Hlavní navigace

Názor k článku Linux na desktopu roste nezměněným tempem od Lael Ophir - Netykáme si. Na ty "ubohý příšerně pomalý Active-X udělátka,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 9. 2008 15:03

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Netykáme si.

    Na ty "ubohý příšerně pomalý Active-X udělátka, o kterých jen opravdoví šťouralové ví, co nainstalovala" si vzpomeňte, až budete někdy tvrdit, že webové aplikace jsou super ;). Navíc Windows Update má u každého update link na podrobný popis aktualizace - typicky daleko podrobnější, než jsou třeba popisy u balíčků v distru (kde je mnohdy popisem jen název balíčku, fuj). A aby vašich nesmyslů nebylo vyjmenováno málo, tak vězte, že ve Windows některé aplikace aktualizují pomocí služeb Windows Installeru, InstallShieldu apod.

    Pokud při odinstalaci odstraníte jen to, co bylo součástí instalace, pochopitelně na stroji zůstane nastavení, které si aplikace vytvořila později. Zajímavé ale je, že když nastavení úplně stejně zůstane ve Windows (což záleží na odinstalátoru aplikace), tak jsou to shity, a jen pomyšlení na to vám zvyšuje krevní tlak. Ještě jednou zdůrazňuji: nastavení zůstane v Linuxu, není to problém. Nastavení "bezostyšně" zůstane ve Windows, systém se "zanáší", a zvedá se vám z toho krevní tlak. Viz double standard.

    Hm, na unixech je *standardně* konfigurace na dvou různých místech. V praxi je to ale mnohdy jinak. Například ji najdete v orahome/network/admin, nebo v home directory Lotus Domina. K tomu typicky zůstanou na disku logy.

    Ve Windows najdete nastavení v HKLM\SW\vydavatel\app pro stroj, a v HKCU\SW\vydavatel\app pro uživatele. S podivem je to obdobou /etc a ~/.*, jenom je rychlejší čtení konfigurace, jsou rychlejší zápisy konfigurace, je možé zapisovat a číst ve více instancích, nemáme hromadů různých formátů konfiguráků... Prostě lepší, no.

    HKLM\System\currentcontrolset\services je obdobou startovacích skriptů. Je tu ovšem pár rozdílů. Je to ve všech Windows (řady NT) stejné, ne každém unixu jiné. Servisy startují paralelně s ohledem na závislosti, servisu je možné v GUI nastavit kontext ve kterém startuje, akce co se má provést pokud havaruje, a hlavně existuje API, které vrátí seznam servisů, jejich popisů, umožní servisy zastavit či spustit, nebo modifikovat jejich nastavení. Srovnejte s unixy, kde takové věci neexistují. Ale zpět k odinstalaci: unistall musí *vždy* odstranit servis, jinak je to hrubá chyba autora. Obdobně aplikace pro unixy musejí odstranit spouštění svých deamonů.

    Obdobu classes root máte samozřejmě na Linuxu také. Kde máte seznam KParts, případně Bonobo komponent? V případě Bonobo kdesi v ${prefix}/lib/bonobo/servers, akorát vy o tom (coby uživatel Linuxu) nevíte. KParts mají údajně registrace v /usr/share/kde4/services, kde je přebírá Sycoca (ve starších verzích možná Kregistry). Ty cesty mohou být samozřejmě na každé instalaci jiné, a navíc hovoříme jen o KParts a Bonobo.
    http://library.gnome.org/devel/bonobo-activation/unstable/configuring.html
    http://developer.kde.org/documentation/library/kdeqt/kde3arch/ksycoca.html
    http://developer.kde.org/documentation/books/kde-2.0-development/ch12lev1sec3.html

    Ještě nesmíme zapomenout, že odinstalovaná aplikace mohla být (i na Linuxu) registrovaná k nějakému mime typu, a to samozřejmě v každém prostředí jinak. Jo, to bude práce to najít...

    Když to shrnu, tak aplikace na Linuxu "zaneřádí milion míst" úplně stejně, jako ve Windows. Zdá se ale, že toho o Linuxu nevíte dost, abyste tohle věděl. To není moje ostuda - já používám Windows, a znám je celkem dobře. Vy používáte Linux, ale asi ho moc neznáte.