Hlavní navigace

Linux Mint 17.2 Rafaela: konečně pořádné nastavení

3. 7. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Tentokrát to trvalo trochu déle, ale nakonec jsme se nového vydání Linux Mint přece jen dočkali. Vydání s přezdívkou Rafaela stále staví na Ubuntu 14.04, ale dál vylepšuje prostředí. Došlo na práci s balíčky, přepracování nabídky nastavení nebo spořič obrazovky. Příznivci distribuce budou spokojeni.

Než se pustíme do samotného představení novinek, jako vždy si připomeňme, co je Linux Mint zač. Jedná se o distribuci postavenou na bázi Ubuntu, která vychází v edicích s prostředími Cinnamon a MATE. Existují sice i další odnože, ale ty vychází nezávisle, takže je pomineme.

Novou verzi 17.2 nazvanou Rafaela možná ani nelze označit za nové vydání, spíš jen upgrade. Balíčková základna totiž zůstává z rok starého vydání 17, resp. Ubuntu 14.04. Nová přijde právě až za rok s dalším Ubuntu s prodlouženou podporou. Ve verzi 17.2 proto očekávejte pouze novinky týkající se samotného Mintu, tedy úpravy prostředí a další vychytávek, které distribuce přináší.

Stejně jako minule platí, že povýšení distribuce na novou verzi lze doporučit. Už jen proto, že se upgraduje relativně malé množství balíčků. Jádro nebo různé zobrazovací komponenty zůstávají netknuty, takže by aktualizace měla proběhnout hladce. Pokud však problémy nechcete vůbec riskovat a novinky vás nelákají, nemusíte dělat vůbec nic. Celá řada Mintu 17 bude kritické a bezpečnostní aktualizace dostávat až do jara 2019.

Zmiňme, že pokud budete mít zájem o nový kernel 3.16, který je v Linux Mint 17.2 výchozí, můžete jej nainstalovat pomocí Správce jader. Jádro je s Mintem samozřejmě otestováno, ale vždy je tu určité riziko, že zrovna ve vašem případě si nové jádro s něčím neporozumí. Pokud vám tedy dosavadní jádro vyhovovalo a nepotřebujete podporu nového hardwaru, je jistější u něj zůstat.

Další hrátky se zdroji softwaru

V posledních vydáních se Mint dost snažil vylepšit práci se zdroji softwaru a pokračuje v tom i nadále. Nabídka Zdroje softwaru nově umožňuje zobrazit balíčky obsažené v přidaném PPA (pouze PPA, nikoliv běžných repozitářích). To je jednak dobré pro přehled, co všechno dané PPA vlastně nabízí, jednak tak lze obsažené balíčky snadno nainstalovat.

Dále potěší nová nabídka pro downgrade balíčků. Ta umožňuje vrátit balíčky do takových verzí, ve kterých se nacházejí v repozitářích. Můžete se tak zbavit novějších verzí balíčků, které jste ručně nainstalovali a které třeba nevyhovují. Samozřejmě, vyřešit se to dá i za pomoci příkazů nebo třeba Synapticu, ale uživatelé mnohdy neví jak a plácají se v návodech. Nová nabídka jim bude velmi nápomocna.

Krom toho se menších změn dočkaly správce aktualizací, konfigurátor přihlašovací obrazovky nebo nastavení jazyka (upravený vzhled). Pro uživatele ale nejde o nic zásadního. To spíš potěší vylepšená podpora hybridních grafických karet, která v linuxových distribucích značně pokulhává. Mint připravil nový applet, který usnadní přepínání mezi kartami využívajícími technologii Nvidia Optimus. Stále je sice třeba restartovat X server (na vině jsou ovladače), ale lepší než nic.

Cinnamon

Konečně pořádné nastavení

Prostředí Cinnamon už se sice dlouho chlubí širokými možnostmi konfigurace, ale samotné grafické nabídky nikdy nebyly moc k světu. Bylo na nich znát, že je Mint takový slepenec více projektů. Nový design nastavení Mintu je blízký OS X, resp. elementary OS, pokud zabrousíme do linuxového rybníčku. Hojně využívá členění na karty a on/off přepínače. Není to ale jen o tom, vše je začištěné, zarovnané a zkrátka srozumitelné. Někomu to může přijít jako hloupost, ale dle mého názoru nastavení tvoří velkou část dojmu z distribuce. Nové nastavení už Mintu ostudu rozhodně nedělá.

Spořič obrazovky

Linux Mint 17.2, resp. Cinnamon 2.6, také přidává dnes již v podstatě retro funkcionalitu, a to spořit obrazovky. Ten se spustí při nečinnosti a zamčené obrazovce. V základní nabídce je několik desítek jednoduchých, obvykle abstraktních spořičů. Většina z nich běží na bázi XScreenSaveru, ale podporovány jsou také spořiče v HTML5, kterých je zatím poskrovnu. A přiznejme si, mnoho dalších asi nevznikne. Spořiče už totiž mezitím nějak vyšly z módy. Cinnamon alespoň spořiče ukáže v náhledu, což nebývá pravidlem.

Jeden applet vládne všem

Cinnamon následuje GNOME či Unity a také slučuje vícero možností do jednoho appletu. Applet napájení nově zahrnuje i nastavení podsvícení. Ještě zajímavější je možnost regulace podsvícení externích zařízení, např. podsvícení klávesnice. To však v první řadě závisí na podpoře ze strany linuxového jádra.

Nemo: správce modulů a sekvenční operace

Správce souborů Nemo se dočkal dvou velkých novinek. Jedná se o nového správce zásuvných modulů a přechod z paralelních na sekvenční operace se soubory. Správce modulů slouží nejen pro klasická rozšíření, ale i pro přidávání či zakazování akcí kontextové nabídky a skriptů. Vše je jednoduché a přehledné. Co do možností konfigurace je správce sice chudší, ale drtivé většině uživatelů to vystačí. Po aktivaci/deaktivaci rozšíření je Nemo potřeba restartovat, v případě akcí kontextové nabídky a skriptů nikoliv.

Sekvenční operace se soubory spočívají v tom, že Nemo nově v jeden čas provádí pouze jednu souborovou operaci, další čekají ve frontě. Výhoda takového řešení je obecně ve vyšší spolehlivosti i nižších systémových nárocích. Obvykle si ale počkáte déle (záleží na zdrojovém a cílovém úložišti), než kdyby byly operace prováděny simultánně. Uživatel má naštěstí možnost operaci čekající ve frontě spustit ručně. Mezi operace se počítá např. i mazání, které se řadí do fronty stejně jako další operace. To je někdy docela otravné, čekat na jednoduchou a rychlou operaci tak dlouho.

MATE: audioserver dle libosti

Po delší době vyšlo také prostředí MATE, a to ve verzi 1.10. Jeho největší novinkou je zřejmě podpora GTK3, která však uživatele Mintu moc trápit nemusí. Ve výchozím stavu MATE stále funguje s GTK2. Jinak je nová verze jako vždy spíš o drobnostech. Pokud si rádi hrajete se vzhledem prostředí, je pro vás připravena podpora témat vzhledu pro GTK 3.8–16.

Nastavení zvuku je nově ovládáno pomocí knihovny libmatemixer, takže uživatelé už nejsou odkázáni pouze na některými neoblíbený zvukový server PulseAudio, ale budou mít možnost snadno použít také servery jako ALSA nebo OSS.

root_podpora


Autor: LinuxMint.com

Další novinka je ve srovnání s Cinnamonem poněkud absurdní. Stařičké prostředí MATE totiž správce souborů Caja vybavilo schopností zapínat a vypínat rozšíření za běhu aplikace. Jak už jsme v jednom z předchozích odstavců zmínili, právě tohle Nemo v Cinnamonu nezvládá.

Mint je jistota

Linux Mint představuje ve světě linuxových distribucí nevídanou jistotu. Nepouští se do diskutabilních experimentů, ale pravidelně každý půlrok doručuje dávku vylepšení. Možná právě proto je tak populární, zvlášť mezi novými a lehce pokročilými uživateli. Vydání Rafaela jede ve stejných kolejích. Zaujme zejména novými možnostmi práce s balíčky, neznalým uživatelům jinak obtížně dostupnými, a mnohem přehlednějším nastavením. Stejně jako u minulého vydání těžko hledat důvody, proč na novou verzi nepovýšit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.