Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Martin Lipert: Kindle je největším zlem pro eknihy v Česku od Hulka - Možná je toto off topic protože jsem článek...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 3. 2011 1:23

    Hulka (neregistrovaný)

    Možná je toto off topic protože jsem článek celý nečetl ale osobně nedám dopustit na klasické papírové knížky. Dobře se to čte a nemusí se nikde řešit šílenosti s nějakou DRM ochranou a podobnýma věcma. Výhody knížky v elektronické podobě je snad možnost rychlého vyhledávání a možnosti uložit do jednoho zařízení více knížek - dobré na cesty apod. Ovšem na klasiku to zřejmě nikdy mít nebude :-).

  • 14. 3. 2011 1:56

    Jenda (neregistrovaný)

    „Dobře se to čte“

    To je diskutabilní. Samozřejmě LCD notebooku nebo mobilu není na čtení žádný zázrak, ale pohodlí skutečné čtečky - tenké A5 destičky s e-inkem - je podle mě s papírovou knihou nesrovnatelné. Já čtu papírové knihy často vleže a mám s tím prostě problém, obzvláště když jde o knihu srovnatelnou s TLDP (1300 stran) nebo Jádrem systému Linux (tlustokniha od Luka, 700 stran) (ale stačí v podstatě cokoli nad 150 stran, nebo cokoli blbě slepeného). Lehounká čtečka, u které se nemusí řešit listování, je proti tomu zázrak.

    „dobré na cesty apod.“

    Nejen na cesty. Dají se takhle skvěle číst kratší slohové útvary (fejetony, povídky atd.) například při čekání ve frontě, na autobus, při jízdě metrem. Sám jsem se takhle divil, kolik času se takhle dá nashromáždit po pár minutách. Proč kratší slohové útvary? Při takovémto přerušovaném čtení se snadno ztrácí kontext.

  • 14. 3. 2011 11:07

    j. (neregistrovaný)

    A ja zase nedam dopustit na to listovani - kolikrat vim, ze nejaka informace se objevila zhruba 20-30 stranek nazpatek, vim zhruba v jakem kontextu, ale nepamatuju si ani klicove slovo ani nic - a pak neni nad to strcit prst kde prave jsem, prolistovat nazpatek, proletet ocima a najit tu informaci a rychle se vratit kde jsem prestal. A kdyz studuju neco komplexnejsiho, tak kolikrat mam v knizce i vsechny prsty jedne ruky, a prekladam okamzite... Ale samozrejme, proti gustu...

  • 14. 3. 2011 14:09

    Roman (neregistrovaný)

    I když mám svůj Kindle hodně rád, musím říct, že na rychlé listování je klasická knížka lepší. Musel by mít mnohem výkonnější hardware a zřejmě dotykové ovládání, aby mohl dosáhnout podobné efektivity.