Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Linuxová kancelář a správci databází od minimax - Článek o databázích je sice pěkně napsaný, ale...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 11. 2008 10:07

    minimax (neregistrovaný)
    Článek o databázích je sice pěkně napsaný, ale to nejdůležitější mi tam schází, a totiž rozsah databázových programů.

    Běžné tabulkové programy mají max. asi 10 000 řádek (teď to nevím přesně, můžete mě doplnit, ale moc to není). Access je jen grafickou nadstavbou programu Excel, má tedy stejný rozsah. Totéž asi platí o Kexi. Asi mě upřesníte, ale zhruba tak to je. DBase nebo Fox-ka měly podstatně větší rozsah.

    Proč se ptám. Koupil jsem kdysi (nyní je již volně, jako free) prográmek DiskBase. Je to vlastně databáze souborů v počítači, na CD-čkách atd. Zatím jsem nenašel pro tyto účely lepší. Možnost dopisování poznámek, hledání ve všem, tedy i v poznámkách, dělá pro mě tenhle program nenahraditelým (a i to, že mi běhá bez problému ve Wine). Jenže - on čte všechny soubory, které najde, a tak vyrábí databáze statisíců položek. Při exportu a zpracování v jiné obecné databázi se mi import to zhroutí, protože Excel nebo OOffice tolik položek nezpracují. Proto se ptám, zda existuje nějaký program, který by takhle velký balík zpracoval (pochopitelně nejlépe v Linuxu).

    Děkuji za rady.
  • 16. 11. 2008 10:43

    MaT
    Rozsahem tedy myslíte maximálně počet položek v jedné tabulce? Ano, u spreadsheetů jsou určité limity, kromě počtu řádků i počet sloupců. U specializovaný databázových strojů (engines) jsou tyto obvykle mnohem vyšší.

    Jinak z toho co vím, tak MS Access není jen grafická nadstavba nad Excelem. Má vlastní databázový stroj - jmenuje se Jet (nebo tak nějak podobně, snad ještě s přívlastkem MS, či tak něco). Ten má samozřejmě také určité limity, ale určitě by měly být větší, než u Excelu, snad i řádově.

    Jinak pokud Jet nestačí, dělá se to tak, že aplikace v Accessu pak jako backend používá MS SQL server, který ty limity má opět řádově někde jinde.

    No ale teď zpátky k Linuxu. V Kexi můžete používat buď SQLite, nebo jako backend můžete použít třeba MySQL. SQLite asi zvládne hodně, ale je fakt, že při větším množství dat s nimi bude asi MySQL pracovat přeci jen trochu efektivněji.

    Kolik byste těch řádků tak asi potřeboval? Sám jsem sice netvořil aplikace, ve kterých by byly třeba milióny řádků, ale vím, že i na takové se MySQL běžně používá a problémy s tím nejsou...
  • 16. 11. 2008 10:57

    Jaromír Vojtaj
    Dělal jsem aplikaci, kde bylo cca 5 mil. řádků v jedné tabulce a MySQL si s tím poradil naprosto v pohodě a docela rychle
  • 16. 11. 2008 11:57

    VRtulnikk (neregistrovaný)
    Nevím, jak v Linuxu, ale u MS Excelu jdou tyto limity bez problému obejít úpravou šablony...
  • 16. 11. 2008 12:37

    Miloslav Ponkrác
    Access a grafickou nadstavbou Excelu? Tak to se trochu proberte.

    A jakákoli běžná databáze (i mdb - nativní formát Accessu) statisíce položek zvládne hravě a ještě se bude flákat. Pokud tedy navrhnete slušně strukturu tabulek, indexů, atd..

    Jinak Access není jenom databáze, Access je prostředí pro vývoj databázových aplikací a pro správu databází. V Accessu se dá vyvinout velmi pěkná databázová aplikace za několik hodin. Access se může připojit na jakoukoli databázi, nemusí nutně používat nativní mdb formát.
  • 16. 11. 2008 13:15

    Alfons (neregistrovaný)
    To je teda pěkně mimo. Engine Accessu se jmenuje MS Jet. Access je tzv. 4GL nástroj. Aktuální Excel nemá omezení na počet řádků (počet sloupečků si nejsem jistej, ale který db engine nemá omezení na velikost řádku?).

    Něco jako DiskBase má aktuálně implementován Mac OS. Na Windowsech to dělá MS :-) nebo Google (+ asi toho bude další milion).