Hlavní navigace

Názor k článku Linux na desktopu roste nezměněným tempem od BoneFlute - Pořídil jsem si notebook a nainstaloval linux proto,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 9. 2008 19:32

    BoneFlute
    Pořídil jsem si notebook a nainstaloval linux proto, že mě živý programování. Sáhl jsem po Ubuntu, protože jsem byl v časovém presu a potřeboval jsem rychle najet, abych mohl pracovat. Nebyl čas hrát si. Ani s nějakou geekovější distribucí ani s windows. Tvoje tvrzení o problémech s WiFi se nekonala. Ani jsem si nevšiml a hned jsem byl on-line. V meziměstském autobuse také. Palírna DVDček? Běžně zálohuju. A šáhnul jsem po první věci, která se mi tu naskytla. Prostě luxus k práci. Žádné štelování systému. Žádná konfigurace. Upozorňuju: Žádná.

    Takhle to ve Windows žel nefungovalo. Tam bylo furt nějaké dodělávání, štelování, konfigurace...

    Co se týče BluRay, netvrdil jsem, že nejsou. Ale nejsou běžně k dispozici. Popravdě, jsem ještě u žádného kamaráda něco takového neviděl. Což sice neznamená, že nejsou k dispozici, ale také je nesprávné, když tvrdíš, že BluRay musí systém podporovat protože ho nutně všichni potřebují.
    Ano. V tomto byl Windows rychlejší. Gratuluji. Já si chvilku počkám, zatím mě to nepálí.

    Vývojářské nástroje nejsou na špičkové úrovni ani omylem. Jediná věc, kterou mají dobrou je optimalizovaný překladač C/C++. Pokud chcete překládat pro cokoliv jiného, tak to je velké voodoo. Vždyť posledně, když jsem sledoval, jak se překladá pro WM a Symbian, tak se používalo GCC. Trapné.
    Dokumentace MSDN je sice obsáhlá, ale naprosto k ničemu. Vždycky jsem našel odpověď dříve a rychleji z jiného zdroje. Tedy to bylo ještě v dobách, když jsem programoval více pro Windows.

    Hledání bych rozhodně za problém označil. Tedy ve Window určitě.

    Ano, máš pravdu. Nejsnáze by měli jít věci, které jsou nejčastěji používané. A tento požadavek mi například Ubuntu splňuje. Dále, díky tomu, že je to linux, tak mám možnost, že i věci, které už nejsou obvyklé, jdou. Ve Windows jsem musel doufat, že nenarazím na nějaký požadavek, se kterým v Redmondu nepočítali. Protože pak jsem měl zkrátka smůlu.

    Synchronizace WMP se zařízením je přesně situace, kterou nechci a není ani logická. Chci vložit do počítače placku s mp3kama, oggama, wmačkama. Označit, chytnout a pustit na adresář s přehravačem. K čemu nějakou aplikaci, která přehrává multimedia? Chci je snad přehrávat?
    Na windows by to podle tebe prej šlo také. Ale na linuxu to jde jistě. A není to nic těžkého. A nemusím nic komplikovaně dohledávat. Zjišťovat, co a jak má která aplikace za neveřejný příkaz, nebo nastavení.

    Co se týče těch stovek příkazů. To je věc, která je prostě dokonalá. Mám mnoho nástrojů. Každý má nějakou tu funkčnost. Když to šikovně zkombinuji, dosáhnu toho co chci, i kdyby to byla sebevětší blbost.
    Ve Windows nic takového prakticky neexistuje. Buď si najdu program, který to umí, nebo mám smůlu. To je pak MSDN plné zmatků, že coming soon.