Hlavní navigace

Názor k článku Martin Lipert: Kindle je největším zlem pro eknihy v Česku od Mard - Vy asi máte v hlavě takový stav, že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 3. 2011 0:24

    Mard (neregistrovaný)

    Vy asi máte v hlavě takový stav, že když vám někdo něco řekne, tak to jde jedním uchem dovnitř, tam se to nemá kde zarazit a druhým uchem to hned jde ven!
    Existuje rozdíl mezi úrokem a lichvou a stejně tak existuje rozdíl mezi marží a zlodějinou. Zlodějina je s velkou pravděpodobností Windows, ostatně to vidíte na ziscích fy. Microsoft. A marže je třeba Avast nebo Corel, abych to konkretizoval. Domnívám že že asi máte problém chápat abstraktní pojmy, tak tyhle příklady snad budou pro vás pochopitelnější.
    To též je vydávání. Pokud bude CD s hudbou za 500 nebo DVD s filmem za 700, tak je to nejspíš zlodějina. Jinak nechápu že je možné vydat DVD s filmem i za 50 Kč. U knih je to v bleděmodrém stejné. Když je možné knihu prodávat v Levné knize za 99 Kč, tak nechápu proč by jinde měla stát 299 nebo 350 Kč. Ebook zatím v ČR trpí tím, že vydavatelé chtějí rýžovat a donutit čtenáře k platbě v podobné výši (autor článku mluvil o slevě 20% proti tištěné verzi, i když možná by p. Lipert připustil že i doprava je levnější). Což je nesmysl. Ebook porazí vydavatele, stejně jako CD porazilo gramafonové firmy a DVD pomalu poráží filmová studia. Vede k to poklesu úrovně a výraznému poklesu ceny. Dnešní výrobek již není tak pečlivě vyrobený krasavec jako byl třeba dřevěný gramafon před 50-ti lety, dnes je to lisovaný plast s pár nasmolenými součástkami z Číny. Stejně dopadnou knihy, nebude už krásná sazba, nebude kerning, s fonty se nikdo nebude moc párat, ale výsledná e-kniha bude za 50 Kč. A pak nastane stav jako je u DVD. Ty se už nevyplatí kopírovat, člověk si je raději koupí. A za 50 Kč si raději e-knihu koupím, než bych jí někde warezil. Ale prodá se jich mnohem více než dnes. Náklady těch DVD s filmy za pár šupů jsou desítky tisíc kusů - rozdíl proti době, když DVD stálo 1000 Kč.