Hlavní navigace

Nakrmte si pandu (10. 6. 2005)

10. 6. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Další příděl krmiva pro vaši pandu červenou (Firefox). Tentokrát se jedná o TabBrowser Extensions, Download Manager Tweak, Bookmarks synchronizer a ColorZilla. Když to nefunguje, nerozčilujte se. Prostě si vezměte větší kladivo!

TabBrowser Extensions

Záložky pravděpodobně používá drtivá většina uživatelů každého prohlížeče, který je umí. Proč také ne, usnadňují život, zpřehledňují práci, vylepšují ergonomii. Existuje řada rozšíření pro vylepšení jejich vzhledu, funkce a dalších vlastností. O některých z nich jsme si už při krmení pand povídali. Málo z nich je ale tak komplexních jako právě TabBrowser Extensions.

Prográmek dělá jen jednu jedinou věc – rozšiřuje schopnosti systému záložek. Dělá jednu věc, ale dělá ji skutečně fortelně. Po nainstalování rozšíření si ve správci vyberete nastavení a dostanete se do velmi rozsáhlého konfiguračního nástroje, který obsahuje desítky voleb, přepínačů a tlačítek. Co do rozsahu pravděpodobně přesahuje i množství přepínačů při konfiguraci samotného Firefoxu.

TabBrowser Extensions

Lze nastavit obecné chování prohlížeče při práci se záložkami, ale i speciální volby. Velmi zajímavá je například možnost nastavit chování v případě, že chce stránka otevřít další okno. Lze například automaticky místo nového okna otevřít novou záložku.

Načítání stránek vyvolané jinou aplikací je také poměrně častá činnost. Když například v Thunderbirdu klepneme na odkaz z mailu, co se stane? Chcete, aby se automaticky otevřel ve Firefoxu v novém panelu?

Běžně se zdrojový kód stránky (ctrl + u) otevírá v novém okně, což asi vyhovuje jen málokomu. Nyní můžete nastavit automatické načtení v novém panelu.

Užitečné je také přepnutí záložky pouhým najetím myšítka. Už nemusíte klikat. Nastavení je skutečně ohromné množství a řada z nich má u sebe ještě tlačítko pro rozšiřující volby.

Poslední vlastností, kterou vám program nabídne, je zobrazení průběhu stahování na místě názvu panelu. Vždy tak vidíte, kolik stránky ještě zbývá načíst.

Download Manager Tweak

Velmi razantně rozšiřuje možnosti standardního download manageru, který toho příliš mnoho neumí. Velikou devizou tohoto rozšíření je také možnost umístit download manager kromě klasického okna také do samostatného panelu nebo postranní lišty. Pokud tedy nemáte rádi příliš mnoho oken, stačí přepnout volbu v menu.

Download Manager Tweak

V každém případě získáte navíc několik tlačítek, která se vám mohou při stahování hodit. Tady je budete mít přímo po ruce v download manageru. Změnila se také podoba tlačítek pro pozastavení a zrušení stahování.

Bookmarks synchronizer

Mnoho uživatelů používá několik nezávislých počítačů. Doma, v práci, ve škole, notebook. S tím přichází zásadní otázka: Jak mít na všech počítačích stále aktuální záložky? Můžeme si je sice nosit na nějakém médiu, ale to je poměrně nepohodlné a ne vždy je to možné.

Pokud ale máte své počítače připojené k Internetu, pak je řešením instalace tohoto rozšíření. Použití je velmi snadné. V nastavení si jednoduše vyberete server, na který budete záložky posílat. Může se jednat o libovolný stroj, který vám umožní zápis přes FTP, HTTP nebo HTTPS. Můžete klidně použít svůj oblíběný free web hosting. Vyplníte uživatelské jméno a heslo a vyberete si, které záložky chcete synchronizovat.

Bookmarks synchronizer

Pokud zaškrtnete volby automaticky stáhnout po spuštění a automaticky nahrát při ukončení, bude se aplikace sama připojovat ke zvolenému serveru a vytvářet na něm, případně z něj stahovat, jediný soubor s uloženými záložkami.

Aplikace je natolik inteligentní, že pozná, když se nic nezmění, a nahrání na server pak sama zruší. Naprosto jednoduché a skvěle funkční. Pokud velmi často používáte záložky a chcete je mít na více místech, určitě si rozšíření nainstalujte.

ColorZilla

Pokud používáte grafické editory (třeba Gimp), určitě znáte nástroj kapátko. Pokud ne, rychle vysvětlím: kapátko nabírá zvolenou barvu a zapamatuje si její parametry (RGB hodnoty). Ty pak můžeme použít při dalším kreslení.

Někdy potřebujeme zjistit hodnoty barvy, která byla použita na webové stránce. Samozřejmě, že můžeme udělat screenshot obrazovky nebo hledat ve zdrojovém kódu. Pokud to ale děláme často, otravuje nás to.

root_podpora

ColorZilla

ColorZilla rozšíří Firefox právě o funkci kapátka. Po klepnutí na ikonku, která je umístěna vlevo dole, nebo po stisknutí klávesové zkratky (standardne shift+esc) můžeme nabrat jednu barvu, jejíž RGB se nám objeví ve stavovém řádku. Hodnoty si pak můžeme v menu vložit do schránky a pak použít jinde.

Doplňkovými funkcemi jsou pak: zobrazení barevné palety a plná lupa. Ta umí měnit zvětšení stránky od 20 až do 1000 procent. Zvětší se kompletní stránka včetně obrázků a ostatních prvků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.