Hlavní navigace

Manuálové stránky na Root.cz

9. 1. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Připravili a spustili jsme pro vás novou službu: archiv manuálových stránek. Pokud zrovna nesedíte u počítače s Linuxem nebo nemůžete najít dokumentaci k některému méně známému příkazu, můžete snadno sáhnout do našeho archivu a najít si příslušný dokument. V současné době jich nabízíme více než 10 000.

Téměř každý správný unixový operační systém obsahuje velké množství dokumentace, která je známá pod souhrnným názvem „manuálové stránky“ (man pages). Obvykle je možno je přímo v systému zobrazit za pomocí příkazu man (více viz man man).

První manuálové stránky napsali už v roce 1971 pánové Dennis Ritchie a Ken Thompson, kteří jsou známí především jako autoři jazyka C. Drtivá většina manuálových stránek je k dispozici v angličtině, ačkoliv se objevují snahy o jejich částečný překlad.

Pokud chcete zobrazit manuálovou stránku ke konkrétní aplikaci, musíte mít jednak k dispozici počítač s Linuxem (nebo jiným unixovým systémem) a za druhé musíte mít nainstalován příslušný balíček, ve kterém se manuálová stránka nachází.

Manuály na Root.cz

Někdy ovšem vznikne situace, kdy se prostě k manuálům nedostanete. Ať už potřebujete někomu v diskusním fóru ukázat manuálovou stránku, nebo chcete někomu poradit vhodný parametr či stránku ke studiu, můžete navštívit náš archiv manuálových stránek, který naleznete na snadno zapamatovatelné adrese man.root.cz.

Manuálové stránky jsou vám pak zobrazovány přímo ve vašem prohlížeči jako standardní HTML stránky. Zachována je při tom kompletní struktura manuálů tak, jak jste na ni zvyklí.

knihy

Elektronická knihovna Root.cz

Další službou, ve které můžete nalézt řadu zajímavých dokumentů, je elektronická knihovna Root.cz. Nachází se v ní desítky knihy pro vývojáře, administrátory, ale i běžné uživatele. Knihy je možno pohodlně vyhledávat a stahovat.

V současné době je v archivu přes 10 000 stránek, které budou postupně doplňovány a aktualizovány. K nalezení konkrétní stránky můžete použít buďto fulltextové vyhledávání nebo můžete přímo procházet archiv. Ten je rozdělen jednak dle zařazení aplikace v do systému, ale také dle povahy samotné aplikace.

Rozdělení manuálových stránek

Manuálové stránky jsou standardně řazeny do osmi kategorií. V těch jsou zařazeny podle toho, jaké oblasti se týkají. Také v našem archivu tedy můžete využít toto rozdělení.

Zároveň však můžete archív prohledávat podle zařazení aplikací do sekcí. Těch je aktuálně dvacet devět a můžete v nich vyhledávat podle toho, o jaké aplikace máte zájem.

Admin, Base, Comm, Devel, Doc, Editors, Games, Gnome, Graphics, Interpreters, Kde, Libdevel, Libs, Mail, Math, Misc, Net, News, Oldlibs, Otherosfs, Perl, Python, Shells, Sound, Tex, Text, Utils, WebX11

root_podpora

Některé manuálové stránky navíc obsahují odkazy na další příbuzné manuály. Pokud tedy na takovou stránku narazíte (například mkdir), ve spodní části jsou pak k dispozici přímé odkazy na příbuzné zdroje informací.

Co s nimi?

Jak už bylo řečeno, stránky můžete prohledávat, studovat, odkazovat v diskusních fórech nebo je prostě používat jako manuálové stránky – pro práci v unixových systémech. I my je budeme využívat v článcích a pokud se budeme někde zmiňovat o nějakém příkazu, už to nebude jen man bash, ale man bash.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.