Hlavní navigace

Názor k článku Martin Lipert: Kindle je největším zlem pro eknihy v Česku od A.S.Pergill - Onehdy jsem si zrovna přes TeX (tedy plain)...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 3. 2011 20:08

    A.S.Pergill (neregistrovaný)

    Onehdy jsem si zrovna přes TeX (tedy plain) zalamoval jako pdf příspěvky do jedné literární soutěže, kde jsem jedním z hodnotitelů. Ta Nokia má sice cosi jako word, ale normální doc to neumí načíst (to je holt výhoda, jak jsou ty "wokna" samy se sebou "kompatibilní", až je z toho jeden vykulený jak vyoraná myš). Takhle si je můžu číst cestou do práce a z práce na mobilu.
    Čili jde to, a je to práce pro mírně vycvičenou opici, mění se tam pro různé velikosti písma jedno jediné číslo v záhlaví dokumentu (za bůhvíjakého znalce TeXu a LaTeXu se nepovažuji).
    Pdf je univerzální formát, který je veřejně definovaný a má poměrně silnou podporu, včetně komunitní. Formáty určené přímo pro e-booky jsou vázány zpravidla na jedno nebo několik málo zařízení; za pár let se vám může stát, že to na ničem nepřečtete a budete ještě moc rád, pokud najdete nějaký reader, co to hodí na obrazovku počítače, abyste to copy-paste naházel do nějakého textového editoru.

    Nicméně ještě jedna věc: Existují firmy, kam dáte .pdf (nebo něco podobného) a oni vám z toho vytisknou a svážou určený počet knih (některé začínají od pěti, některé třeba od dvaceti). Onehdy jsem potkal nakladatele, u kterého jsem vydal pět knížek, a nadával na to jak špaček: Každý si může vydat knížku, při těchto nákladech v tom má umrtveno poměrně málo peněz, když rozprodá jednu várku a je o to ještě zájem, nechá vyrobit další. Cenou může konkurovat nakladatelům, protože neživí nakladatelský aparát a kamenné knihkupectví. U literatury, jako je SF F stačí objet pár conů, rozprodá něco přes stovku a další zájemci mu o to mohou cíleně psát. I s balným a poštovným vyjde levněji než kamenné nakladatelství a kamenné knihkupectví. Dotyčný nakladatel nad tím "spuštěním" brečel jak želva.
    E-book nějak podobně distribuovaný vyjde ještě levněji, nehledě k tomu, že ten bych klidně k té malonákladové knížce přihazoval jako bonus (nebo za mírný příplatek), to pdf klidně s věnováním konkrétnímu zákazníkovi.