Hlavní navigace

Názor k článku Martin Lipert: Kindle je největším zlem pro eknihy v Česku od A.S.Pergill - Myslím, že autor, který nedokáže napsat na začátek...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 3. 2011 9:28

    A.S.Pergill (neregistrovaný)

    Myslím, že autor, který nedokáže napsat na začátek kapitoly něco jako \kapitola, nebo \kapitola{Její název} a jinak psát holý text a mezi odstavci vynechávat řádek, asi ani nic světoborného napsat nedokáže.
    Takovýto text by zcela jistě měl projít korekturou (protože člověk po sobě chyby jednoduše nenajde); nicméně řada nakladatelství stejně knihu vysází a pošle autorovi obtahy ke korektuře.
    Naproti tomu by měl autor mít v ruce finální zalomení textu, protože v kritických případech by měl on a jen on rozhodnout o tom, zda se změní slovosled, nebo se kritické slovo rozdělí "neslovníkově".
    Vše ostatní je opravdu v rukou technika, který napíše na terminál "cslatex Kniha.tex" a "dvipdf Kniha dvi" (případně ekvivalentní příkaz pro převedení dvi do jiného formátu).
    Technik také může provést to "sociální DRM", spuštěním nějakého skriptu před prvním uvedeným příkazem.
    Jako potenciální zákazník vidím docela zásadní problém také v tom, že tu e-knihu nemám jak zaplatit, protože různé systémy, které otevírají obchodníkovi přístup do mého účtu přes kreditní kartu odmítám jako nebezpečné (na to prostě na trhu existuje příliš mnoho nesolidních a přímo zločinných subjektů) a v ostatních systémech zaplatím za platbu často víc, než je převáděná částka.
    Pokud se vzpamatuje nějaký "kamenný" obchodník a začne e-knihy prodávat stylem "nahrajeme na kartu, platíte jen cenu a DPH", tak asi internetové obchody v jeho dosahu krachnou.