Hlavní navigace

Novell nesmí prodávat Linux aneb překroucená fakta

7. 2. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Před pár dny proběhla celým světem internetová zpráva o tom, že FSF chce Novellu zakázat prodej Linuxu. Prý by to měla být reakce na smlouvu uzavřenou s Microsoftem. Zpráva samozřejmě zaskočila celý open-source svět, ale ze všeho nejvíc byla překvapena samotná FSF. Všechno je totiž úplně jinak.

Prudká lavina

Na tomto případu je jasně vidět, jak je možné na dnešním globálním internetu zmást půlku světa. Za celou tuto „aféru” totiž může jeden nevinný článek na velmi známém a důvěryhodném serveru. Ten spustil lavinu pomluv, lží a polopravd. Ale postupně.

Původní informace o postupu FSF proti Novellu se objevila na serveru Reuters. Článek napsal Jim Finkle a údaje z něj okamžitě převzaly další agentury i velké servery.

V článku se píše: „Free Software Foundation přehodnocuje právo Novellu prodávat nové verze linuxového operačního software poté, co uzavřel kritizovanou dohodu s Microsoftem.” Toto tvrzení je vzápětí potvrzeno citací právníka FSF Ebena Moglena. „Komunita hodlá udělat maximum proti této dohodě a dalším podobným dohodám. Mají všechny důvody být hluboce přesvědčeni, že se jedná o počátek patentního útoku ze strany Microsoftu,” řekl Moglen podle Reuters.

Autor původního článku kontaktoval také Novell a získal vyjádření jednoho ze zástupců společnosti. „Na závěrečné rozhodnutí se podíváme a chceme adekvátně zareagovat,” řekl k případu John Dragoon, vice president Novellu.

Je vidět, že redaktorovi Reuters uvěřil v první chvíli i oslovený Novell. A nebyl jediný. Přestože je článek dále jen obecným shrnutím situace okolo Novellu, Microsoftu a Linuxu, jeho vyznění je jasné: FSF chce Novellu zakázat prodej Linuxu. Zpráva z takto významného zdroje se okamžitě rozletěla do světa. Převzal ji Slashdot, OSDir, OS news, Tech2, Geek a mnoho dalších neméně významných zpravodajských serverů. Nakonec se tak zpráva dostala pochopitelně i k nám.

Jaká je pravda?

Zpráva pochopitelně zaskočila celý svět a mnoho lidí se obrátilo proti FSF, která byla v jejich očích bandou pomatenců, kteří se snaží zničit jednu z největších linuxových firem. V diskusi pod naší zprávou se například objevil následující názor: „Na netu se objevují články o tom, jak je Linux svobodný, jak je možné si ho upravovat a dále šířit (tím se hájí každý linuxový fanatik), a najednou nějaká samozvaná organizace může komukoliv zakázat jeho distribuci?”

Reakce byly pochopitelné a řada lidí v první chvíli nevěděla, co si má myslet. Zaskočen byl očividně i samotný Novell. Nejvíce ale zpráva zřejmě překvapila hlavního aktéra, kterým je Eben Moglen. Ten poměrně rychle vydal prohlášení, ve kterém vše dementoval a obvinil redaktora Reuters z překrucování faktů a vytržení jeho citací z kontextu.

„Zpráva byla překroucena člověkem z Reuters, který ji napsal,” uvedl Moglen. „To, na co se mě doopravdy ptal bylo: ‚Je pravda, že někteří členové komunity chtějí, aby GPLv3 zabránila Novellu v distribuci budoucích verzí GPL software?‘ Odpověděl jsem ‚Ano, Free Software Foundation s dohodou nesouhlasí a zvažuje, co podnikne. Chystá se nový návrh GPLv3.‘,” popisuje Moglen svou komunikaci s Reuters.

Jim Finkle si podle všeho překroutil fakta a v článku použil jen část odpovědí. „Citace, kterou otiskl, je zcela přesná, ale jeho úvodník zničil celý kontext a zbytečně vyvolal vlny,” tvrdí Moglen.

FSF nemá moc nad Novellem

Ačkoliv by se podle původního článku mohlo zdát, že FSF může prostě rozhodnout o tom, že Novell končí, rozhodně to není pravda. Novell je společnost jako každá jiná a Nadace pro svobodný software nad ní nemá žádnou moc. Pochopitelně je ale potřeba dělat vše podle zákona a příslušných licencí. Ale i sám Richard Stallman uvedl, že dohoda Novellu a MS neporušila GPL.

Microsoft a Novell

Dohoda Novellu s Microsoftem

Společnosti Novell a Microsoft uzavřely dohodu o spolupráci na interoperabilitě svých produktů. Ačkoliv tato dohoda svět alternativních operačních systémů od základů patrně nezmění, přece jen se jedná o krok neobyčejného významu. Jeho důsledky totiž dopadnou i na ty, kteří s GNU/Linux zatím neměli nic společného. Přečtěte si vše podstatné v článku Microsoft a Novell: ze soupeřů partnery.

„Microsoft nedal Novellu patentovou licenci, a proto odstavec 7 licence GNU GPL v2 nepřichází do hry,” vyjádřil se k porušení GPL Stallman. Zároveň však prohlásil, že nová GPL verze 3 už bude na podobné situace připravená. „Není ale příliš pozdě a my se musíme ujistit, že jakmile bude GPL v3 vydána, bude podobné dohody blokovat,” dodal Stallman na adresu dohody mezi Novellem a Microsoftem.

FSF je od samého počátku proti dohodě, kterou Novell uzavřel s Microsoftem. Proti firmě jako takové ale vůbec nic nemá a rozhodně nemá zájem jí bránit v tvorbě software.

root_podpora

Až bude nová licence na světě, dostanou vývojáři do ruky nástroj, kterým budou moci zakázat využití svých děl společnostem, které uzavírají dohody zmíněného typu. Bude to ale jen možnost a rozhodně FSF nemá moc zakázat komukoliv distribuovat svobodný software. Od toho je přeci svobodný.


Informace získány ze serverů eWeek a Linux-Watch.

Vadí vám dohoda Novellu s MS?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.