Hlavní navigace

Názor k článku Martin Lipert: Kindle je největším zlem pro eknihy v Česku od martin - Myslíte náklady bez vašeho honoráře resp. vašich honorářů?...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 3. 2011 5:16

    martin (neregistrovaný)

    Myslíte náklady bez vašeho honoráře resp. vašich honorářů? Ty ale musíte zahrnout do investice, protože buďto svůj čas investujete do psaní knihy nebo do něčeho jiného. Navíc to samé dělá i nakladatel, takže abyste porovnával stejné věci, musíte to také započítat.

    Hladkou sazbu asi běžný autor dnes zvládne. Nejsou ale daleko doby, co ani to ne. Cokoli jiného bude problém. Na druhou stranu by sazbu mohl zvládat specialista efektivněji něž autor, který se má soustředit na obsah a nikoli na formu (jak se všude v IT prosazuje viz. značkovací jazyky :-))

    A i když se bude jednat o hladkou sazbu, tak by (i el.) kniha měla mít nějakou obálku. To už je za hranicí schopností běžného autora, pokud to nemá vypadat jak vysokoškolská skripta.

    A to májí knížky i ilustrace... práce ilustrátora, nemusíte podklady dostat v el. podobě (běžné pro existující starší ilustrace z důvodu ceny) a to hned stavíte autora před další problém - barevný prostor, rozlišení, formát (+ příp. parametry formátu) a pozicování, aby to zvládaly čtečky a hlavně, aby to na nich dobře vypadalo příp. aby to vůbec nějak vypadalo (i čtečky mají své dny...).

    Nakladateli jsme dodali pdf, do nehoz nemusel uz nijak zasahovat.

    Pro tisk? Takže jste jim PDF dodali včetně
    1. spadu?
    2. ořezových značek?

    Pokud tam byla barva (aspoň na obálce), tak jste to dodali:
    3. ve CMYK modelu?
    4. se soutiskovými značkami?

    Pro ofset (což asi nebyl váš případ) byste musel dodat ještě
    5. každý kanál zvlášť
    6. vytvořit tiskový rast pro každý kanál
    7. udělat kontrolní tisk a příp. proces upravit.

    Tohle běžný autor (aspoň) ten současný nezvládne. A ani není důvod si myslet, že by to dělal efektivněji (z pohledu ceny a kvality) než specialista.