Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Linux na desktopu roste nezměněným tempem od mirozbiro - Cau, grafy jsou trochu neprehledny (chybi...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 9. 2008 8:27

    mirozbiro (neregistrovaný)
    Cau,
    grafy jsou trochu neprehledny (chybi legenda) a to je zasadni chyba. Pak jsou nejak vyhlazovane... no nic.

    Chci si stezovat na nove linuxove distribuce - mizeji krasne kvalitni veci z defaultni instalace :

    xfig
    mc
    gv
    xpdf
    icewm

    bojim se ze zmizi latex...

    Objevuji se automaticka okynka 'co ches delat s pripojenym pristrojem' u vsech paralelne zalogovanych uzivatelu na X a vznikaji zvlastni mountovaci adresare /media



    POMOC, ZASTAVTE TO NEKDO
    vzdyt z toho budou windows na klikani mysi...
    ZACHRANTE TERMINAL
  • 19. 9. 2008 8:35

    mat (neregistrovaný)
    ano linux kopiruje windows a mac protoze to jsou funkcni a uzivatelske systemy. to po cem volas je navrat do praveku ....
    - xfig: smesny vec, prboha kdo to jeste pouziva? Nekdo kdo nevi co s volnym casem?
    - mc: vyborny program ale proc proboha jeste nikdo neudelal jeho plnohodnout X verzi? Existuje sice plno jinych (krusader...) ale na MC to nema.... Asi na to ale neni cas, je prece nutne pokrikovat po diskusich linux rulez ...
    - xpdf: neco co zobarzuje PDF tak odporne nemelo nikdy vzniknout, do kose s tim...
  • 19. 9. 2008 8:47

    mirozbiro (neregistrovaný)
    Hahaha,
    diky za reakci - par slov ke zminenym programum, abychom se vzajemne podelili o zkusenosti.

    xfig -
    1/ tak prehledny format dat ma snad malo co - a ve spojeni s commandline mas genialni editor na dosah ruky. Staci skriptik v perlu a slozity schema prevedes na editovatelny! obrazek
    2/ mas klavesove zkratky - chces nakreslit jednoduche schema velmi rychle? Znas neco rychlejsiho? Co bezi na jakemkoliv hardware?

    mc -
    souhlasim, ze totalcommander je mnohem vymakanejsi. Ale na druhou stranu - kdo pod linuxem s jeho BASHem potrebuje vsechny ty zatraceny menu? A naco by mi byl tot.comm. pri slaby lince pres ssh? Popravde, na windows (pred mnoha lety) jsem totcom zboznovat. Na linu jsem nikdy ani nehledal nebco podobneho.

    xpdf -
    jiste jsou mnohem vic fancy veci. Ale xpdf je opet: primitivni, lehkotonazni, rychly.

    ----------------------------------------------------------------
    Navrhuji hlasovat o nejlepsi linuxovsky program vsech dob

    Muj favorit je ...

    ls
  • 19. 9. 2008 13:32

    majkls (neregistrovaný)
    ls není jen linuxový program.. ls je tu už asi 40 let, od tý doby, co žije UNIX a jeho mutace.

    Jinak myslím, že důvodem proč naleznete větší počet lidí, kteří svému systému rozumí na linuxu, než na win je prostě ten, že linux je volba, navíc sám o sobě odrazuje lidi, který nemají o problematiku zájem. Win byl vždy tlačen marketingem a prezentován v podstatě jako jediný systém. Potom to dopadá tak jak dopadá. Widle nejsou podle mě až tak hrozně špatný (sposta věcí v návrhu je dobrých, .. ale ten userland, to je tragédie). Kolik programů je doprasených, ukládá si konfigurace na pochybná místa v systému. A ještě horší, když se k tomu přidá uživatel. Nedávno jsem slyšel fakt úžo řešení problému. Určitý program ve wistách zapisoval někam, kam normálně neměl co zapisovat. Ale protože jsou programátoři prasata, a nikdo ho nepřepsal, tak tam prostě chtěl zapisovat. A řešení uživatele? Vypnul ACL. Místo toho, aby nebyl línej zvednout zadek to nareportovat, popřípadě naklikat práva v ACLku, tak prostě vypnul kontrolu ACL. V linuxu to naštěstí nejde. On si teda za to win může sám tak trochu. Protože spousta je zblblých z MS-DOSu a jeho nadstaveb (win9x) a prostě zapisují kam chtějí. V unixu a jeho klonech se jasně řeklo, že uživatelká konfigurace bude v domovském adresáři. A všichni se s tím víceméně srovnali a jsou na to zvyklí.
  • 19. 9. 2008 15:16

    bez přezdívky
    Něco se mi na tom vašem vyprávění nezdá.

    Zápis aplikací mimo oprávnění řeší pod Vistami UAC a to přes virtual stores. Není pak potřeba hned měnit aplikaci nebo měnit práva - prostě si bezpečnost zajistí systém sám a neoprávněný zápis přesměruje jinam. Pro aplikaci i uživatele to je naprosto transparentní, nemusí nic povolovat, ani o tom neví. Navíc je tím řešen i víceuživatelský přístup u programů, které na to nebyly původně koncipovány. Přes virtual stores má každý uživatel své nastavení a aplikace ani netuší, že je ukládáno pokaždé jinde.

    Jedině, že by měl ve Vistách vypnuté UAC (a tím pádem i virtual stores). Pak se Visty chovají jako XP a starší, tj. důsledně dbají na právech a pak ano, je nutné řešit práva přes ACL.

    Takže je debilita uživatele (nebo toho, kdo to instaloval), že vypnul UAC. No, ale kdo chce kam...
  • 19. 9. 2008 15:44

    majkls (neregistrovaný)
    no já sem to slyšel jen z vyprávění windousáka... Netušil jsem, že existuje řešení jako virtual stores. Pěkný nápad, nicméně taky pěkná obskurdita, nemyslíte? Tím nechci říct, že by to bylo špatné řešení dané situace. Prostě program nemá co zapisovat někam, kde je pro uživatele readonly přístup.
  • 19. 9. 2008 16:14

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Já to zkusím ještě upřesnit. Windows 9x i NT ukládají konfiguraci do Registry, případně do konfiguráků v adresáři uživatele. Je to tak popsané, dokumentované, je po podmínkou pro certifikaci SW od MS. Bohužel autoři programů jsou prasata, a někteří z nich si konfiguraci zapisují, kam chtějí. Například autor Total Commanderu zapisoval konfigurák do adresáře, kde byla binárka (C:\Program Files\Total Commander). MS samozřejmě nemá páku, jak idiotům vysvětlit, že píší SW špatně. Bohužel po přechodu na Windows řady NT, které mají (na rozdíl od Win9x) ACL na adresářích i souborech, již nebylo možné do Program Files zapisovat, když jsme nebyl admin. Autor Total Commanderu pochopil až v tu chvíli, stejně jako řada dalších :(. Kdo to nepochopil dodnes, tomu Vista přesměruje veškeré pokusy o zápis do Program Files kamsi do jeho profilu, a aplikace si bude myslet, že vše proběhlo OK. Zpětná kompatibilita je totiž důležitá, i když je chyba v programu, a ne v OS. Nakonec stesků, že ve Vistě nejde aplikace, která šla v XP (ošklivá Vista!) je i tak slyšet až dost.

    Dalším problémem je umístění adresářů. Někteří autoři programů zcela nesprávně očekávají, že například programy po spuštění najdou v adresáři "%userprofile%\Start Menu\Programs\Startup". Bohužel v české verzi Windows to bude "%userprofile%\Start Menu\Programy\Po spuštění", takže to nebude fungovat. Totéž platí pro desktop, adresář My Documents, "%userprofile%\Local Settings\Application Data" a další lokace. Autoři SW jsou totiž idioti. Lokaci těchto adresářů mají zjišťovat přes API SHGetFolder*. Protože to někteří exoti nedělají, Vista některé adresáře přesměrovává (například "%userprofile%\Local Settings\Application Data" směřuje na "%USERPROFILE%\AppData\Local").
  • 19. 9. 2008 16:25

    bez přezdívky
    no vidíte, a takhle to je často... Naprostá většina kritiků Windows z řad Linuxu o problému kloudně nic neví. Neví podrobnosti, neznají současná Windows, spoustu věcí mají jen z flame diskusí na internetu.

    Prosím neberte si to osobně, ale bohužel takový je opravdu stav ve všech diskusích. Pochopitelně to platí i obráceně - většina kritiky Linuxu má za sebou tunu neznalosti a předsudků.

    Pokud daný systém neznáte, tak radši kritice (ani velkému vychvalování) nevěřte. Ověřte si podrobnosti. Většinou je jen problém na onom autonomním vstupním zařízení, které si říká Homo Sapiens (čti člověk pitomý).
  • 19. 9. 2008 15:39

    Milan (neregistrovaný)
    Na Linuxu sem jel před lety kvůli ve škole. Pentium MMX, Debian 2.0. Text k seminární práci sem psal v LyXu, schémátko k tomu v xfigu, Xpdf a gv na prohlížení dokumentů. Výpočty gnuplot, Matlab a Matematica. Na Matlabu a Matematice sem jel přes ssh. Jinak se mi Motif a prostředí Gnustep líbilo. Taky CDE na Solarisu sem měl rád. Dneska se mi už ale líbí víc Vista. Linux už je taky hodně klikací, ale ty klikátka mu jsou hůř než Winům... Pravda je, že Linux/Mac/Win/IRIX apod. je o aplikacích a driverech. A Win má výhodu. Tohle je krása: http://www.fvwm.org/screenshots/desktops/j_g_a_van_riswick-desk-1152x864/screenshot.gif :-)). Tady je příspěvků, že ten krásný screenshot ani nikdo nezkoukne!
  • 21. 9. 2008 9:04

    M. Prýmek
    Zkoukl jsem :)

    CDE panel se mi docela líbí, ale Motif, to už je dneska teda dost hrůza :)

    GnuSTEP bohužel právě co se týče vzhledu dost zakrněl, ale jinak je to samozřejmě neskutečný prostředí. P.S. svého času jsem dost sledoval vývoj http://etoileos.com/ , ale časem zakotvil na MacOS :)