Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (5. 10. 2008)

5. 11. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dnes si ukážeme, jak si hrát s videem a jak zachytávat systémové zprávy v GUI. Dále se podíváme na isometrický game engine a velmi jednoduchý program pro HTPC. Pak budeme špehovat pomocí zvukové karty a nakonec přidám rovnou dvě blbinky.

Veejay

Veejay vám umožní si hrát s videem, tak jako si na klaviatuře hrajete s hudbou. Veejay umí v reálném čase aplikovat na video různé filtry. Velký důraz je kladen na to, aby se i přes tyto manipulace neztratila synchronizace zvuku s obrazem. Veejay můžete ovládat buď naživo pomocí klávesnice (kompletně uživatelsky definovatelné) nebo vzdáleně přes síť. Veejay tak uvítají, ti kdo vytváří různá video performance nebo (interaktivní) video instalace.

Veejay

www.veejayhq.net, 1.2, GPL

Gxconsole

Gxconsole je GNOME aplikace, která se vám usadí v systémovém trayi a pokud se vypíše nějaká zpráva na systémovou konzoli, tak se změní tvar její ikony a po najetí na tuto ikonu se vám ukáže tato zpráva. To oceníte zejména v okamžiku, kdy vám na systémovou konzoli píše program shutdown, že vám vypne počítač za 3 minuty, 2, 1…

GXconsole

gxconsole.sou­rceforge.net/, 0.1, GPLv3

Annchienta

Annchienta je herní engine, který slouží pro vytváření isometrických her. Engine sám je napsán v C++ a kousku Pythonu. Hra samotná se pak píše v Pythonu a mapa se „kreslí“ vcelku intuitivním xml souborem. Za nejdůležitější považuji velmi dobrou dokumentaci, která je psána přímo v kódu (téměř se jedná o literární programování). K dispozici jsou rovněž dvě hry napsané pomocí tohoto enginu. Takže příkladů k inspiraci je taktéž dostatek.

Annchienta

annchienta.sou­rceforge.net/?pa­ge=showpackage&pac­kage=annchien­ta, 2.0, zlib/libpng License

Dspspy

Dspspy je program, jenž hlídá zvukový vstup vaší zvukové karty (defualtně /dev/dsp – odtud název). Po překročení určitého prahu je spuštěno nahrávání a zvuk se ukládá do souboru, dokud hluk opět neklesne pod stanovený práh. Program je velmi jednoduchý a data ukládá v RAW tvaru, tak, jak lezou ze zvukovky, takže konverze do mp3 čeká právě na váš patch.

dspspy

linux.pte.hu/pub/ma­grathea/dspspy/, 1.1.3.1, GPL

Smitten

Smitten je aplikace pro HTPC. Umí přehrávat hudbu, video a zobrazovat fotky a texty. Respektive on to vlastně neumí. Na veškerou činnost spouští externí aplikace. Takže je to jenom takový hezký prohlížeč souborů. Ale díky tomu je velmi malý, takže může být s úspěchem nasazen na embedded zařízeních. Celý vzhled je lehce upravitelný. A díky minimálním závislostem zkompilovatelný jak na Linuxu, tak na Windows a zřejmě i jinde.

Smitten

www.bluedust.don­texist.com/smit­ten/, 1.1, GPLv2

root_podpora

Blbinka

Prožijte si na svém Debianu (či Ubuntu) instalaci, tak jako na Gentoo pomocí apt-gentoo. Před instalací jsou staženy build logy z buildovacího systému a během instalace jsou pomalu vypisovány na obrazovku. Pro zvýšení věrohodnosti začne program silně zatěžovat procesor a zapisovat velké soubory na disk.

Doba analogových televizí se pomalu blíží ke svému konci, tak pokud si chcete sentimentálně zavzpomínat na nejhranější program analogových televizí hraný na naprosté většině kanálů, tak si spusťte Rand TV. Velikost obrazovky a FPS je možné konfigurovat.

rand tv

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.