Hlavní navigace

Linpus Lite for MeeGo: miniaturní operační systém

13. 9. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Společnost Acer se snaží dlouhodobě nabízet počítače atraktivní pro běžného uživatele. Útočí především líbivým designem a nízkou cenou. Na některé své netbooky dává operační systém s názvem Linpus Lite for MeeGo. Co je možné od něj čekat a jaké jsou jeho možnosti? Pro koho je vhodný a pro koho už ne?

Acer se snaží nabízet maximálně levné a atraktivní notebooky a tak není divu, že například model Aspire One D257 existuje také ve variantě bez operačního systému Windows. O běh počítače se pak stará Linpus Lite for MeeGo, na který se podíváme v následujícím článku.

Počítač Acer Aspire One D257

První dojmy

První dojem z předinstalovaného systému byl poměrně dobrý. Po spuštění počítače se objevil jednoduchý průvodce, ve kterém bylo třeba vybrat jazyk (čeština chybí), klávesnici, výchozí zemi a uživatelské heslo. V zásadě na nic se nemuselo čekat a samotná konfigurace spojená s restartem trvala asi minutu. Do tří minut tak máte k dispozici funkční počítač, což je něco, v čem nemůže Windows ani Ubuntu konkurovat. Zajímavá je také uživatelská příručka, která má tři strany formátu A5 a popisuje velkou část funkcí systému, což samo o sobě svědčí o složitosti ovládání tohoto nástroje.

Obrazovka Myzone: přehled různých aplikací


Velmi potěšitelná je také rychlost startu – spuštění systému do minuty je také poměrně zajímavým parametrem, kterým může tento operační systém zaujmout. Celé prostředí je velmi jednoduché a během deseti minut je uživatel seznámen s podstatě všemi přítomnými funkcemi a nástroji.


Uživatelské prostředí

Samotné uživatelské prostředí je velice jednoduché a přehledné. Při najetí do horní části obrazovky se zobrazí ovládací lišta, která je rozčleněna na několik sekcí. V její pravé části se nacházejí hodiny, informace o stavu baterie, připojení k síti a přepínač klávesnice.

Obrazovka sociálních sítí

Operační systém nabízí jakousi základní stránku, kterou nazývá myzone. Z ní je přístup k základní aplikacím, kalendáři, úkolům nebo souborům. Vzhled se snaží být velmi mladistvý a „cool“, což je ale většinou spíše ke škodě. Nabízí se možnost integrovat operační systém se sociálními sítěmi, což je dnes poměrně obvyklá tendence.

Další záložka slouží k přepínání otevřených oken a ve třetí jsou schované aplikace. Těch je v systému opravdu pomálu a zřejmě nevystačí ani těm nejméně náročným uživatelům. O psaní textů se například stará gedit, na tabulky či prezentace může uživatel zapomenout. Připraveno je několik her, internetový prohlížeč – Firefox 3.6, IM nebo nástroj pro práci s e-maily. Nechybí prohlížeče PDF souborů či obrázků. Na druhou stranu je poměrně solidně vybavená oblast systémových nástrojů, kde najdete terminál, správce aktualizací, archivaci dat nebo relativně podrobný průvodce napájení.

Zjednodušené prostředí

Další dvě položky slouží pro sociální interakci, následuje spuštění prohlížeče a přehrávače filmů (Totem) a poslední položka, která nabízí práci s připojenými zařízeními. Co se týče obecných vlastností chování se operační systém chová poměrně klasicky linuxovsky. Snad jen jediné, na co si je nutné zvyknout, je, že všechna okna se zobrazují zásadně na celou obrazovku, není k dispozici žádná úprava velikosti oken, minimalizace ani nic podobného.

Jsou zde mouchy

Operační systém ale rozhodně není bez nelogičností a much. Snad jednou z nejnepochopi­telnějších věcí je vzhled Firefoxu 3.6. Pomineme-li verzi tohoto prohlížeče, zvolený vzhled je takový, že při použití prohlížení více karet zbývá pro zobrazovaný obsah asi jen 50 % obrazovky. Obecně je možné říci, že všechny ovládací prvky jsou poměrně velké až „masité“, takže vůbec nešetří místo na obrazovce, kterého je u notebooku vždy nedostatek.

Připojení k bezdrátové síti

Úplně šťastně není řešena skladba programů, která nenabízí základní podporu pro kancelářskou práci. Většině uživatelů by bohatě na psaní stačil AbiWord a nějaké velmi jednoduché nástroje na práci s tabulkami, textem či obrázky. Užitý nástroj pro fotografie gThumb je opravdu velmi jednoduchý. Instalace nových programů není přitom pro začátečníka právě nejjednodušší. Podporovány jsou balíčky rpm, ale jejich správce má ke komfortu známého z Ubuntu, Fedory či OpenSuse hodně daleko. Osobně doporučuji příkazovou řádku, což je zase v kontrastu s jednoduchostí a nenáročností systému.

Vzít, či nechat být?

Linups Lite for MeeGo je opravdu velice jednoduchý a poměrně rychlý operační systém (vzhledem i funkcemi v podstatě MeeGo), ve kterém se nic nenastavuje a vše funguje přibližně tak, jak má. Pokud tedy hledáte produkt vhodný pro velmi nenáročné uživatele, pak může být právě tento systém poměrně dobrou volbou.

root_podpora

Chtěli byste takový jednoduchý systém?

  • Ano, ale jen pro některé úkony.
    31 %
  • Ano, ale jen pro některé uživatele.
    31 %
  • Ano, klidně jako hlavní systém.
    6 %
  • Ne, je to zbytečný nesmysl.
    32 %

Pro ostatní jde pak o nástroj, který se výborně hodí na cestování vlakem – je během minuty zapnutý, na prohlížení webu, shlédnutí filmu nebo dopsání krátkého textu ideální. A pro solidní práci je možné přejít v klidu třeba pod Ubuntu či Fedoru. Pokud se tedy přenesete přes ne zcela zdařilý design, který budí dojem, že cílovou skupinou jsou výhradně uživatelé mezi desíti a třinácti roky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.