Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (30. 8. 2006)

30. 8. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si ukážeme editor určený pro práci s TeXem, přiblížíme se k programům ve Wine a připojíme si obrazy CD/DVD v několika exotických formátech. V druhé části nás čeká XML editor, bonzák příliš objemných adresářů na disku a pár nákupních tipů.

Kile

Typografický systém TeX asi není potřeba nikterak zvlášť představovat a pokud se rozhodnete v TeXu vytvořit nějaký dokument, můžete použít v podstatě libovolný textový editor, podobně jako při psaní programu ve vašem oblíbeném programovacím jazyku. To, že můžete, ovšem neznamená, že musíte. Podobně jako programování dovede zpříjemnit kvalitní IDE, dovede i psaní TeXových dokumentů zpříjemnit kvalitní, na míru ušitý editor. Přesně takový je Kile.

Program je velmi dobře konfigurovatelný a pozadu nezůstává ani výbava pro psaní textu a podpora výstupu. Kromě standardního DVI je zde přímo integrována podpora PDF či HTML. Stejně dobře zvládnuté je i vyhledávání chyb. Úvodní K nekompromisně signalizuje KDE a za zbytkem názvu se ukrývá naprosto výstižné Integrated LaTeX Environment. Kile je šířen pod GPL.

Kile

K-Wine

Pokud jste nenašli vhodnou alternativu pro váš oblíbený program pro MS Windows, patrně jste sáhli po Wine. Nainstalované programy pro Windows se standardně nalézají někde v adresářové struktuře ve ~/.wine a tam i jejich nastavení, dokumenty, … I když se dá k těmto věcem dostat v příkazové řádce nebo libovolným souborovým manažerem, určitě to není tak jednoduché jako v duchu Windows do Exploreru napsat např. C:\, tedy pokud nepoužijete KDEčkový program K-Wine.

Jelikož nejsme ve Windows, ale v Linuxu s KDE, Explorer nahradí Konqueror a C:\ C:/, ale to je tak vše. Chování je naprosto identické a i malé věci dokáží zpříjemnit život. Pokud jste po K-Wine zatoužili v kombinaci s něčím jiným, jako například s Nautilem, tak vás musím zklamat. Opravdu to vypadá jen na Konqueror. Krusader jsem nezkoušel, ale mimo KDE nic.

K-Wine

CDemu

Nakouknout do ISO otisku disku pomocí mount -o loop umí asi každý, ale bohužel nic není ideální, a tak si hodně vypalovacích programů vytvořilo vlastní formáty. Soubory .bin z programu CDRWin se sedají poměrně snadno zkonvertovat na .iso pomocí bin2iso, ale konverze zabírá čas a místo na disku. Nešlo by to jednodušeji? A co takový .nrg vytvořený v Neru, nebo .ccd z CloneCD? Odpověď na tyto otázky se jmenuje CDemu.

CDemu si při kompilaci vytvoří modul do jádra a jednotlivé otisky disku vydává za zařízení v /dev/cdemu*. Ty pak stačí již mountnout jako běžné CD. CDemu je šířen pod GPL.

XML Copy Editor

XML Copy Editor je, podobně jako již dnes zmiňovaný Kile, textový editor, který se zaměřil jen na jednu určitou oblast. Jak název napovídá, jedná se tentokrát o XML soubory.

XML Copy Editor si poradí s DTD, XML schématy, kontrolou pomocí RELAX NG, XSLT či XPath. Při samotné editaci souborů je k dispozici zvýrazňování syntaxe, možnost zakrývání určitých částí kódů, jak vyplývá se struktury XML souboru. Fungovat by mělo i doplňování tagů a kontrola dokumentů jak po gramatické stránce, tak i pomocí stylů. K dispozici je i integrace s Microsoft Office pomocí jednoduchého makra, ale ta bude spíš zajímat uživatele Windows. Program je napsán s pomocí wxWidgets a jedná se o multiplatformní aplikaci, takže samozřejmě bude fungovat nejen ve zmiňovaném OS fy Microsoft. Autor zvolil licenci GPL.

root_podpora

XML copy editor

Filelight

Filelight patří do stejné rodiny programů podobně jako např. již dříve zmiňovaný Baobab. Tyto programy slouží ke grafickému zobrazení místa, které si na disku ukously jednotlivé adresáře a soubory. Filelight tentokrát zvolil k prezentaci dat jakýsi „okousaný” koláčový graf, jak je vidět na následujícím obrázkku. Program snad není potřeba ani více komentovat, takže pro pořádek jen dvě zkratky: KDE a GPL.

Filelight

Blbinka

A na závěr bych tu měl tentokrát pár nákupních tipů. Zmínka o distribuci Lesbian GNU/Linux už na Rootu padla. Pokud patříte mezi fanoušky této distribuce, jistě vás potěší nové trička a další doplňky s logem této distribuce. K dispozici je zde ale i celá řada věcí pro milovníky Ubuntu, tanga s logem Gentoo a příznivci jiných distribucí si také jistě přijdou na své.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku