Hlavní navigace

Modulární telefon přijde v roce 2017. Čipset ale stejně nevyměníte

22. 5. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Google slaví dobré prodeje Chromebooků, Oculus Rift si rozkmotřil komunitu, webové stránky sledují uživatele i díky zvuku a Irák se dočasně odstřihl od internetu. Kvůli maturitám.

Software a hardware

O projektu modulárního smartphonu Ara se začalo hovořit už skoro před třemi roky. Začala s ním Motorola a po její akvizici projekt přešel pod Google, který nyní na konferenci I/O oznámil, že stále chce projekt dotáhnout do konce. Myšlenka výměny vnitřností jako procesoru atd. se však ukázala jako příliš odvážná. Nakonec bude možné měnit pouze moduly na zadní straně zařízení, např. fotoaparát, reproduktory, baterii a nebo třeba e-ink displej. Čipset zůstane napevno. Moduly bude možné vyměňovat za běhu, tedy bez restartu systému. Ještě letos Google uvede prototyp pro vývojáře, s uvedením na trh se počítá v příštím roce. Výsledný telefon by měl parametry patřit mezi nejlepší na trhu.

V USA se poprvé prodalo víc Chromebooků než MacBooků. Za poslední čtvrtletí to byly téměř dva milióny. Samozřejmě je třeba brát v potaz velký cenový rozdíl těchto zařízení, nicméně i tak je to pro Google skvělá zpráva. Potenciál Chromebooků byl často zpochybňován, ale po několika letech se ukazuje, že tento koncept přece jen může mít úspěch. V zámoří se Chromebooky často používají ve školách. V budoucnu by to navíc mohlo být ještě lepší, protože Google ohlásil, že na Chromebooky přivede 1,5 miliónu aplikací z Androidu.

Hry zakoupené v Oculus Store už si zřejmě nezahrajete na ničem jiném, než headsetu Oculus Rift. Přestože tuto možnost zakladatel firmy Palmer Luckey ještě před několika měsíci sliboval. Kvůli novým bezpečnostním opatřením přestal fungoval software Revive, který umožňuje hry pro Oculus hrát na konkurenčním HTC Vive. Podle autora je to kvůli tomu, že software Oculus nově kontroluje, zda je k počítači připojen Rift. Společnost se vyjádřila tak, že jde o obecné opatření proti pirátství, ne proti konkrétnímu programu, a že nelze garantovat kompatibilitu s alternativním sofwarem.

Obchod pro Oculus Rift

Obchod pro Oculus Rift

Webové novinky

Není tajemstvím, že webové stránky pracují s tzv. otisky prohlížečů, které usnadňují sledování uživatelů. EFF na to má stránku, kde si můžete otestovat, jak moc váš otisk unikátní, a tedy lépe sledovatelný. Výzkumníci z Princetonu se webovým otiskům věnovali v nové studii a objevili dosud nedokumentovanou možnost vytváření otisku použitím AudioContext API, které se stará o přehrávání zvuků. Jedna z funkcí slouží pro vygenerování oscilační vlny, která se lehce odlišuje podle hardwaru a softwaru počítače. Výzkumníci zjistili, že je dostatečně stabilní mezi jednotlivými pokusy a zároveň se mezi počítači liší do takové míry, aby to umožnilo sledování. Tato technika je zatím ale používaná jen minimálně.

Byznys, politika, právo

Pokud v USA odmítnete na žádost soudu dešifrovat disky, můžete se dočkat až časově neomezeného zadržení. Právě se tak děje v jednom případu, kdy se vyšetřovatelé domnívají, že podezřelý na zašifrovaných discích má dětskou pornografii. Odvolání se na pátý dodatek ústavy (právo nevypovídat) prý není možné, protože vyšetřovatelé nežádají sdělení hesla, ale součinnost při dešifrování disku. Podezřelý tvrdí, že heslo zapomněl. Soud tomu ale neuvěřil a posvětil pokračování zadržení, dokud nedojde k dešifrování, a to na základě starého a kontroverzního zákona All Writs Act, který byl použit i v kauze Apple vs FBI.

Český internet je celkem poklidné místo, ale teď tu zas po delší době máme drama. Největší internetový obchod Alza.cz odešel ze srovnávače cen Heureka a vyzval k tomu i další e-shopy. Služba se podle Alzy příliš komercionalizuje, přestává být nezávislá a navíc po obchodech vyžaduje příliš dat. Takzvanou poslední kapkou byla akvizice Heureky skupinou Rockaway, která také vlastní řadu velkých e-shopů. Akvizici krátce po odchodu Alzy schválil antimonopolní úřad. Podmínil ji však dodržováním několika opatření k zachování nezávislosti služby, které Rockaway akceptuje. Mezitím o odchodu uvažují další obchody, z těch větších hlavně Kasa nebo Euronics.

BezHeureky.cz

BezHeureky.cz

Seznam.cz si i přes konkurenci globálních firem drží pozici a dokonce roste. Tržby meziročně vzrostly o 9 % na 3,4 miliardy korun. Na rozdíl od jiných internetových firem nemá Seznam.cz problém ani s tvorbou zisku, za rok 2015 dosáhl zisku 1,25 miliardy, což představuje podobný meziroční růst jako u tržeb. Firma vydělává téměř pouze na reklamách: reklamní systém Sklik přináší víc než 40 %, display reklama cca 33 % a kolem 20 % tvoří příjmy z inzerce a zařazení do katalogů.

Zajímavosti

Google opět rozšiřuje testování autonomních vozidel a bude najímat další řidiče. Nabízí jim 20 dolarů za hodinu. Sice to může vypadat jako dreamjob, ale řidič má velkou zodpovědnost, musí být neustále v pozoru a reportovat své zkušenosti. Krom toho si Google nechal patentovat novou technologii, která při srážce přilepí chodce na kapotu. Autonomní vozidla nepřipravuje jen Google, ale i automobilky, které kolem toho dělají větší tajnosti. BMW se však nechalo slyšet, že chce samořídící auta běžně nabídnout v roce 2021.

Jak efektivně zabránit podvádění u zkoušek? V Iráku se s tím nepářou a v průběhu maturit na celkem devět hodin odpojili celou zemi od internetu. Nefungovalo ani mobilní připojení. Úřady sice o odstávce informovaly předem, ale důvod neuvedly. Nicméně už druhý rok v řadě přesně pokrývala časy, ve které se konají celostátní zkoušky, takže to asi nebude náhoda. Výpadek spojení z Iráku potvrdil i distributor obsahu Akamai.

Google mimo jiné v rámci Google Cultural Institute vytváří digitální kopie cenných obrazů v rozlišení jeden gigapixel. Teď se Google pochlubil, že už takto naskenoval přes tisíc obrazů. A všechny si je můžete prohlédnout na webu. Aby šly práce ještě rychleji, Google rozdá desítky specializovaných fotoaparátů/skenerů muzeím po celém světě.

Google Cultural Institute: slavné obrazy v obrovském rozlišení

Google Cultural Institute: slavné obrazy v obrovském rozlišení

V nejnovější verzi hardwarového tokenu YubiKey 4 už neběží svobodný software. Podle firmy Yubico na tom vlastně nezáleží. Jiný názor mají někteří vývojáři Linuxu, kteří YubiKey používají.

Google Play od léta umožní sdílení zakoupených aplikací, knih, videí a hudby s dalšími až šesti členy rodiny. Pro dříve zakoupené aplikace záleží na autorech, zda sdílení povolí. In-app nákupy sdíleny nebudou.

Kam se podělo Ubuntu pro TV? Všechny televizní čipsety jsou pro něj příliš slabé, říká Mark Shuttleworth. Souhrn videokonference s ním přináší OMG Ubuntu.

Mezinárodní vesmírná stanice obkroužila Zemi už sto tisíckrát, což představuje vzdálenost víc než čtyři miliardy kilometrů. Trvalo jí to necelých 18 let.

Navigační služba Waze možná bude konkurovat moderním taxislužbám Uber nebo Lyft. V San Franciscu spouští pilotní provoz.

root_podpora

Chcete z někoho vylákat heslo? Pomůže i tak málo jako kousek čokolády.

Proč ženy neumí programovat?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.