Hlavní navigace

Několik zajímavostí z Google I/O nejen pro vývojáře

9. 7. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Google na své letošní konferenci I/O 2012 představil celou řadu zajímavých novinek. Některé byly překvapením, na které se naopak více méně netrpělivě čekalo. Google ale zároveň vyslal několik důležitých vzkazů směrem k vývojářům a uživatelům Linuxu. A přinejmenším ty druhé bohužel příliš nepotěšil.

Je zajímavé sledovat, jak se Google I/O v čase mění. Osobně mám pocit, že stále více se snaží oslovit novináře a publicisty, kteří píší pro masová média, a z celého projektu se stává marketingová záležitost než vývojářská konference, ke které byla původně převážně směrována. Přesto se domnívám, že je možné nalézt celou řadu zajímavých informací a novinek pro vývojáře, které ukazují na cestu, kterou se bude Google v nejbližším roce ubírat.

Především uživatelé Linuxu ale musí být z této akce poněkud rozčarováni. Zatímco programátoři i další zaměstnanci Google stále zdůrazňují, jak pro svoji běžnou práci Linux používají, z hlediska podpory aplikací to není příliš vidět. Spíše naopak, neboť letošní akce byla ve znamení podpory jablíčkářů – ti se dočkají prohlížeče Chrome i klienta pro Drive, což jsou dohromady dvě klíčové aplikace pro osobní počítače, které Google vyvíjí. Linux ale opět zůstal stranou – poté, co byl oficiálně ukončen vývoj Picasa, se nedočkají v nejbližší době ani klienta pro Drive, což je z hlediska propojení mobilního telefonu s počítačem škoda.

Nexus 7 a Q

Pokud bychom se měli krátce zmínit o největších novinkách prvního dne, nelze než začít u tabletu Nexus 7, který disponuje poměrně dobrým výkonem (Nvidia Tegra 3, 1 GB RAM, 8 GB disk), je lehký (340 gramů), má 7" IPS HD displej i solidní výdrž (zatím jediným údajem je výdrž 8 hodin na přehrávání filmů). Hlavním konkurentem by měl být Amazon Fire, který čerpá svoji popularitu nejen z dobré ceny, ale především z propojení s obsahem.

Zdá se, že Google se představa prodeje obsahu zalíbila. Po nedávné transformaci Android Marketu na Play se mohou američtí uživatelé dostat nejen k aplikacím, ale také k filmům, knihám a hudbě. A právě jejich prodej bude jistě do budoucna jednou z klíčových složek ziskovosti celého operačního systému Android. Bohužel ostatní země mají zatím smůlu a není úplně jasné proč. Přitom data z hospodaření Google hovoří jasně o tom, že americký trh již nepředstavuje většinu tržeb. V tomto ohledu má Apple stále jasně navrch a je otázkou, zda Google nebude s otevřením systému váhat tak dlouho, až mu ujede vlak.

Ostatně také druhé zařízení, které nese název Q, je založené na konzumaci obsahu. Jde o malý počítač, který je možné připojit k televizi a jeho prostřednictvím přehrávat videa z YouTube či filmy z Play. Samozřejmostí je podpora hudby ze stejného ekosystému. Ovládání je realizováno pomocí NFC z mobilního telefonu vybaveného Androidem.

Právě masivní podpora NFC (také v novém Androidu) je jedním z jasných signálů směrem k vývojářům, čím že se to mají aktivně začít zabývat. Google, který je masivním propagátorem této technologie, dělá vše proto, aby se mohla začít co možná nejvíce používat. Paradoxní přitom je, že celá řada zařízení (i nových a drahých) ne všechny funkce NFC podporují. Předpovídat budoucnost je v tomto směru relativně ošidné.

Android 4.1 Jelly Bean

Nová verze Androidu přináší pro vývojáře především dvě základní novinky. Tou první je nárůst výkonu v grafice a druhou Knowledge Graph. Podle záběrů s konference se má Android 4.1 možnost stát herní platformou – nárůst plynulosti grafiky a jejího výkonu se zdá být dramatický a je tak docela dobře možné, že se rychle začnou objevovat hry, které byly dříve myslitelné jen na konzolích. Dost možná tak jednoduchým, rychlým hříčkám odzvonilo a nahradí je nová vlna graficky dobře propracovaných aplikací. Ostatně tato zlepšení mohou být spojována také z lepším grafickým rozhraním pro řadu dalších programů.

Jednoznačně nejvíce diskutovanou novinkou je ale Knowledge Graph, jenž umožňuje vyhledávání informací v přirozeném jazyce na běžným jazykem zadaný dotaz. A nejen to, protože technologie je spojena s hlasovým ovládáním, je možné s telefonem „inteligentně“ komunikovat. Zatím nejsou k dispozici žádné testy, ale je docela dobře možné, že brzy bude tento přístup podstatně výkonnější než Siri, neboť bude disponovat větší zásobou uživatelů a dat.

Pro vývojáře může být zajímavá také podpora pro slabozraké, která může představovat zajímavý krok v humanitární informatice, třeba ve spojení s hlasovým ovládáním, které nyní běží i v offline režimu.

Závěrem

Poslední velkou novinkou, která by mohla vývojáře, ale nejen je, zaujmout je Google Compute Engine, který představuje další doplněk App Engine. Jde o přímého konkurenta EC2 od Amazonu. Jde tedy o výpočetní prostředí pro náročné výpočty, které je možné realizovat ve virtualizovaném Linuxu. Cloud computing je bezesporu velký business a internetová jednička v něm nechce zůstat pozadu.

root_podpora

Jistě by se našla celá řada dalších zajímavých novinek jako je Google Glass, informace o tom, že Google Chrome má již 310 miliónů uživatelů (meziroční nárůst je téměř o sto procent) nebo povzbudivá čísla Google Plus a Gmailu. Ta ale nejsou pro vývojáře tak důležitá.

Pokud bychom měli shrnout hlavní poselství konference do několika bodů, mohlo by to být třeba následující: Zaměřte se na NFC a grafiku, protože v tom je budoucnost Androidu. Samozřejmě v kontextu znalostního a hlasového vyhledávání. Důležitý je stále více obsah, protože ten generuje příjmy a důležitý je Mac OS a nikoli Linux. V neposlední řadě se člověk nemůže ubránit dojmu, že si Google vybral Amazon a Apple jako dva konkurenty, proti kterým je třeba nasadit zařízení a aplikace do přímé konkurence. Což je ale dobře, i když více vlastních nápadů by možná také neškodilo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.