Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Martin Lipert: Kindle je největším zlem pro eknihy v Česku od RedWood - Práve včera som si robil prieskum e-čítačiek. Po...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 3. 2011 9:27

    RedWood (neregistrovaný)

    Práve včera som si robil prieskum e-čítačiek. Po prehľadaní internetu prichádzali do úvahy dve čítačky: Amazon Kindle a Nook od Barns and Noble. Po prelustrovaní českého a slovenského e-book trhu som zistil, že tieto trhy sú mŕtve, resp. neexistujú. Takže voľba padla na Amazon Kindle (Nook otravuje s DRM od Adobe). Na amazon.com mám účet a nakupujem tam knihy, holt budem aj elektronické anglické a nemecké.
    Českí a slovenskí vydavatelia sú veľmi neprispôsobiví, ale to je ich problém. Ja ako čitateľ si budem čítať knihy napriek ich nechceniu :-)

  • 15. 3. 2011 17:29

    Vedko (neregistrovaný)

    Ja by som skor povedal, ze takyto trh je v plienkach, minimalne ten slovensky (priznam sa, ze cesky velmi nemonitorujem). Pokial viem, tak jediny vydavatel e-knih je Martinus.sk, ktory ma momentalne v ponuke 112 takychto knih (vid linku dole). Co sa tyka technologie DRM, tak pouzivaju prave Adobe epub.

    Holt, ale tento business model sa na Amazon nechyta, tak suhlasim - sam ho pouzivam. A napr. synchronizaciu na viacerych zariadeniach si neviem vynachvalit - citam knizku na Kindle, cestou autobusom do prace precitam par stranok na Adroid telefone a vecer na Kindle pokracujem presne tam, kde som na telefone skoncil.

    http://www.martinus.sk/eknihy/katalog/

  • 16. 3. 2011 21:40

    me (neregistrovaný)

    Myslim si, ze jste neco zanedbal. Trh eBook ctecek je vetsi. Nemusi se nutne jednat jen o ctecky s eInk technologii. Krome luxusnich ctecek s eInk a WiFi jsou na trhu I ctecky s TFT displejem bez WiFi, ktere krome eBook funkci slouzi i jako prehravac hudby anebo Videa. Take existuji SW ctecky, velkou cast trhu obsadi asi Andoid zarizeni pro ktere eBook SW jiz existuje; podobne chytre telefony anebo PDA a iPad. Ctecek je skutecne hodne. Lisi se komfortem cteni, obsluhy, velikosti a technologii displeje, vydrzi baterie, velikosti pameti, podporovanych formatu a tim, jak se vyrovnaji s ceskym textem, atd.

    Pred mesicem jsem si poridil cinskou nonanme ctecku s 7" TFT displejem a 4GB pameti, ktera prehrava i video; nema WiFI, jen USB a slot na microSHDC kartu. Zdaleka se nejedna o dokonaly vyrobek, ale za cenu cca 80USD je to vyhovujici ctecka, na obcasne cteni EPUB textu staci. Nema podporu DRM. Jako nejvetsi slabinu vidim chybejici podporu ze strany vyrobce; firmware neni dokonaly a zrejeme to tak zustane, protoze update nebude.. :-( Pokud to srovanm s predchozi cteckou made in USA, tak tam sice podporu vyrobek ma, ale problemy s ceskymi znaky v EPUB ktere jsem reportoval dodnes neopravil (problem je zrejme v SW Adobe ktery pouziva)...

  • 16. 3. 2011 22:38

    me (neregistrovaný)

    Jsme na serveru venovanem Linxuu, tak jeste rozvedu uvahu na tema eBook ctecek "Made in P.R.C.". Jsou levne, vyrobci je dokazi vyrobit a dodat na prani zakaznika, pokud tomu rozumim, staci objednat 1000Ks. Jsou postaveny na ARM architekture (treba ChipRock). SW instalovany vyrobcem je pouzitelny, ale neni dokonaly; a updaty zrejme nebudou; dobry HW, "podprumerny" SW/firmware. Ale pokud by existovala SW distribuce pro tyto ctecky, mohla by zmenit pomer sil na trhu; levny a dobry HW s kvalitnim firmwarem. Mozna by mohli knihkupci nabizet tyto zarizenim zakaznikum, mit "vlastni" ctecku. Ta moznost tady urcite je...

    Pokus o distribuci pro eInk ctecky existuje, ale pocet podporovanych zarizeni je velmi omezeny.

    http://openinkpot.org/

    Dalsi moznosti pro distributory eBooks je tvorba SW aplikaci pro Android, iPad, atd...

    Soucasna situace vypada tak, ze se jen ceka kdy si nasi zeme vsimne Amazon a otevre tady oficialne svuj kram...