pi nainstalovat Ubuntu 12.04, ale i Android 5.0 Lollipop. Uživatelé tedy budou mít další možnosti použití, pokud jim z nějakého důvodu nebude vyhovovat Ubuntu. Multimediální centrum se dá docela dobře postavit právě na Androidu.

Na úspěch Lemon Pi si budeme muset ještě chvíli počkat, kampaň na Indiegogo poběží ještě téměř dva měsíce a první zájemci by se mohli nové desky dočkat během srpna. Ovšem „ovocných“ Pi počítačů je teď na trhu celá řada. Kromě slavného Raspberry je tu ještě Banana, Orange a nově také Lemon.

root_podpora

Lemon by mohl zaujmout podporou Androidu a možná i solidně výkonnou grafickou kartou. Bohužel stále chybí SATA a gigabitová síťová karta. To by byla pro řadu potenciálních zájemců killer feature. Takhle je to sice o kousek výkonnější alternativa Raspberry Pi, ale k revoluci ještě nějaký ten krok chybí.

Líbí se vám Lemon, nebo byste za stejné peníze pořídili Raspberry Pi 2?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.