Hlavní navigace

Názor k článku Linux na desktopu roste nezměněným tempem od Lael Ophir - Samozřejmě používat to, co vám vyhovuje, je správně....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 9. 2008 2:33

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Samozřejmě používat to, co vám vyhovuje, je správně. Ještě doporučuji přijmout za své, že vaše IT potřeby jsou výrazně odlišné, než IT potřeby zbytku světa. Dovolím si odbočku. Děti údajně už v poměrně ranném věku pochopí rozdíl mezi sebou a okolím. Pochopí třeba, že zatím co jim připadá dětská výživa super, tak otci přijde odporná, protože má jiné potřeby.

    Jási WiFi PC kartu vybíral tak, že jsem se podíval do MS Hardware Compatibility Listu, abych nekoupil nějaký šmejd. K tomu jsem otevřel nějaký netový obchod, a podíval se, které kusy jsou certifikované (v ČR se z nějakého důvodu ještě pořád certifikace pro Windows v shopu neuvádí). Vybral jsem pár kousků, které by měly být OK ve Windows, a jal se hledat, jak na tombudou v Linuxu. Konkrétně u D-Link DWL-G650 C2 jsem našel pozitivní reference v nějaké databázi HW. K tomu jsem zjistil, že D-Link podporuje Madwifi, a na Atheros chipset jsou dobré ohlasy. Výsledek byl ve Windows v pohodě, na Linuxu tragický. Mohl jsem tomu předejít? Bohužel ne, protože neexistuje žádná databáze HW, který by byl testovaný na Linuxu. MS má HCL, a tam uvedený HW byl postaven v souladu s MS guidelines, a důkladně testován (včetně driverů). Linux má úsměvnou DB HW na abclinuxu a řadě daších serverů, která říká "Franta to doma zkusil, a nějak mu to fungovalo".

    Pokud vám instalace Visty neprochází díky driveru SATA řadiče, přepněte ho do PATA legacy mode, nebo použijte lepší driver, nebo lepší HW (nebo máte závadu HW - see memtest86). Mohl jste tomu předejít - základní desky jsou listované na MS Hardware Compatibility Listu. Osobně kupuji profi HW (prefereuji Dell). Když nejsou peníze, alespoň komponenty VŽDY kontroluji proti MS HCL, plus doporučení na konkrétní HW beru z ddworld.cz (ten člověk staví počítačů zřejmě více, než jsem svého času stavěl já). Výhodou Apple je, že jeho HW opravdu funguje, a člověku se nestane, že koupí polofunkční či nefunkční šmejd (což se možná stalo vám).