Hlavní navigace

NIX.CZ spustil bratislavský peeringový uzel

18. 3. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Aktualizováno 18. 3. 2015 12:12
Sdružení NIX.CZ dnes na konferenci Peering Day oznámilo spuštění slovenského peeringového uzlu NIX.SK. V tuto chvíli už přepínače běží a do uzlu jsou připojené první sítě, připojení dalších se připravuje. K dispozici je konkrétní ceník včetně promo akce, která pro letošní rok odpouští velkou část poplatků.

Před několika měsíci NIX.CZ převzal projekt SITELiX, který existuje od roku 2005 a původně byl provozován společností SITEL. Vytváříme úplně novou platformu pro peering. Bude plně redundantní, ve dvou různých datacentrech v Bratislavě, řekl na konferenci PeeringDay Martin Semrád, výkonný ředitel NIX.CZ.

Slovenský uzel není nijak přímo propojen s pražským uzlem. Nejsme operátor a chceme, aby se data pokud možno vyměňovala lokálně. Technicky bude vše zajišťováno týmem z Prahy, včetně technické podpory. Podle Martina Semráda nebyla vytvořena samostatná organizace a vše poběží pod hlavičkou NIX.CZ. Je to čistě organizační otázka, tohle řešení je nejjednodušší. Název SITELiX zaniká, nově bude uzel znám pod názvem NIX.SK.

NIX.CZ chce na Slovensko přinést stejné podmínky a standardy, jaké znají operátoři připojení do uzlu v Praze. Pokud jste našimi členy nebo zákazníky, můžete očekávat stejný standard a technologie, jako máme v Praze. Stejný přístup k zákazníkům, poskytování služeb i budování komunity. Chceme oslovit všechny slovenské operátory, aby se na našem peeringovém centru podíleli.

Do peeringového uzlu je v současné době možné se připojit rychlostmi 1GE, 10GE a 100GE. Pro partnery je důležité vědět, že umíme odbavit i provoz, který vyžaduje tak vysoké datové toky. Od samého začátku jsou k dispozici route servery, které zjednodušují připojení nových sítí. Jsme první peeringový bod na Slovensku, který je nabízí. Stejně tak jsou k dispozici privátní VLAN pro přímo připojené sítě a distribuci multicastu.

NIX.SK také počítá se spuštěním projektu FENIX, v současné době začala diskuse s CSIRT.SK a dalšími místními organizacemi. Jsme si vědomi toho, že nemůžeme podobný projekt spustit bez rozsáhlé diskuse, která už začala. Jsme otevření diskusi, řekl Martin Semrád.

Na konferenci PeeringDay byl zveřejněn ceník nového peeringového uzlu. Vstupní poplatek za zřízení portu činí 400 eur za připojení, měsíční pak 150 eur za 1GE, 550 eur za 10GE a 3000 eur za 100GE. V tuto chvíli není ještě uzel plně rozvinut, proto jsme připravili speciální ceník pro první rok provozu. Do konce roku 2015 jsou tedy odpouštěny vstupní poplatky a měsíční poplatky byly sníženy na 50 eur za 1GE a 10GE a 500 eur za 100GE.

Zákazníci bývalého uzlu SITELiX budou postupně migrováni na novou platformu. Tento proces začal před několika dny, je potřeba během něj dořešit smluvní vztahy a začít sítě technicky připojovat. Podle informací na webu NIX.SK jsou v současné době do slovenského uzlu připojené čtyři sítě, mezi nimi například CZ.NIC a Dial Telecom.

Oba přípojné body jsou v současné době ve dvou budovách společnosti SITEL v Bratislavě. Pracujeme ale na výběru dalších lokalit, abychom byli co nejblíže k co nejvyššímu počtu sítí, dodal Adam Golecký, technický ředitel NIX.CZ.

root_podpora

V peeringovém centru NIX.SK jsou nasazeny dva přepínače Cisco Nexus 7010 propojené dvěma nezávislými trasami. Máme s nimi velmi dobré zkušenosti z Prahy, kde jsou nasazené od roku 2011, řekl Golecký. V tuto chvíli probíhá v Praze přechod na novější generaci přepínačů Cisco Nexus 7710, které nabízejí zejména výrazně vyšší portovou hustotu – až 12 portů 100GE na jednu kartu. Předchozí generace uměla pouze dva 100GE porty na kartu.

Přečtěte si také rozhovor s Martinem Semrádem, výkonným ředitelem NIX.CZ.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.