Hlavní navigace

Názor k článku Martin Lipert: Kindle je největším zlem pro eknihy v Česku od Stanislav Brabec - I v e-knihách přece bývají obrázky! A ty...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 3. 2011 16:05

    Stanislav Brabec

    I v e-knihách přece bývají obrázky! A ty obrázky mohou být navázány na text. A kolem nich bývá okraj, který může být závislý na obsahu obrázků. Umí vůbec LaTeX specifikovat plovoucí obrázky pro dynamické e-book formáty tak, aby byly vždy na stránce, kde je na ně v textu odkaz?

    Sazbou v TeXu jsem se zabýval profesionálně, a tak vím, že vysazení obrázku na spad v pevně daném místě stránky, obtečeného zleva a zprava dvěma sloupci, je na samotných hranicích programovacích možností TeXu (či spíš daleko za nimi - TeX úspěšně hází klacky pod nohy každému, kdo se o to pokouší).

    Nejen že to není nic, co by v LaTeXu zvládla zaučená studentka. Nezvládne to ani zkušený TeXpert. Teprve na na wizard level se lze vůbec pokusit o počítání řádků od začátku kapitoly, a úspěšně tak najít začátek stránek a odstavců na nich, a do správných míst vložit zalamovací příkazy. V mých Upages makrech se o to staral asi 1000řádkový hutný kód, a nikdy se mi jej nepodařilo odladit tak, aby spočítal místo zalomení vždy přesně.