Hlavní navigace

MEGAsync: šifrované úložiště jednoduše i v Linuxu

5. 9. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Duchovní nástupce Megauploadu vydal svůj klient pro Linux. Služba láká na vysokou kapacitu a zejména bezpečnost dat – ta se totiž šifrují už ve vašem počítači. A co víc, i přes šifrování MEGA dokáže nabídnout pokročilé možnosti sdílení a spolupráce mezi uživateli. Tím se nemůže pochlubit každý.

Úložiště MEGA bylo spuštěno v reakci na nucené uzavření populárního serveru Megaupload. Založil ho opět Kim Dotcom, který je stále ještě stíhaný za napomáhání šíření autorsky chráněného materiálu. MEGA sice díru do světa neudělalo, ale rozjelo se relativně slušně a má za sebou převážně spokojené uživatele.

Zprvu MEGA fungovalo zejména jako úložiště typu Megaupload, ale jeho možnosti se rozšiřují a chce konkurovat i řešením à la Dropbox nebo Google Drive. Začátkem tohoto roku proto přišel klient MEGAsync, který zajišťuje plynulou synchronizaci souborů se serverem a dalšími vašimi zařízeními. A teď už je klient konečně dostupný také pro Linux.

Oficiální oznámení sice ještě neproběhlo, ale slídilové už balíčky na serveru MEGA objevili. Potěšující je slušná podpora linuxových distribucí, včetně repozitářů pro automatickou aktualizaci. Podporována jsou poslední čtyři vydání Ubuntu, poslední tři vydání openSUSE, dvě nejnovější Fedory a Debian 7 Wheezy. V AURu už se objevily také balíčky pro Arch Linux. Pokud používáte souborového správce Nautila, můžete nainstalovat ještě balíček  nautilus-megasync, který do něj MEGA integruje. K dispozici jsou také zdrojové kódy.

Kapacita a lokální šifrování

Čím je úložiště MEGA tak zajímavé? Kromě okolností vzniku jsou to kapacita a lokální šifrování. MEGA zdarma nabízí celých 50 GB prostoru, což ho řadí daleko před konkurenci, která většinou bezplatně poskytuje kolem 10–20 GB, Dropbox dokonce pouze 2 GB. MEGA nabízí výrazně větší kapacitu, uživatele však limituje množstvím datových přenosů. Pro bezplatný tarif je limit 10 GB, přičemž se vyčerpaný objem odmazává rychlostí 500 MB za každých 30 minut. Úložiště tak zřejmě nebude nejvhodnější např. pro týmové sdílení rozsáhlých projektů, ale to asi ani ostatní služby zdarma.

Další výhodou je, že soubory jsou šifrovány lokálně a na servery MEGA putují už v nečitelné podobě. Díky dostupným zdrojovým kódům bude i možné ověřit, zda tomu tak skutečně je. Jak to funguje? Ve stručnosti tak, že uživatelským heslem rozšifrujete svůj hlavní klíč (master key), který vám umožní přístup ke klíčům pro jednotlivé soubory. Proč má každý soubor vlastní klíč? Protože jinak by soubory nebylo možné bezpečně sdílet.

MEGA sice je šifrované, ale stále je také centralizované. Zejména pro účely sdílení tedy uchovává určité informace o adresářové struktuře a parametrech sdílených adresářů. To je dobré mít na paměti. Také pamatujte, že ztráta/zapomenutí hesla znemožní rozšifrování souborů. Pokud se pro takové případy chcete pojistit, vyexportujte z MEGA nezašifrovaný hlavní klíč. S jeho pomocí potom lze k souborům přistoupit a nastavit nové heslo.

Snadné použití

Po instalaci vás MEGAsync ničím nepřekvapí. Pokud jste někdy používali Dropbox, již zesnulé Ubuntu One nebo podobnou službu, budete doma. MEGAsync se usídlí v oblasti appletů, odkud nabízí v podstatě všechny dostupné možnosti. Nejvíce informací naleznete v menu Zobrazit stav. Ukazuje se zde průběh nahrávání či stahování souborů a také to, jaké soubory naposledy byly změněny.

Ani nastavení není nikterak originální. Můžete omezit rychlosti, nastavit proxy nebo vypnout notifikace. Zajímavější už je možnost synchronizovat i adresáře mimo hlavní adresář MEGA, což podobné nástroje mnohdy nenabízí. V nabídce Rozšířené pak lze programu přikázat, aby ignoroval určité názvy nebo přípony souborů.

Při počátečním velkém zájmu o MEGA si uživatelé stěžovali na problémy s rychlostí. V současné době narážím na limit svého internetového připojení a rychlost v obou případech je cca 1 Mbps, což je na takové to domácí ukládání dle mého názoru dostačující. Jisté je, že počáteční problémy s rychlostí už byly napraveny a nemusíte se obávat rychlostí jako 10 kbps, se kterými se můžete potýkat u některých exotických úložišť.

Sdílení a spolupráce

Doteď to bylo jednoduché. Jedinou trochu komplikovanější záležitostí je sdílení. Pokud plánujete s některým uživatelem pravidelně sdílet větší množství souborů, nejlepší variantou je vytvoření sdíleného adresáře. Kvůli tomu ale musíte navštívit webové rozhraní, konkrétně kontextovou nabídku adresáře a sekci Properties. Uživatele pozvete zadáním e-mailové adresy, pod kterou je registrovaný na MEGA. Každému uživateli můžete také nastavit práva: pro čtení, pro zápis a čtení nebo i s možností spravovat oprávnění.

Pokud chcete soubor či adresář zpřístupnit pouze pro čtení, je to mnohem jednodušší. Ve správci souborů stačí zvolit soubor a v kontextové nabídce kliknout na Získat odkaz MEGA. Odkaz vložený do schránky vypadá nějak takto:

https://mega.co.nz/#!n0oPzbjL!QQ8xvX2uHWNy9CLU3tErc31kmFBRR1YgRlP3EY8JCVY

Za prvním vykřičníkem je ID souboru a za druhým klíč, který slouží pro rozšifrování souboru. Tyto údaje není problém sdílet odděleně. Pokud uživatel otevře URL bez klíče, MEGA ho vyzve k jeho zadání. Klíč, např. pro zvýšení bezpečnosti, můžete dodat jinou cestou. Příjemce soubor může buď klasicky stáhnout (rozšifrování proběhne v prohlížeči), nebo importovat do svého úložiště, pokud je přihlášen.

Omezení: chybí verzování

Vyšší bezpečí dat si bere svou daň. Nešifrovaná úložiště úpravy souborů většinou řeší tak, že soubory rozdělují na menší části a znovu nahrávají pouze ty, které se změnily. A jelikož na MEGA jsou soubory zašifrované, takový postup pochopitelně není možný. Změněný soubor je třeba znovu celý zašifrovat a znovu celý nahrát na server. Třeba takovým přidáváním souborů do velkých zip archivů tak službě můžete dát pořádně zabrat a relativně snadno si vyčerpat limit přenosů. Pozor na to.

UX DAy - tip 2

Osobně mi nejvíc chybí verzování. Když soubor změníte, stará verze se zkrátka přepíše a vy už nemáte možnost dostat ji zpět. To se může vymstít zejména u textových dokumentů. Co se týče smazaných nebo konfliktních souborů, ty dočasně zůstávají přístupné v koši. Dalším omezením je absence podpory přenosů přes LAN. I když budete mít dvě zařízení vedle sebe a ve stejné síti, stejně data budou tahat přes cloud.

Když to vezmu kolem a kolem, MEGA nabízí hodně muziky za málo (v základu přesně 0 Kč) peněz. Kapacita je bezkonkurenční a šifrovaných úložišť je jako šafránu. Minusem jsou zmíněné chybějící funkce (verzování) a možná také fakt, že MEGA je poměrně malá společnost. Těžko si představit, že ze dne na den skončí Dropbox nebo Google. U MEGA je tato hrozba podstatně větší, mimo jiné vzhledem k okolnostem jeho vzniku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.