Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (13. 12. 2006)

13. 12. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se společně podíváme na periodickou tabulku prvků, najdeme si médium se zapadlým souborem a hromadně si upravíme pár obrázků. V druhé části si pak nastavíme touchpad a v závěru si necháme vypnout počítač, ale až po blbince.

gElemental

Periodickou tabulku prvků jsem již nějaký ten pátek nepotřeboval a po pravdě mi to ani moc nechybí, ale pokud jste na tom jinak, můžete zkusit prográmek gElemental napsaný s využitím GTK a šířený pod GPL.

GElemental může vypadat jako klasická periodická tabulka prvků, nebo tabulka, ve které je výpis prvků včetně jejich základních parametrů seřaditelný podle vlastností prvků. K podrobnostem o jednotlivých prvcích se dá dostat poklikem v libovolném zobrazení. Minimálně zajímavě rovněž vypadá režim, ve kterém je zobrazováno skupenství těchto prvků při zadané teplotě.

gElemental

DiskSearch

Dalším zajímavým programem je DiskSearch, který slouží ke snadnému dohledávání souborů na záznamových médiích. Napsán je v Pythonu, jako GUI bylo použito GTK a šířen je pod GPL.

DiskSearch si načte strukturu výměnného paměťového média a následně dokáže podle kousku názvu souboru říci, pro které médium je potřeba sáhnout. Funkční výbava není nikterak rozsáhlá, ale na druhou stranu program dělá to, co je potřeba a data si uchovává v obyčejném textovém souboru, takže by neměl být problém data použít i jinde. U načítání struktury médií je příjemná možnost automatického připojování a odpojování médií od souborového sytému.

DiskSearch

Sir

S úpravami velikosti obrázků obvykle moc problémů nebývá a lze je provádět jak v celé řadě prohlížečů, tak i v Gimpu, nebo dokonce v příkazové řádce pomocí balíku ImageMagick. Jestliže ale zrovna váš prohlížeč tohle neumí, řádka vám nevoní a Gimp v tomto případě právem považujete za pověstný kanón na vrabce, můžete zkusit program Sir, který výstižně vzešel z Simple Image Resizer.

V programu si jednoduše vyberete obrázky pro konverzi, zvolíte si rozlišení a výstupní formát a hromadná konverze může začít. Do celé procedury můžete zapojit i rotace obrázků. K vytvoření GUI bylo použito Qt.

Sir

GSynaptics a KSynaptics

Pokud si za názvy GSynaptics a KSynaptics představíte něco na instalování Debianích balíčků, tak jste na omylu a zbystřit pozornost by měli spíše majitelé notebooku, kteří používají touchpad Synaptics.

GSynaptics a KSynaptics jsou dva programy, které vám pomůžou s nastavením chování vašeho touchpadu. Můžete např. ovlivnit vertikální či horizontální scrollování, citlivost nebo reagování na poklep. Jako největší slabinu obou programů bych viděl závislost na celém GNOME nebo KDE, takže pokud ani jednoho bumbrlíčka moc nemusíte, budete si muset touchpad nastavit ručně.

GSynaptics

KshutDown

KshutDown je na první pohled blbina, nad kterou většina skalních tučňáků asi jen nechápavě zakroutí hlavou, ale jak ukazuje fórum, zájem je i o takové aplikace.

root_podpora

KshutDown je jednoduché klikátko pro KDE, které vám pomůže naklikat nejen vypnutí počítače, ale i restart či odhlášení uživatele. Krom nastavení vypnutí na nebo za požadovaný čas je velmi příjemná volba „po ukončení vybraného programu”. KshutDown je šířen pod GPL.

KShutDown

Blbinka

Na závěr bych zde měl tip na jeden docela povedený obrázek, který má sloužit jako pozadí na plochu. Jelikož se jedná o parodii na již docela starou reklamu Microsoftu, nedělám si velké iluze, že by se jednalo o horkou novinku, ale i tak mne obrázek pobavil a s příchodem Visty je možná aktuálnější ještě víc než dřív.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku