Hlavní navigace

Malí, ale šikovní: EmelFM2 a Worker File Manager

15. 3. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V dnešním článku se společně podíváme na dva zajímavé souborové manažery, které jsou určené spíše na práci s lokálními daty na vašem disku. EmelFM2 může oslovit především méně náročné uživatele, Worker proti tomu zaujme bohatou paletou funkcí a možnostmi nastavení s minimálními hardwarovými nároky.

Souborových manažerů není nikdy dost a i když se od jejich užívání stále více upouští, myslím, že velká část z nás nedá na klasické dvoupanelové nástroje na správu a organizaci souborů dopustit. Jde o nástroje, které jsou velice závislé na zvyklostech uživatele, takže často ani bohatá nabídka funkcí nemusí znamenat jeho spokojenost.

V dnešním díle seriálu o souborových správcích se zaměříme v první části na dva velice jednoduché nástroje, které možná nedisponují nějakou mimořádně velkou paletou funkcí, ale mohou někoho oslovit právě svojí jednoduchostí a nenáročností.

EmelFM2

Podle autorů jde o ortodoxní dvoupanelový správce souborů, který se tento koncept snaží dokonale plnit. Oproti svým konkurentům jako je Nautilus, Dolphin nebo DoubleCommander nevsází na velké množství přidaných funkcí, které nemají s klasickým file managerem mnoho společného.

Akcent je tedy kladen na práci s lokálními soubory. Ovládání dominuje prostřední panel, na kterém jsou umístěna tlačítka pro nejčastěji prováděné operace jako je kopírování souborů, jejich přemísťování nebo tvorba nového adresáře. Příjemnou funkcí je možnost odpojovat a připojovat disky a další zařízení.

Aplikace nabízí relativně slušné možnosti nastavení vzhledu – od různých velikostí tlačítek, přes zobrazování a skrývání souborů až po po nastavení klávesových zkratek. Samozřejmostí je schopnost spočítat volné místo na disku nebo filtrovat výsledky podle různých kritérií. Pěkně je řešena práce s terminálem, jehož velikost i vlastnosti je možné si snadno nastavit. Pomocí pluginů je možné zvětšit paletu funkcí například o snadné procházení archivů, což ale není řešeno právě prakticky.

Aplikace je napsaná v GTK+ 2 a nevyžaduje pro svůj běh téměř žádné další knihovny. Dle obrázků na webu projektu, si bez potíží poradí také s cizokrajnými znakovými sadami, což může být pro někoho důležité. Vývoj aplikace bohužel ustrnul v roce 2008 a nejsem si jist, zda snaha o důsledné dodržování konceptu ortodoxního souborového správce je tím, co by dnešního uživatele zaujalo.

Worker File Manager

Velice zajímavým projektem, který je aktivně vyvíjen je Worker File Manager, na kterém může být na první pohled zarážející především vzhled – vypadá jako aplikace určená pro Windows 3.1 nebo podobný historický operační systém. Zdání ale klame a ve skutečnosti jde o relativně vyspělý nástroj, který může jistě řadu uživatelů zaujmout. Přinejmenším díky tomu, že má skutečně minimální hardwarové nároky a je dokonale konfigurovatelný.

Mimo klasické možnosti práce se soubory, jako je kopírování, mazání a podobně, nabízí relativně bohatou nabídku funkcí. Umí procházet  tar/tgz/tbz, gzip, bzip2, zip, rar, ar archivy a nevadí mu ani, když jsou do sebe různě propletené. Podle vývojářů by měl umět pracovat s FTP na základe externího rozšíření, ale tuto možnost jsem netestoval. Díky rozšířením je možné do systému připojit obecně řadu zajímavých vlastností, jako je integrovaný prohlížeč obrázků, přehrávač hudby nebo lepší procházení archivů. Zajímavostí může být možnost rozšíření také o tlačítka – třeba k připojování a odpojování disků, práce se symlink nebo úpravy klávesových zkratek.

Konfigurovat je možné skutečně vše, a to velice podrobně. Díky podpoře zásuvných modulů je možné také solidním způsobem rozšířit funkčnost systému. Mezi další zajímavé vlastnosti patří podpora práce se štítky pro soubory, které je možné k nim připojit pro lepší organizaci – tato funkce pracuje tak, že se soubor v manažeru obarví na určitou barvu (každá skupina může mít jinou). Jde o velice pěknou vychytávku, která usnadní práci a její organizaci. Stejně jako předchozí aplikace také Worker podporuje práci se záložkami.

Přítomný je také prohlížeč textu a systém podporuje UTF-8, což by mělo zajistit dobrou práci s písmem libovolného druhu. Celý systém je velice rychlý, pohodlný a dobře nastavitelný. Pokud vás neodstraší staromódní vzhled, může jít o velice zajímavého pomocníka. Slabším místem je jen absence práce s taby a především absence možnosti práce se vzdáleným připojením, což ale ne každý využívá.

UX DAy - tip 2

Osobně mi také nevyhovovala spodní lišta aplikace (i ona jde nakonfigurovat a vypnout), kde se neustále měnil čas (po sekundě), místo na swap disku a v RAM paměti. V dnešní době význam podobného prvku příliš nechápu a asi nemá ani velký význam.

Závěrem

Oba představené programy se snaží držet linii ortodoxního souborového manažeru, který těsně navazuje na Norton Commander. Zatímco EmelFM2 sází na hezký vzhled, jednoduché ovládání a touto koncepcí osloví spíše méně náročné uživatele, Worker se snaží o komplexní přístup založený na maximální konfigurovatel­nosti, nízkých hardwarových nárocích a kvalitním provedením. Snad jen onen retro design je poněkud navíc. Ani jeden z nich není určený pro práci se síťovými daty a tak osloví uživatele, kteří podobné funkce buď vůbec nepotřebují a nebo pro ně užívají speciální klienty. Osobně si myslím, že především Worker rozhodně za vyzkoušení stojí.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.