Hlavní navigace

Natural Selection 2: přežije jen nejsilnější druh

1. 11. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Natural Selection 2 je požehnáním pro všechny, kteří fandí šmejdu z vesmíru. V této multiplayerové hře si můžete vybrat mezi stranou mariňáků a oslizlých mimozemšťanů. K tomu hra chytře kombinuje prvky strategie a FPS střílečky. Navíc se jedná o jednu z nejhezčích her pro operační systém Linux.

Být zavřený ve vesmírném komplexu s něčím, co se chce pomazlit s vašimi střevy, musí vyvolávat silnou klaustrofobii. Problém „hororových“ her, ve kterém dojde k nepříliš diplomatickému setkání s jiným druhem, tkví většinou v demenci protivníků. Od příšer člověk neočekává, že s ním sehrají brilantní šachovou partii, ale přeci jen, i zvířata se při lovu chovají takticky a nevrhají se statečně před hlaveň zbraně.

Natural Selection 2 se této vadě na kráse vyvaroval, protože proti sobě postaví samotné hráče. Jedná se totiž o čistokrevnou multiplayerovou hru, kde se mezi sebou nemydlí drsně hláškující mariňáci, ale rovnou dva rozdílné živočišné druhy. Jako bonus autoři trochu fušovali i do do žánru strategických her. Nad každou stranou shůry dohlíží další hráč, jenž je mozkem celé operace a má na starosti koordinaci kroků svých bratří ve zbrani (či slizu) a postavit jim základnu zajišťující vše potřebné pro boj.

Natural Selection 2 - obrázky ze hry.

Bohatá historie

Natural Selection není na herní scéně žádným nováčkem. Patřila mezi nejvýznamnější na multiplayer zaměřené módy pro první Half-Life. Popularitu jako Counter Strike sice Natural Selection nikdy nezískal, věrné fanoušky ale ano. A tak se na poli indie scény zrodilo pokračování, které by se dalo nazývat AAA indiovkou. Má totiž vše, co člověk od next-gen hry očekává – počínaje úchvatnou grafikou a konče otevřeností pro různá vylepšení od komunity.

Proti sobě stojí dvě strany. První jsou mariňáci. Pro nováčky jsou nejpřístupnější nejen pro „lidské“ uvažování, ale také v tom ohledu, že se herní mechanismy výrazně neliší od běžné střílečky. Hrát za mimozemšťany je v prvních chvílích naopak nesmírně složité. Jejich taktika likvidace protivníka vsází na jiné recepty. Navíc nestaví základnu, ale vytváří dokonalý ekosystém. Ten disponuje i celkem účinnými obrannými mechanismy. Mimo jiné jsou někteří mimozemšťané neskutečně rychlí a dokáží létat či šplhat po zdech.

Natural Selection 2 - obrázky ze hry.

Bojuje se až do konce

Samotná hra už se neliší od běžné multiplayerovky. Dva týmy se navzájem snaží zničit. Prohrává ten, který nebude moc postavit už žádnou novou budovu. Jednotlivé mapy jsou ale na rozdíl od takového Counter Striku mnohem větší a také různorodější. Některé místnosti disponují pouze slabým světlem, což nahrává šmejdům z vesmíru. Jinde zas úzké chodby nedávají možnost moc manévrovat a mariňáci v nich bez problémů mohou zaujmout efektivní bojovou formaci.

Klíčové je sesynchronizovat střílečkovou fázi hry s tou strategickou. Pokud v pomyslném řídícím centru operace sedí nezkušený nebo prostě špatný hráč, je zápas vybojovat velmi obtížné. Klíčem je zpočátku obsadit co největší počet surovinových zdrojů a pak vylepšovat vybavení. Lidé se pak dostanou k obřím robotům a mimozemšťané vypustí do mely monstra, které působí téměř nesmrtelným dojmem.

Natural Selection 2 - obrázky ze hry.

Audiovizuální stránka vás uchvátí

Mezi opravdu silnou stránku Natural Selection 2 patří audiovizuální zpracování. Grafika se může poměřovat i s nejnovějšími áčkovými hrami pro aktuální generaci konzolí. Líbivý kabátek má však za následek větší hardwarové nároky. Pokud však Natural Selection 2 na plné detaily spustíte, můžete se těšit na působivý zážitek.

Mapa se mění pod aktivitou mimozemšťanů. Světlo vrhá děsivé stíny a mimozemšťané jsou celí oslizlí. K tomu si připočtete úžasné efekty ohně. Když vlítnete s mariňákem do nepřátelské základny a začnete smažit podivnou faunu i floru, srdce milovníků vetřelčí série prostě musí zaplesat.

root_podpora

Natural Selection 2 - obrázky ze hry.

Dlouhé nahrávací časy i málo obsahu

Velkou nevýhodou Natural Selection 2 jsou velmi dlouhé nahrávací časy. Než se přepnete do hry, můžete si počkat i několik minut. S oficiálním obsahem to také není nijak slavné. Víc map a zbraní by určitě neuškodilo. Naštěstí tento neduh zachraňuje komunita. Hra je velmi otevřená obsahu od fanoušků a díky Steamu je instalace různých módů hračka.

Natural Selection 2 - obrázky ze hry.

Závěr a konečné hodnocení

Pokud vám nevadí chvíli tápat a zvykat si na netradiční herní mechanismy, budete se po čase u Natural Selection 2 královsky bavit. Není to hra pro každého, především mimozemská strana nemusí sednout všem hráčům. Přesto je to příjemná změna, proti všem alfasamcům v uniformě s bouchačkou.

Výhody

  • Audiovizuální stránka

  • Herní mechanismy

  • Skloubení žánrů FPS a strategie

  • Komunita a fanouškovský obsah

Nevýhody

  • Nesedne každému

  • Málo oficiálního obsahu

  • Hardwarové nároky

Byl pro vás článek přínosný?