Hlavní navigace

Názor k článku Linux na desktopu roste nezměněným tempem od Lael Ophir - Bohužel tahle chyba může mít řadu příčin. Například...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 9. 2008 16:13

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Bohužel tahle chyba může mít řadu příčin. Například když selže vytvoření instance objektu, ve spoustě případů dostanete jako výsledek null. Když neotestujete návratovou hodnotu na chybu, a pokusíte se o přístup k instanci objektu, vede to k chybě "adresu 0x(něco malého) nelze číst".

    Náhodné chyby bývají často způsobeny chybou HW, nejčastěji pamětí nebo chlazením. Toum napovídá i to, že problém přetrval po reinstalaci. Zkuste následující:
    - Proveďte kontrolu počítače na viry (například Avastem Home). Můžete zkusit i AdAware od lavasoft.com (tu verzi zdarma). Upozorňuji, že "tracking cookies" v AdAware můžete naprosto ignorovat.
    - V BIOSu natáhněte defaults, odstraňte veškeré přetaktování (pokud jste nějaké prováděl). Otevřete počítač, vyluxujte prach (i z chladičů), zkontrolujte jestli se po zapnutí poče plynule točí větráčky. Vyjměte paměťové moduly, očistěte kontakty lihem, a dejte paměti zase zpátky. Zkontrolujte, jestli jsou konektory od HDD správně zasunuté, a kabely nejsou ostře zalomené.
    - Na jiném(!) počítači si stáhněte Memtest86+ z adresy: http://www.memtest.org/download/2.01/memtest86+-2.01.iso.zip , rozbalte ZIP, vypalte výsledné ISO na CD. Na testovaném počítači zabootujte toto CD, a nechte otestovat paměť - bude to trvat dlouhé hodiny. Pokud má paměť chyby (což je velmi pravděpodobné), zkuste paměti vyměnit za jiné, a test opakovat. Je také možné, že má problém základní deska, a výměna pamětí nepomůže. Pozn: proč na jiném počítači? Pokud má počítač vadnou paměť, stažený soubor může být zmršený, což nechceme.
    - Pokud je paměť OK, odstraňte veškeré rozšiřující karty, které nejsou potřeba k nabootování systému. Pokud to nepomůže, zkuste nahradit grafickou kartu za nějaký starý kousek ze šuplíku, a zabootovat.

    Jestli tohle nepomůže, asi nebude chyba v HW. Pak by bylo na místě zkusit vyměnit pevný disk za jakýkoliv ze šuplíku. Ten náhradní můžete přeformátovat, a zkusit nainstalovat Windows (připravte si poslední SP na klíčenku, odpojte počítač od sítě). Neinstalujte žádné dodatečně drivery ani SW, jen poslední SP. Pokud bude počítač po pár hodin stabilní, zkuste postupně instalovat drivery, dokud se problém neobjeví. Jestli už po instalaci Windows a SP stabilní nebude, je problém někde jinde v HW.

    To bylo ve zkratce. Upozorňuji, že je to postup pro troubleshooting, a ne menu, ze kterého si můžete vybrat jeden či dva vhodné kroky.