Hlavní navigace

Názor k článku Linux na desktopu roste nezměněným tempem od BoneFlute - To není vůbec v celku jedno. To pouze...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 9. 2008 18:48

    BoneFlute
    To není vůbec v celku jedno. To pouze znamená, že zřejmě nevíš, co GConf je. To není jen nějaká konfigurace. To je konfigurační služba. Něco jako má WinApi reg*key(). Jen pojatá hodně jinak a umožňující další věci. Vůbec to není o tom, že by si své databázi nevěřili. Ale o tom, že administrátoři o databázi nemají zájem, a programátoři chtějí pěkné místo kam ukládat nastavení. Také chtějí větší možnosti. U GConf je to zřejmě nejčastěji live oznámení změn, všem aplikacím. (Nezpomínám si na ofiko název.)

    Pokud provedu odinstalaci aplikace, tak tam podle požadavku zůstanou buď pouze nastavení, nebo ani to ne. Tak, jak si to určím. Logy a tmp se ignorují, protože ty po vytvoření a použití už aplikace nespravuje. Tudíž se logy i tmp mažou systémově. Takže to vůbec není otázka. Je to jasné jak facka.

    Ano. Je více různých balíčkovacích systémů. A krom slacku který to má prej jinak (jak, to nevím), tak všechny distribuce jsou na balíčcích založeny. Což je diametrálně odlišný přístup oproti tomu bordelu ve Windows. Ano, ten má také svůj balíčkovací systém. A uznávám, že je povedený. Chyba - a to velká - je však v tom, že je nepoužívá důsledně. Na Windows můžeš nainstalovat program jakýmkoliv způsobem. I bez balíčku. Což téměř v žádném linuxu nejde. Tam si sice můžeš přihlásit jako root, vzít program a nahrát jeho součásti do systému kam se zlíbí, ale každému uživateli linuxu to bude silně proti srsti. A systém se bude bránit. Což je správně. A málokterý program bude systémovej balíčkovač obcházet. (Výjimky jsou samozřejmě všude. Ale naštěstí jen výjimky. A je to projev čehosi shnilého.) Ve Windows lze bohužel často instalovat aplikaci i jako poweruser, což je podivné. Jó, kdyby to instaloval jen do home uživatele, pak to má logiku. Ale takhle. Ne, Windows je co se týče správy aplikací ještě velice, velice primitivní.