Hlavní navigace

Nej... VIM pluginy (3)

1. 11. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pár let uběhlo od předchozího dílu tohoto seriálu a na vim.sf.net se urodilo mnoho nových báječných VIM pluginů. Pojďme si ukázat ty nejlepší z nich.

Po dlouhé době jsem si opět dal tu práci a více či méně pozorně jsem prošel celý archiv skriptů vim.sf.net. Musím říct, že jsem místy doslova chrochtal blahem. :-) Proto chcete-li chrochtat taky, čtěte dál… (Pozn.: způsob zavádění pluginů do VIMu je popsán v minulých dílech, proto se k němu už dnes nebudeme vracet.)

VimSpell

Parádička zásadního významu pro všechny, kteří píšete ve VIMu texty jakéhokoliv druhu. Tento plugin zařídí, že vám VIM bude červeně podtrhávat každé slovo, o kterém si myslí, že je v něm překlep (podobně jako třeba M$ Word). Ke správnému fungování budete potřebovat ispell neboaspell a pochopitelně slovníky pro jazyky, ve kterých hodláte psát (více informací viz např. tady a tady).

Pro snazší začínání s používáním tohoto výborného pomocníka uvádím konfigurační příkazy, které se mi osvědčily (zapisují se do .vimrc souboru):

" název programu, kterým se má kontrolovat
let spell_executable = "aspell"

" skok na následující chybu stiskem F8
let spell_next_error_map = "<F8>"

" ignorovat slovo pomocí SHIFT-F8
let spell_ignore_map = "<S-F8>"

" nainstalované jazyky zjistit automaticky při startu
let spell_language_list = 

Plugin jednoduše překopírujte do svého .vim/plugin adresáře. Po nainstalování můžete rovněž číst dokumentaci příkazem :help vimspell. Plugin získáte tady.

Phrases

Phrasesje další hezká pomůcka pro pořizovače textů všeho druhu. Jednoduše pomocí SHIFT+V označíte do bloku kus textu a stiskem Enter se ve vyznačené části dokumentu barevně podsvítí slova, která se často opakují. Ihned tedy vidíte, jaké výrazy by bylo vhodné zaměnit za synonyma. Opětovným stiskem Enter se zvýraznění zruší.

Monday

Plugin Mondayje způsob, jak ještě víc vylepšit příkazy CTRL+A a CTRL+X. Normálně tyto příkazy (in/de)krementují číselnou konstantu pod kurzorem. Pomocí pluginu Monday můžete takto (in/de)krementovat navíc i třeba názvy měsíců, dny v týdnu apod. Standardně umí plugin pracovat s názvy měsíců a dnů v týdnu v anglickém jazyce. Není ale problém mechanismus upravit takřka na cokoliv. Přidáním několika jednoduchých příkazů přímo do zdrojového textu skriptu můžete plugin „naučit“ mnoho dalších posloupností. Tak například pro začátek jsem si do pluginu přidal tento kód:

call <SID>AddPair('pondělí', 'úterý')
call <SID>AddPair('úterý', 'středa')
call <SID>AddPair('středa', 'čtvrtek')
call <SID>AddPair('čtvrtek', 'pátek')
call <SID>AddPair('pátek', 'sobota')
call <SID>AddPair('sobota', 'neděle')
call <SID>AddPair('neděle', 'pondělí')

call <SID>AddPair('leden', 'únor')
call <SID>AddPair('únor', 'březen')
call <SID>AddPair('březen', 'duben')
call <SID>AddPair('duben', 'květen')
call <SID>AddPair('květen', 'červen')
call <SID>AddPair('červen', 'červenec')
call <SID>AddPair('červenec', 'srpen')
call <SID>AddPair('srpen', 'září')
call <SID>AddPair('září', 'říjen')
call <SID>AddPair('říjen', 'listopad')
call <SID>AddPair('listopad', 'prosinec')
call <SID>AddPair('prosinec', 'leden')

call <SID>AddPair('true', 'false')
call <SID>AddPair('false', 'true') 

Plugin Monday je natolik inteligentní, že při nahrazování zohledňuje i velikost písmen.

ShowPairs

Tento plugin ocení zejména programátoři. Díky němu se vám bude zvýrazňovat znak, který spolu se symbolem, na němž se právě nachází kurzor, tvoří pár. Zvýrazňují se všechny párové znaky nastavené podle volby VIMu matchpairs. Plugin získáte zde.

Zdá-li se vám, že se párové znaky zvýrazňují s příliš velkou prodlevou, nastavte volbu updatetime ve svém .vimrc souboru na nižší hodnotu. Například:

set updatetime=1000

UnMtchBracket

Podobného ražení je i plugin UnMtchBracket. Jeho úkolem je zvýrazňovat první závorku, která nemá svou kolegyni do páru. Ihned tedy vidíte, které závorky je ještě nutno uzavřít.

root_podpora

SearchComplete

SearchComplete je malý plugin, díky němuž si budete moci vychutnat doplňování řetězců i ve vyhledávacím módu. Stačí napsat začátek slova a stisknout tabulátor…

A to je vše, přátelé. Určitě jsem zde nevypsal všechny zajímavé pluginy, které by si to jistě zasloužily. Přehlédl-li jsem něco opravdu zajímavého, neváhejte a pište do diskuse…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Michal Burda vystudoval informatiku a aplikovanou matematiku a nyní pracuje na Ostravské univerzitě jako odborný asistent. Zajímá se o data mining, Javu a Linux.