Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (15. 12. 2004)

15. 12. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si představíme kladivo na spammery, ochranu před roboty, programy pro instalaci, zacinkáme rolničkami a nakonec skončíte v okně a budete koukat na oblohu.

Oddělení sazeniček

Máte radi spammery? Ne? Máte nevytíženou linku? Ano? Tak zkuste spammergrok (0.95-beta). Tento jednoduchý skript extrahuje URL ze souboru (email od spammera) a zadané adresy několikrát stáhne ve snaze plýtvat spammerovou kontivitou, a prodražit mu tak jeho „podnikání“.

A teď ten samý problém, ale z druhé strany. Publikujete velké soubory a chcete zamezit, aby vám tyto soubory stahoval robot (jako je např. spammergrok)? Tak to zase určitě budete chtít použít libtholoura 0.1.0. Tato knihovna zdeformuje zadaný text tak, aby OCR programy měly problém text identifikovat, ale člověk text přečetl bez větších problémů a použil jej jako vstupní heslo.


Ukázka výstupu knihovny libtholoura.

Oddělení instalačních programů

UniPackage (0.5.1) je jedním z dalších ne-distribučních systémů balíčků, který by měl fungovat v libovolné distribuci. Používá tar.bz2 formát. Možná se to někomu z vás bude hodit, já osobně jsem k takovým projektům skeptický, zejména když vidím věty „ve většině případů balík nevyžaduje změnu v kódu aplikace“, protože to obvykle znamená, že v demonstračním příkladu změna není nutná, ale ve vaší aplikaci určitě ano.

Naopak BitRock InstallBuilder 2.1 si neklade za cíl kompletní správu balíčků, ale nabízí programátorovi možnost vytvořit rychle a jednoduše instalační program, který je uživatelsky přítulný (tj. vypadá jako běžný instalační program pro Windows).


Tvorba instalátoru pro Linux i Windows současně.

Program je sice placený, ale pokud chcete dodávat vaše programy úplným začátečníkům, mohl by se vám takový instalátor určitě hodit. Můžete si udělat jeden projekt pro Windows i Linux binárky, můžete specifikovat, zda je nutné instalaci spouštět jako root… A na konci vám vypadne instalátor, kde stačí klikat jenom na „Další“.

Oddělení Ježíška

Všimli jste si, že se blíží Vánoce? No dobře, špatný pokus o vtip. Takže vánoce jsou tady a jako každý rok dostávám od příbuzných otázku: „Co bys chtěl pod stromeček?“ A jako obvykle brzy ztrácím přehled, co jsem komu řekl. Zda už jsem někomu řekl, že bych chtěl blikající stromeček napájený z USB portu, nebo jestli jsem to neřekl více lidem a nedostanu ho hned dvakrát? No a v takových chvílích oceníte PHP Gift Registry 1.4.0. Program je, jak vyplývá z názvu, napsaný v PHP a přistupujete k němu přes váš oblíbený prohlížeč. Vložíte tam dárky, které byste rádi dostali; uvidíte, jaké dárky by rádi dostali ostatní, a systém rezervací zaručí, že nikdo nedostane jeden dárek dvakrát.


PHP Gift Registry 1.4.0

root_podpora

Oddělení sklizně kombajnem

Vyšel Mozilla Thunderbird 1.0 CZ (1.0), NetBSD (2.0).

Oddělení znuděných programátorů

Nevím jak vy, ale když má být vidět zatmění měsíce nebo roj meteoritů, tak to tak nějak prospím, a další repríza se obvykle koná nejříve za rok. Pokud byste chtěli na obloze vidět zajímavé úkazy častěji, můžete zkusit sledovat satelity Iridium, resp. odlesky slunce nebo měsíce od antén satelitu. Tyto záblesky jsou velmi jasné – mají magnitudu až –8 (Venuše má Mag. –4,4 a měsíc v úplňku –12,7). Tyto záblesky je možno pozorovat minimálně jednou denně, ale … Ale záblesky trvají velmi krátce: 6 až 8 sekund, takže abyste si jich všimli, musíte mít velmi dobře spočítáno, kde a kdy k těmto zábleskům dojde. A to je důvod, proč se o tom zmiňuji na tomto místě. Na to vám totiž dobře poslouží program IridiumFlares (0.1beta). No a pokud se nenudíte natolik, abyste program instalovali, zkuste Nebe nad námi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.