Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (31. 10. 2007)

31. 10. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na zachycení TFTP komunikace, budeme sledovat I/O procesy, podíváme se na další řešení domácího routeru, změříme množství inkoustu v tiskárně a jiné užitečné nástroje. Nebude chybět ani nějaká ta zábava, včetně blbinky.

TFTPgrab – TFTP stream extractor

Ti z vás, co si ještě pamatují bezdiskové stanice či používájí síťovou instalaci, určitě velmi dobře znají protokol TFTP. Jedná se o velice triviální protokol podobný FTP, využívá se k natažení jádra (a případně i dalších souborů) přes síť, abychom mohli nabootovat systém.

Pokud by vás zajímal obsah dat přenášených tímto protokolem, pak byste mohli například zachytit celou síťovou komunikaci do souboru a pak ji zkoumat programem TFTPgrab. Oproti klasickým „snifferům“ nabízí celkem zajímavou funkci – ukládá na disk soubory, které extrahuje z proudu dat. Formát je následující:

zdrojová_ip.zdrojový_port-cílová_ip.cílový_port-jméno_přenášeného_souboru 

Relativně krátký, nicméně kompletní výčet funkcí najdete v README. Na domovských stránkách projektu také najdete také sadu jednoduchých utilit pro práci s TFTP protokolem, např. miniaturní TFTP server psaný v Ruby.

pwatch

pwatch ve své první verzi je sada nástrojů pro sledování chování procesu. Jeden z nich je iotop, který sleduje zápis a čtení procesů. Uvidíte například, kolik toho daný proces zapsal nebo přečetl, jaké soubory má otevřené a kde se aktuálně nachází ukazatel v souboru. Všechno v přehledné tabulce v podání ncurses, prostě pastva pro váš terminál.

pwatch

Netguard Firewall

Máte počítač, který je vám líto vyhodit do starého železa? Udělejte si z něj malý domácí router! Můžete si na něj natáhnout např. Netguard Firewall. Jedná se o kompletní řešení malého routeru/firewallu založeného na GNU/Linux a distribuci Debian. Kromě klasických nástrojů jako firewallu (iptables), NATu a DHCP serveru nabízí i pokročilé funkce jako zálohy či grafy vytížení linky. Administrace je přes velice intuitivní webové rozhraní, které zvládne ovládat i laik. Můžete si jej sami vyzkoušet, jméno/heslo je admin/netguard.

netguard

Osobně projekt považuji za celkem zdařilý. Jediná mírná vada na kráse je minimální vyžadovaný diskový prostor – 512 MB – což je ve srovnání s jinými podobnými projekty celkem dost. Na druhou stranu dnes lze koupit 512 MB USB flash doslova za pár korun a i relativně starší kousky tyto diskové kapacity mívaly. Co si o tom myslíte vy? Znáte podobné zajímavé projekty? Nezapomeňte se podělit v diskusi!

qink

qink je jednoúčelová grafická aplikace pro sledování množství inkoustu, který zbývá v cartridge v vaší tiskárně. Je postavena na knihovně libinklevel a grafické knihovně QT4. Uživatelé Debianu a Ubuntu ji najdou ve svých repositářích, ostatní pravdepodobně budou muset prohnat svůj kompilátor. Jak na to vám poradí Building instructions.

qink

The Epeios MIDI to XML converter

Pokud se vám příčí ukládání binárních dat ve verzovacích systémech (SCM) a čirou náhodou byste chtěli ukládat MIDI soubory, pak by vám mohl přijít vhod The Epeios MIDI to XML converter. Převede vaše MIDI soubory do XML souboru a případně zpět. Jestli mě paměť neklame, tento nástroj ocení pouze uživatelé CVS. Modernější verzovací systémy bez jakýchkoliv problémů zvládnou i binární soubory.

vt-ng

Vt-ng je dle domovské stránky virus throttling daemon. Co to znamená? Dle počtu otevřených spojení ven z vnitřní sítě se snaží detekovat přítomnost malware. Rád bych se podělil o nějaké osobní zkušenosti, ale bohužel aktuálně nemám k dispozici žádnou infikovanou síť, nebo o tom aspoň nevím.

root_podpora

CuteGod

Pojďte pane, budeme si hrát! Představte si na chvíli, že jste malý bůh, který dostal od rodičů k 2000. narozeninám malý vesmír na hraní. Aby to pro vás bylo naučné, rodiče tento vesmír osídlili malými človíčky, kteří se k vám modlí a žádají o domovy, zahrady a fontány. A vy dle jejich modliteb přetváříte svět. Zaujalo vás to? Pak vyzkoušejte CuteGod!

cutegod

Blbinka

Jednu dobu jsem pravidelně četl komiks Hackles. Bohužel už nevychází. Náhodou jsem ale narazil na výběr několika dobrých kousků, a to jenom z komiksu Hackles, které mě opravdu rozesmály.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.