Hlavní navigace

Názor k článku Největší počítačové nesmysly ve filmech od klusacek - Ten filemanager pro irix opravdu existuje. Mel ukazovat...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 7. 2010 1:21

    klusacek (neregistrovaný)

    Ten filemanager pro irix opravdu existuje. Mel ukazovat v te dobe hvezdne graficke schopnosti pocitacu SGI. Dokonce jsem ho jednou videl na INVEXu nebo nejake podobne vystave, kde s tim machrovali nekdy v devadesatych letech.


    Ovsem ze terminator bootoje od adresy 0×4000 a pak zahy skoci na 0×C311, to je opravdu informace dne. Co me ovsem fascinuje jeste vic nez ze bezi (stejne jako Bender) na 6502jce je to ze ‚vidi‘ svuj vlastni boot, vcetne zdrojoveho kodu. To je dokonala autoreference, Godel by se divil ;)


    Zajimavej film je taky Mission to Mars. Na jednu stranu vypada jak kdyby meli poradce z NASA, protoze lod vypada celkem verohodne, i pocitace v ni (dotykove displaye, celkem verohodna synteza reci (z dnesniho pohledu az moc `pocitacova')). Na druhou stranu jsou tam obcas takovy seky ze rozum zustava stat. Asi nejvetsi je pointa filmu, ze ta interference kterou na zacatku slyseli ve sluchatkach svych skafandru je geneticky kod cloveka s chybejicim jednim chromozomem zakodovany tak ze trojice po sobe jdoucich tonu vzdy udava souradnici atomu! Neni mi jasny jestli poradci neumi nasobit nebo si scenarista nenechal vymluvit svuj napad i kdyz mu rekli ze tech zhruba 3G*15*3 souradnic by trvalo prehrat 428 pozemskych let kdyby se vysilalo 10 tonu za sekundu (rekl bych ze ten jejich zvuk byl jeste pomalejsi) a kodovaly se jen pozice atomu v bazich na jedne strane sroubovice bez atomu ktere tvori nosnou strukturu. Oni to ve filmu samozrejme prenesli behem par minut.


    Pritom jsou v tom filmu i nektery hezky detaily (takovy ty co nejsou primo vysvetleny, ale kdyz se clovek zamysli tak prijde na co to je a proc to tak je), napriklad odpocitavani ke startu v mimozemskem kosmodromu je ve dvojkove soustave, nebo ‚Ciolkovskeho vejce‘ v martanske rakete. Pro neznale: Ciolkovskeho vejce je jev ktery muzete s trochou stesti pozorovat kdyz upustite sklenici v niz plave ve vode vejce. Pri dopadu by se nemelo rozbit, protoze vnitrni a vnejsi tlaky vznikle zrychlenim kapalin (zhruba stejnych hustot) se vyrovnaji — proto Ciolkovskij navrhl ze by bylo vhodne aby lide startovali zcela ponoreni v nadrzi s vodou, pro lepsi vysledky s nejakou kapalinou bohatou na kyslik aby ji mohli mit vyplnene plice i dutiny (s clovekem to pokud vim jeste nikdo nezkousel, ale laboratorni mysi neco podobneho dokazou, i kdyz ne zcela dobrovolne — davaji jim dychat nejakou tu teflonovou nahradu krve ktera se da hodne nabohatit kyslikem).
    No a prave tohle je na konci filmu, martanska lod pak ma mnohonasobne vetsi zrychleni nez pozemska.