Hlavní navigace

Nejžádanější přístroj na Indiegogo je… router?

22. 1. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Domácí router už pro většinu lidí nepředstavuje nic zajímavého. Všechny umí stejné věci, stejně vypadají, atd. Turris Omnia přesto z dokázal vybočit z řady a zaujmout natolik, že na jeho výrobu přispěly tisíce lidí. Proč? Svůj pohled na věc nabízí Ondřej Filip z organizace CZ.NIC, která má Omnii na svědomí.

Nadpis, který jsem si dovolil vypůjčit z německého webu MacLife.de, celkem hezky vystihuje, jakým příjemným překvapením byla kampaň na Turris Omnia. Přiznám se, že výše vybraných peněz tak trochu překvapila i nás. Jen mimochodem, v naší tipovací soutěži mezi členy týmu byla nejvyšší částka 560 tisíc USD, tedy o téměř 300 tisíc USD méně, než kolik bylo vybráno. Tuto kampaň jsme vnímali pouze jako test toho, zdali je na trhu vůbec zájem. A teď už víme, že je, obzvláště když si uvědomíme, že do podpory crowdfundingu se rozhodně nepouští každý. Poslat peníze na některou z tamních kampaní znamená, že člověk preferuje před vrabcem v hrsti spíše zajíce v pytli na střeše. Už se mnohokrát stalo, že slibně vypadající projekt prostě vůbec nebyl dokončen a nebo že výsledek hodně zaostával za původními sliby. Dalším problémem je, že v takovýchto kampaních příliš nenakupují firmy, protože účetně rozhodně nejde o jednoduchou věc. I proto je vybraná suma velkým příslibem pro budoucnost.

Co vlastně je na Omnii tak zajímavé? Nedělali jsme si žádné výzkumy, takže následující pasáž vnímejte jako můj silně subjektivní názor, který jsem si učinil na základě rozhovorů s našimi podporovateli. Pokud bych to měl charakterizovat jedním slovem, pak bych řekl otevřenost – otevřenost koncepce, otevřenost zdrojového kódu software i hardware, otevřenost přístupu našeho týmu. Mnoho lidí mi říkalo v podstatě podobný příběh, že koupili domů router a pak zjistili, že mu chybí nějaká relativně drobná vlastnost, nějaké nastavení, VPN apod. A ačkoliv by oprava takové věci byla například na Linuxu triviální, v těchto uzavřených systémech se s tím nedalo nic dělat. Jedinou možností byla koupě jiného routeru, bohužel opět s rizikem, že se situace může v případě nějaké další vlastnosti opakovat.

Další věcí, která s otevřeností souvisí, je bezpečnost. O tom, co všechno se děje ve světě domácích routerů, jsme již několikrát psali. Doporučuji třeba starší článek kolegy Košaty o celkem velkém botnetu složeném dle posledních informací z více než třiceti tisíc routerů. Většina bezpečnostních prvků z pravidla otevřená nebývá. Spíše se má za to, že je lepší publikovat co nejméně informací. My to ale vnímáme přesně opačně. Náš router je bezpečný především proto, že si každý může zkontrolovat, co v něm běží. Každý se může podívat, jak se nastavují firewallová pravidla, každý si může zkontrolovat, jak funguje upgradovací systém apod. My věříme v kvalitu kódu, který produkujeme, a proto si můžeme dovolit zdrojáky publikovat. A mimochodem, když už mluvím o zdrojových kódech, nezapomínejme, že většina dnešních zařízení nemá zdaleka jen jeden procesor, což znamená, že útok může být veden na více míst. Například i v Omnii je další chip, konkrétně STM32, který se mimo jiné stará o řízení zdroje a ovládání LEDek, i tento kód pochopitelně zveřejníme. No a pokud někdo naší distribuci nevěří, tak si prostě může udělat vlastní.

Další, co zvyšuje atraktivnost Omnie, je otevřenost a rozšiřitelnost hardware. Velmi jsme se snažili, abychom naplnili slogan z kampaně, tedy „více než jen router“. S výjimkou ledničky je domácí router asi jediné zařízení, které je ve většině domácností trvale zapnuté. A nám prostě přišlo líto nevyužít jej i na nějaké další věci. Proto má Omnie tolik miniPCIe slotů, proto mSATA, proto SFP, proto 2× USB 3.0, proto speciální konektor, na kterém najdete SPI, I2C, 10× GPIO a UART. Mimochodem, v rámci dodatečných cílů (stretch goals) jsme slíbili naportovat pythonskou knihovnu Rpi.GPIO z Raspberry PI, takže vaše aplikace z této platformy rozhodně nezahazujte. Zatím víc neprozradím, ale rozhodně to nebude poslední počin, který se tohoto konektoru týká.

A co bude dál? Kampaň na Ingiegogo pokračuje v tzv. Indemand režimu, v němž se už vybralo dalších 50 tisíc USD (1,25 milionu Kč) a my děláme vše proto, abychom zahájili výrobu. Ve chvíli, kdy routery vyrobíme a pošleme našim podporovatelům, se ukončí pouze první etapa naší cesty. Na rozdíl od většiny ostatních výrobců domácích routerů pro nás práce prodejem nekončí. Naopak, chceme se dále starat o software a neustále přidávat nové funkce. Takže pokud budete mít Omnii, můžete se těšit, že se váš router bude neustále vylepšovat a bude nabízet nové a nové funkce. Konečně již to dva roky předvádíme; účastníci původního projektu Turris jistě mohou potvrdit, jak moc se za ty dvě léta změnily možnosti jejich routerů.

root_podpora

Celý projekt je otevřený a my doufáme, že dokážeme strhnout celou řadu nadšenců, kteří budou přidávat různá softwarová i hardwarová vylepšení, ze kterých budou mít užitek všichni ostatní vlastníci Omnií i původních Turrisů. Prostě doufám, že se všichni máme na co těšit.

(Napsáno pro blog CZ.NIC.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Ondřej Filip vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy a působí jako ředitel organizace CZ.NIC. Ve volném čase hraje basketbal, cestuje nebo programuje open-source software.