Hlavní navigace

Mountain: starejte se o vlastní horu

29. 8. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Máte rádi experimentální hry? Tak to bude z hříčky Mountain uneseni. Jak by se vám líbilo, být pánem hory nebo horou? To si přesně můžete zkusit ve vizuálně opojném světě, který stvořil designér filmu Her. I když se zdá, že se v Mountain nedá nic dělat, opak je pravdou. Hra je totiž v jádru velmi hluboká.

Poklidná a duchovní. Tak by šla jednoduše popsat zvláštní hra Mountain, ve které se stanete bohem, pozorovatelem nebo horou. Těžko vlastně říct, jestli tento pokus považovat za hru nebo jen chytrý pokus od nadaného designéra Davida OReillyho, který se podílel na úspěšné sci-fi romanci Her.

Pokud jste film viděli, jistě si vzpomínáte, že kromě zajímavého a lehce hipsterského designu světa byly některé postavy konfrontovány i s virtuální realitou. V jednu chvíli hraje herec Joaquin Phoenix podivnou hru s mimozemským dítětem, kterou ovládá svými pohyby. Podobně jako byste využívali ovladač Kinect. Tato scéna OReillyho inspirovala, aby začal experimentovat s počítačovými hrami a hned na poprvé mu to vyšlo na jedničku.

Mountain - obrázky ze hry.

Pozitivní reakce

Mountain, i když se tváří pouze jako jednoduchá hříčka, sklidila řadu uznání a pozitivních reakcí na prestižních zahraničních magazínech. Hra začíná zvláštně a už v prvních sekundách má v sobě něco hloubavého. Vyzve vás třeba, abyste nakreslili lásku, ptáka nebo něco na čem vám záleží. Z těchto výkresů se pak zhmotní unikátní hora.

Je hora živá? Jak to mám hrát? Tohle jsou první otázky, které vám vyvstanou v mysli. Bohužel, ani po desítkách hodin hraní na ně pravděpodobně nedostanete odpověď. Když se podíváte do nastavení, uvidíte v položce ovládání nápis „nic“. Přesto horu ovládáte a můžete s ní interagovat, jen k ní musíte najít cestu a navzájem si porozumět.

Mountain - obrázky ze hry.

Hrajte jako na piano

Po stisknutí některých kláves se vydá líbivý tón. Pokud si dáte práci, dají se zahrát i jednoduché písníčky. Lze tak horu ukolébat ke spánku během zimních měsíců nebo na jaře zahrát ódu na sluníčko. Při hraní se svět občas začne točit a čas bude ubíhat kupředu neuvěřitelnou rychlostí. Pak stačí, že omylem přemáčknete a vesmírný kolotoč se v mžiku zastaví, jako byste šlápli na brzdu.

Hora se postupem času také mění. Zpočátku může vypadat třeba jako velký celistvý balvan, na němž začnou rašit stromy. Později se ale může  rozpadat nebo ještě lépe, zakoření hlouběji do vesmíru. Jelikož se vznáší ve volném prostoru, zespodu se začnou objevovat menší kameny vytvářející dlouhý a rozvětvený kořen. Záleží však na fantazii každého jedince, jak prostředí hry vnímá.

Mountain - obrázky ze hry.

Nejsme sami?

Ve světe se také nemusíte nacházet samy. Občas na horu přistane nějaká věc vyrobená člověkem nebo na ní vyraší domeček. Někdy je hora dokonce tak zasypána různými předměty, že může vypadat jako černá skládka.

Hra také vyniká v úžasném audiovizuálním zpracování. Svět, který jste stvořili, je prostě nádherný. Vesmír hraje všemi barvami. Kolem hory se proplétají mraky a každou chvíli se mění počasí. Navíc vaši horu objímají sluneční paprsky. Pokud si hru zvětšíte přes celou obrazovku, bude vám hrát místnost náhle všemi barvami. Možná zalitujete, že si horu nemůžete nastavit jako spořič obrazovky nebo v tabletu zarámovat jako obrázek.

Mountain - obrázky ze hry.

K tomu všemu hraje ještě úžasný soundtrack, z něhož sálá zadumanost a pohoda. Už samotné písně jsou unikátní a během jejich poslouchání o to víc oceníte možnost, doprovázet je různými tóny. Sem tam vám může připadat, že hora doslova mluví. Zvláštní zvuky v pozadí mohou také evokovat pocit, že se protahuje a přidávají jí na živosti.

Na desktopu i tabletu

Mountain vyšla pro všechny důležité platformy. Hru si můžete zahrát kromě desktopu i na mobilních zařízeních. Potěší i velmi příznivá cena. Tenhle experiment si totiž můžete pořídit jen za jedno euro. Hra se pak automaticky ukládá a se svou horou tak lze prožít téměř celý život.

Daly by se však najít i nějaké chyby. Bohužel je hra poměrně hodně náročná na hardware. Pokud si chcete užít všechny efekty na maximální detaily, dokáže Mountain zatopit i průměrnému notebooku, což je trochu zvláštní. Grafická stránka je sice úžasná, ale ne moc detailní. Stromy tak trochu připomínají zelené dopravní kužely a domy podivné houby.

Mountain - obrázky ze hry.

Závěr a konečné hodnocení

Mountain je úžasný experiment. Těžko říct, jestli se jedná o hru, ale tenhle pokus vás donutí přemýšlet nebo se přepnout do režimu hloubavé relaxace. Hezky se na hru kouká a může ulevit po náročném dni. Navíc téměř nic nestojí. Tak co. Už máte svoji horu?

root_podpora

Jelikož se jedná o tak unikátní záležitost, dosaďte si počet hvězdiček podle svého uvážení.

Byl pro vás článek přínosný?