Hlavní navigace

O jaké ajťácké hračky letos napsat Ježíškovi?

29. 11. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Vážení přátelé, šokující informace na úvod: za méně než měsíc nás zase čekají Vánoce. Je tedy čas napsat Ježíškovi o dárky. Vybrat správný dárek pro ajťáka není jen tak, jelikož my prostě máme vkus, kterému průměrní lidé nerozumí. Pokusíme se proto nabídnout pár tipů na věci, které nám udělají radost!

Vánoce jsou na spadnutí, takže čím jiným při příležitosti jejich konání potěšit správného počítačového šílence, nežli vrcholně stylovým a unikátním dárkem? Jelikož ale lidé často mívají v předvánočním shonu problémy s inspirací, je tu dnes náš článek, který vás z řečené vybírací šlamastyky zaručeně dostane… Pošlete odkaz všem tetičkám, babičkám, maminkám a strýčkům, kteří si s vámi nevědí rady.

Toustovač ve tvaru hlavy Darth Vadera

Co by to bylo za ajťáka, geeka a nerda, kdyby neměl rád Hvězdné války? A jak jinak jim vzdát hold, nežli každodenním pohledem na hrdiny z této ságy pocházející. Dnes tu máme něco pro příznivce Temné Strany: stylový toaster ve tvaru hlavy Darth Vadera, který obsahuje i neméně stylově tvarované topné těleso, díky němuž na vás bude Darth Vader shlížet ze všech toustů. Po pořízení toustovače vám sice nemůžeme zaručit, že vás bude provázet Síla, co vás ale bude provázet na každém kroku, jsou kvalitně opečené tousty – což také není k zahození…

Nejkrásnější ženské zombie

Všichni příznivci zombie žánru by si rozhodně neměli nechat ujít zombie kalendář obsahující ty nejkrásnější ženské zombie. Za pouhé 3,99 USD se můžete těšit po celý rok na spoustu atraktivních děvčat (byť místy již lehce nahnilých).

WiFi tričko

Skutečného hardcore ajťáka poznáte snadno – jeden z nejviditelnějších příznaků je ten, že se vždy a za všech okolností snaží zůstat v dosahu internetu. Jakmile je jen na krátkou chvíli mimo zástrčku či signál sítě, schází, chřadne a propadá depresi. Podobného jedince přímo nadchnete koupením trička (19,99 USD), které mu pomůže WiFi sítě snadněji hledat a připojovat se na ně. Nakonec tak sami uvidíte, že se jeho nálada mění stejně jako počet čárek na tričku.

Tričko detekuje sítě typu 802.11b/g a je ze 100 % černé bavlny. Pohon zajišťuje trio AAA baterií nebo akumulátorů ukrytých v malé kapsičce. A ještě jedna drobnost – ono detekční zařízení se před praním samozřejmě musí odepnout.

Cokoliv z našeho butiku

Samozřejmě si nemůžeme odpustit malou reklamu na náš linuxový butik. Najdete v něm spoustu triček, mikiny, ručníky, trenýrky, hrnky a samozřejmě také oblíbená tanga. Poslední jmenovaný kousek prádla se příliš nehodí pro pány, ale správnou ajťačku jistě potěší. Nakonec… vlastně potěší i jejího chlapce, jehož oko tak bude moci nerušeně spočinout na ladných křivkách ženského těla. Uuuuuuuuu!

Scannerové pero DocuPen

Správný ajťák se zásadně nikdy nezříká svých technologických hraček, bez kterých je často jako ryba na suchu. Jestliže máte v prasátku aspoň 229,99 USD, tak jej můžete potěšit zařízením připomínajícím pero, které však ve skutečnosti slouží jako scanner stránek širokých 8,5 až 11“. Scanner je relativně hbitý (stránka řádově sekundy) a plně barevný (až 24 bits/400 DPI). Data jsou ukládána na microSD (pozor, neplést s microSDHC) kartu (standardně je tu pouze 8 MB interní flashe). Suma sumárum hračka, nad kterou by se mlsně oblízl nejeden tajný agent. DocuPen se nabíjí připojením k USB portu a stejně jsou samozřejmě přenášena také data.

Lektvar zdraví

I z biologického hlediska jsou ajťáci velmi neobvyklí tvorové: samotné základy biologie popírá to, jak žijí pouze z kávy, sladkostí a nikotinu. Po dlouhé šichtě proto jistě přijde podobně vytížené osobě vhod mít v zásobě pár lektvarů zdraví a vytrvalosti. Tajemné runy (a 160 mg kofeinu odpovídající dvojici Red Bullů) ajťákovi zajistí (a nejen jemu) zhruba 5 až 8 hodinové osvěžení těla, ducha i mysli – to vše pouhých 19,99 USD za 6 kusů.

Miniaturní dálkové ovládání

Ajťáci mají velmi specifický smysl pro humor, namátkou jeden bývalý kolega kdysi jinému, který měl na svém PC zítra předvádět VIP prezentaci, „vylepšil“ pozadí i systémové zvuky, přičemž se inspiroval v jednom velmi neslušném filmu. Podobný žertík si může vynalézavý ajťák dopřát i s tímto miniaturním dálkovým ovládáním, díky kterému lze ovládat prakticky libovolnou TV v dosahu (Sony, Panasonic, Samsung, Toshiba, Sanyo, Aiwa, Mitsubishi, Philips, JVC, Sharp, …), což si o televizní vtípky s „náhodným“ přepínáním (zesilováním, zeslabováním, vypínáním, zapínáním) přímo říká. Cena dělá 8,99 USD.

Mimo Mini USB Monitor

Dalším z typických rysů ajťáka je to, že jakkoliv velký monitor má k dispozici, brzy zjistí, že mu nestačí. Problém mu pomůžete elegantně vyřešit koupí USB monitoru Mimo Mini. Zajímavá je na něm především absence klasického portu pro video – je zde pouze běžný USB. Minimonitor lze přicvaknout k monitoru stávajícímu nahoře či po boku, není třeba jej nijak napájet ani řešit vstup z videokarty. Displej má úhlopříčku 7“, rozlišení 800×480 pixelů, jas 350 cd/m2 a kontrastní poměr 400:1. Cena závisí na typu a podpoře dotekovosti (123,99 až 229,99 USD).

Herní konzole GP2X Wiz

Opět jeden z dražších dárků (149,99 USD), ale neznáme ajťáka, který by jím pohrdl. Wiz je herní zařízení, které umí emulovat staré herní konzole a počítače. Má pro to velmi slušné hardwarové zázemí: procesor ARM9 taktovaný na 533 MHz (dá se vyhnat až na 800 MHz). Dotekový 2,8“ OLED displej (stylus v dodávce), 64 MB RAM, 1 GB vestavěné flashe (dá se rozšířit microSD/SDHC kartami). Samozřejmostí je i USB 2.0 a nabíjení přes něj. Konzole má rozměry 121×61×18 mm. Nechybí 3,5 mm audio jack, mikrofon na hlasové poznámky a stereo reproduktory.

Konzole zvládne kromě her také video (až 480×272 pixelů a 30 fps) ve formátech MPEG4, XviD a AVI (2 500 kbps max.). Zvukové soubory Wiz svede přehrát typu OGG a WAV (384 kbps max.). Emulovat lze snad všechny představitelné konzole (nutno stáhnout nejprve): Atari ST, Commodore 64, NES, SNES, Gameboy, Gameboy Advance, NeoGeo a jistě potěší i podpora Flashe. A jak dlouho celá ta paráda vydrží v chodu? Je tu sice pouze 2 000 mAh akumulátor, ten má prý ale zvládnout až 7 h aktivního hraní, což je třeba na cestování v rámci ČR stále ažaž…

Webová kamera á la Star Trek

Zatímco průměrná komunita se dělí na muže a ženy, zaměstnané a nezaměstnané či třeba hladové a syté, ajťáci se dělí zásadně na tzv. „Starwarsisty“ a „Startrekisty“. Jestliže máte to štěstí znát právě druhý ze jmenovaných typů, pak víme, jak jej potěšit přímo v astronomické míře: kupte mu webovou kameru vyvedenou v duchu U.S.S. Enterprise NCC-1701. I částka za tyto stylovou drobnost je relativně příjemná – jen 24,99 USD.

Nadprůměrně viditelné nálepky na klávesnici

Ajťáci jsou tvorové ignorující dny i noci a uznávající pouze strojový čas a takt procesoru. Jako takoví často pracují v noci a obvykle i bez kvalitního osvětlení. Super-reflexní polepky na klávesnici v ceně pouhých 9,99 USD jsou pro ně tedy zřejmě tou nejlepší volbou.

USB chladnička

USB ohřívač na kávu je již mezi ajťáky léta standardním vybavením, co ovšem ten váš ve sbírce takřka jistě nemá je tato sympatická drobná lednička (zhotovená v retro-stylu) na jedinou plechovku jeho oblíbeného nápoje. Chladnička mimochodem obsahuje i jednu modrou LEDku, která dle autorů zlepšováku působí další psychologické chlazení plechovky díky známému faktu, že modrou vnímáme jako studenou, takže musí logicky chladit i další věci (co dodat, vpravdě vulkánsky neprůstřelná logika!).

Hi-tech přívěšek

Všechny ajťáky (a zejména ajťačky) rozhodně nemůžete nenadchnout přívěskem ve tvaru tištěného spoje. Skvělé je na nich zejména to, že každá kresba je unikátní a jiná, nežli ta předchozí. Za 19,99 USD jistá koupě!

Nejpálivější chilli na světě

Guinessova kniha rekordů hovoří jasně: nejpálivější chilli nese jméno Naga Jolokia a právě to je i sazenička, která je v tomto květináči dopravena k zákazníkovi. Poté květináč již jen stačí postavit na slunečné místo a sem tam zalít. Má-li tedy váš ajťák v oblibě pálivá jídla, může si vypěstovat sám za několik měsíců tu opravdu nejpálivější papričku na světě. Cena 4,99 USD za komplet je vyloženě směšná a zábavy si poté při jídle užijete habaděj. Jen si raději přichystejte k ruce hasicí přístroj – jeden nikdy neví!

Obří USB rozdvojka

Jestli jsou ajťáci něčím opravdu proslulí tak tím, že počet zařízení, příslušenství a udělátek, které u nich najdete v USB portech, se dá srovnat snad jen s počtem atomů křemíku v procesoru, není tedy divu, že zdálky připomíná jejich PC klubko chobotnic. Perfektně organizovaný stůl nicméně zajistíte tímto krásným hubem, jež nabízí celých 24 portů. Cena za kus dosahuje 49,99 USD.

Nejmenší flashdisk na trhu

Ajťáci si velmi potrpí na technologická „nej“, berte tudíž za takřka jisté, že se mu velmi zavděčíte i s dárkem v podobě nejmenšího flashdisku na trhu. Tím pochopitelně máme na mysli velikost fyzickou (31,3×12,4×3,4 mm), nikoliv objemovou (8,16,32 GB). Rychlost čtení i zápisu by měla dosahovat vynikajících 30 MB/s. Zájemci o koupi budou muset tentokrát do své virtuální peněženky sáhnout po 24,99 až 139,99 USD dle kapacity.

root_podpora

Pár slov závěrem…

Ať už se tomu svému ajťákovi rozhodnete pořídit něco z dnes navržených věcí, nebo se raději spolehnete na vlastní fantazii, v obou případech byste měli zohlednit jeho konkrétní povahové rysy, zájmy a konkrétní práci (to jsou samozřejmě vše proměnné, které v redakci ani zdaleka netušíme). Ano, vybrat správný dárek pro ajťáka není snadné, na druhou stranu ale, když se opravdu trefíte, zavážete si dotyčného nehynoucím vděkem minimálně na celou jeho aktuální inkarnaci!

A kde to seženete? Vše zde popsané mají k sehnání na: shop. StarWars.com, MyZombiePinup.com nebo na ThinkGeek.com.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Hájek vystudoval obor "Aplikace výpočetní techniky v ekonomice", živí se jako novinář a má rád Gentoo, Javu a Free Pascal.