Hlavní navigace

Názor k článku Martin Lipert: Kindle je největším zlem pro eknihy v Česku od Michal - Spojení „nepřiměřený zisk” je levicový blábol. Nikdy nic...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 3. 2011 15:50

    Michal (neregistrovaný)

    Spojení „nepřiměřený zisk” je levicový blábol. Nikdy nic takového není (pokud nezasáhne stát se svojí neomylně regulující rukou, to se pak dějí lecjaké věci -- dobrým příkladem jsou solární elektrárny -- tam mají majitelé nepřiměřené zisky, protože tržní cena jejich produktu je někde ale úplně jinde, ale i tak za ni vesele prodávají), protože v případě vysoké ceny může přijít konkurence a dotyčného prodejce převálcovat. Upřímně řečeno, pokud si nasadím marži 70-90 % a i tak mi lidi div neurvou ruce poptávkou, tak si nebudu připadat jako „zloděj” provozující „zlodějinu” a získávající „nepřiměřený zisk”, protože mě nic nenutí tu cenu snížit, ba naopak ji možná ještě zvýším. Když pak přijde konkurence, tak už budu muset jít dolů, to je jasné. Jsou to prachobyčejné zákonitosti trhu, nic víc v tom netřeba hledat.

    Ostatně to je myslím vidět poměrně dobře: v Česku je X ečteček, ale prodeje eknih tomu moc neodpovídají. Zkrátka trh. Prodejce někde dělá chybu. A pokud to je hodně nadsazená cena, tak si můžete být jisti, že žádný nepřiměřeně vysoký zisk nemá, ba naopak dost možná živoří. Nepřekvapivě.

    Počkejte si a ona přijde konkurence, která se z jejich chyb poučí. Český trh je teprve na startu, musíme si holt chvilku počkat, přes noc nikdo nevyroste. Možná kdyby se bylo začalo dřív, ale to už je zase jiná pohádka.