Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (21. 9. 2005)

21. 9. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na hromadný virtuální hosting, hromadný převod MS dokumentů, na gesta myší v X a na hromadu promptů v bashi. Hromadně jdeme na to.

Flickr je služba pro sdílení fotografií mezi přáteli i ne-přáteli (tedy těmi, kdo ještě nejsou vašimi přáteli, nezaplést s nepřáteli). Pro vytvoření si představy se můžete podívat např. na tuto zajímavou fotografii… pardón, chtěl jsem říci na tuto zajímavou sérii fotek. Z toho poznáte, že Flickr není jenom o uploadování fotografií. No ale proč o tom píši? Protože se objevil samostaný nahrávač fotek KFlickr (0.1Beta). Podle jména snadno poznáte, že pochází z rodiny KDE. Fotografie sice můžete stále nahrávat přes webové rozhraní, ale KFlicker vám přidává příjemné bonusy ve formě Drag'n'Drop a jednorázového uploadu předpřipravených obrázků a popisků (ocení zejména modemisti).

KFlicker

KFlicker

Zvažuje vaše firma přechod na OpenOffice.org? Pokud je mezi argumenty i otázka typu „A jak převedeme ty stovky a tisíce dokumentů z DOCu do OpenDocumentu?“, můžete už dnes odpovědět: Docvert (1.0). Po převodu máte ještě volitelnou možnost přesměrovat výsledný XML dokument do roury. Například na úpravu pomocí XSLT. K programu je přiložen XSLT pro převod do DocBook. Docvert vyžaduje OpenOffice.org ve verzi 2.0, protože ji využívá pro vlastní převod.

Ballmer

Steve Ballmer v reakci na Docvert

Rozpoznávání gest myší jsem už viděl v Mozille i v Opeře, ale obecný framework pro libovolnou aplikaci ještě ne. Xgestures pracuje v X11 a umožňuje navěsit na gesta myši deset různých příkazů, ovládáním oken počínaje (minimalizovat, maximalizovat) a ovládáním aplikací konče (spustit program, zmáčknout klávesu).

V souvislosti se vstupem Vodafone do Oskaru může se pro někoho jevit zajímavou aplikace GMOVIL (1.0). Jedná se o kompletní správu prodejního místa s napojením na vnitřní síť Vodafone. Umí to vystavovat doklady, sledovat sklad, prodávat bazarové telefony a spoustu dalších věcí, které nezkusím, protože nemám přístup k Vodafone.

Oddělení hostingových služeb

Mod_vhs (1.0.20) je modul do Apache2 pro hromadný virtualní hosting. S tímto modulem není třeba měnit konfigurační soubor s každým novým přidaným virtuálním serverem. Na autentizaci používá knihovnu libhome, takže data můžeta získávat z MySQL, LDAP nebo dokonce z PAM.

Systém Vertigo (0.6.2) jde na hromadný hosting jinak. Poskytuje hezký webový fronted k různým aplikacím, takže nemusíte ručně editovat textové soubory. Veškerou agendu tak zvládne průměrně šikovná sekretářka. Program poskytuje několik úrovní přístupů: provozovatel může zakládat nové servery a určovat, které služby může server využívat. Majitel domény si může v DNS zřizovat poddomény, obnovovat data ze zálohy, zřizovat emailové účty. Majitel emailového účtu si může měnit heslo svého účtu…

Vertigo

Vertigo

Zkratkovitě

Minulou středu vyšel nový Slackware (10.2).

V sobotu vyšla nová verze BLOG::CMS (4.0). Dílko Radka Hulána.

root_podpora

Pokud hledáte BitTorrenta pro svoji oblíbenou distribuci, zkuste LINUXtracker.

Blbinky týdne

Jistě každý z vás ví, že si můžete v bashi vytvořit vlastní prompt. Někteří z vás si ho i vytvoří. A někteří vytvoří opravdu něco zajímavého. Galerie příkazových řádek v bashi. Zdrojové kódy přiloženy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.