Hlavní navigace

Nový Root a soutěž o ceny (5)

28. 1. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Pokračujeme v představování nového Roota - dnes si představíme minule avizovanou funkci, která posouvá diskuse o generaci dále, odhalíme také datum spuštění nového Roota a samozřejmě nechybí poslední kolo soutěže, kterým projdou opravdu jen ti nejlepší.

Minulé kolo vám dalo snad zabrat trochu víc a vězte, že proti dnešnímu a poslednímu to byla procházka růžovou zahradou – tentokrát to určitě žádný jednořádkový script nevyřeší :).

Nejdříve ale pojďme na představení slibované funkce, která zásadně mění diskuse.

Oddělujeme zrno od plev

Určitě vás také nebaví prodírat se v diskusích hromadou balastu, neřkuli pitomostí od blbečků, kteří nemají nic lepšího na práci než spamovat diskuse po celém Internetu. A to je na tom myslím ještě Root hodně dobře ve srovnání s jinými servery. Nicméně i u nás se najdou příspěvky zcela mimo, příspěvky o ničem, flame příspěvky, ale ma druhou stranu i opravdové perly, které vám zachrání data, místo, prémie, manželství, milenku : ) atd., prostě příspěvky kvalitní a přínosné.

Jenže je tu zásadní otázka: jak ty kvalitní příspěvky odfiltrovat od balastu? Má to dělat redaktor? Kdo by to zaplatil? Věřili byste hodnocení od jednoho člověka, který rozhodně nemůže být objektivní? Já tedy ne. Co kdyby ale příspěvek ohodnotilo tisíc lidí, to už má slušnou vypovídací hodnotu, což? A modří už tuší – ano, Root má implementovánu funkci hodnocení názorů a přispívajících li­dí.

Hodnocení diskusních příspěvků

Každý registrovaný uživatel může během čtení diskusních příspěvků tyto ohodnotit na stupnici jedna až deset podle toho, jak přínosný se mu příspěvek zdá. Samozřejmostí je, že při hodnocení se nic nereloaduje – prostě jek klikáte na čísílka hodnocení, a ta se uloží teprve při přechodu na jinou stránku na Rootu (a to kdykoliv, třeba za týden).

Hodnocení autorů příspěvků

Každý autor příspěvku vyjma anonymů má na Rootu nějaké renomé. To získává z toho, jak uživatelé hodnotí jeho příspěvky. Pokud budou vaše příspěvky nekvalitní, nesmyslné či dokonce obtěžující, bude se vaše renomé blížit nule, což bude mít za následek jediné – vaše příspěvky nebude nikdo číst, protože je neuvidí (viz dále). Pokud budete naopak přispívat konstruktivně, čtenáři budou vaše příspěvky hodnotit jako užitečné a kvalitní a vaše renomé poroste.

A k čemu je dobré mít vysoké renomé? Za prvé – každý nový příspěvek získává počáteční kvalitu dle renomé svého autora, to znamená, že máte-li renomé vysoké, váš příspěvek je automaticky považován za kvalitní a je nabídnut větší množině čtenářů. Za druhé – lidé s dostatečně vysokým renomé získají jistá privilegia, například možnost publikovat zprávičky bez kontroly editora a podobně.

Jak to pomůže čtenáři

Každý registrovaný uživatel si může ve svém profilu nastavit individuální práh vnímání kvality – můžete si například říct, že za kvalitní považujete jen příspěvky hodnocené minimálně známkou 6. O příspěvky, které jsou pod vaší laťkou, samozřejmě nepřijdete, ale systém je potlačí a zobrazit si je můžete až na explicitní vyžádání. Rovněž zobrazování odkazů na příspěvky na titulní straně je obohaceno o pohled na všechny příspěvky a pak pouze na ty, které odpovídají vašemu vnímání kvality.

Anonym vs. Známý uživatel

Systém samozřejmě nikoho nenutí se registrovat, ale v přidělování počáteční kvality příspěvku nepatrně zvýhodňuje známé uživatele oproti anonymům – je to logické, i v reálném světě obvykle vzbuzuje větší důvěru dopis podepsaný než anonymní. To má za důsledek, že v defaultním nastavení vnímání kvality jsou potlačeny všechny příspěvky od anonymů, tj. eliminujeme zmíněné blbečky zahlcující diskuse jednoduše tím, že jejich příspěvky nikdo neuvidí, a tím padem je to přestane bavit. Jak již bylo řečeno, není problém si nastavit vnímání kvality jinak a sledovat třeba i příspěvky s kvalitou blízkou nule, zaleží jen na vás.

Poznámka: Za anonyma je považován neregistrovaný uživatel, jakmile jste registrován, byť třeba jen s přezdívkou, nejste anonym.

Bude to fungovat?

Pokud bychom tomu nevěřili, neděláme to. V našich laboratorních podmínkách celý systém funguje výborně a jediné, co by ho mohlo ohrozit, je nezájem uživatelů – pokud nebudou čtenáři hodnotit, nebude mít systém co počítat a bude to celé k ničemu. Ale vzhledem k avizované jednoduchosti použití a komunitě čtenářů kolem Roota nemám o systém nejmenší obavu.

Pokud vás předchozí řádky navnadily a už se nemůžete dočkat, až si vše vyzkoušíte na vlastní kůži, tak vězte, že den D a hodina H nastane 1107176400 (když se nic neočekávaného nesemele :). No a než to slavné datum přijde, bavte se s posledním kolem naší soutěže – myslím, že máte opravdu co dělat :)

Páté a poslední kolo soutěže

Nejprve si opět připomeňme, o co soutěžíme:

1. cena

2. cena

3. cena

O vítězi rozhoduje rychlost – kdo pošle jako první celý screenshot nového Roota, stane se vítězem. Ze soutěže jsou pochopitelně vyřazeni všichni zaměstnanci a spolupracovníci společnosti Internet Info a jejich rodinní příslušníci.


Partnerem soutěže je internetový obchod computer.cz

computer.cz

root_podpora


Pátá část soutěžního puzzle

Je to tu – poslední kolo, které si žádá skutečné muže (i ženy :)). Usoudili jsme, že md5 posledního obrázku je dostatečný oříšek, který vám zabere nějaký ten čas a konečně si snad přestanete stěžovat na příliš lehké úkoly :)

88021ddd6bead9e­a5072c1ab5497e373

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.