Hlavní navigace

Ochrana CD ještě jednou

10. 1. 2003
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Článek "Jak soudruzi z Bonton/Sony music bojují s piráty" rozdělil naše čtenáře na dva nesmiřitelné tábory. Jedni dávali autorovi za pravdu, druzí mu zazlívali přehnaně ostrý tón, kterým zástupce vydavatelství bez váhání napadl. Já jsem narazil na "chráněné" CD od vydavatelství Universal a zde je moje zkušenost.

Já osobně se spíše řadím k té první skupině – jestliže mi totiž výrobce prodá něco, o čem bezostyšně tvrdí, že splňuje normy, a není to pravda, nevidím jediný důvod, proč bych jako zákazník neměl reagovat velice ostře. Já jsem zákazník a výrobce je tu kvůli mně, ne naopak.

Navíc se mě hluboce dotýká, když výrobce CD a priori předpokládá, že každý jeho zákazník je zloděj, který ho chce okrást. Z těchto důvodů nemíním jednat s těmito výrobci v rukavičkách. Není třeba nikoho inzultovat, pro začátek stačí nemlčet a svoji nespokojenost dát patřičně najevo. Pokud totiž budou zákazníci mlčet, výrobci CD se sami od sebe nezmění.

Zakoupil jsem na Vltavě CD Ready Kirken „… čekal jsem víc“ a musím říct, že jsem od něj opravdu čekal víc. Ne, že by CD bylo špatné po hudební stránce, právě napak, ale já jsem čekal, že si ho přehraju ve svém počítači – na Vltavě nebyla o nějaké pochybné ochraně ami zmínka, na nosiči je logo CDDA, takže by neměl být s přehrávaním problém. Ale byl. CD v počítači nehraje a vysvětlením je oznámení na bookletu „Toto CD je chráněno proti kopírování. Je přehratelné na standardních CD přehrávačích a na PC používajících operační systém Windows ®. Problémy s přehráváním mohou nastat pouze ve výjimečných případech.“ Pro Universal (který je vydavatelem tohoto povedeného kousku) je asi každý uživatel Linuxu nebo Applu výjimečný případ.

Takže jsem zaplatil za kus umělé hmoty, který měl být Compact disk digital audio, ale místo toho jde o podivný paskvil, nepřehratelný v mé CD mechanice na legálním operačním systému. Co s tím? Když ochranu obejdu a budu zticha, nic se nezmění, proto píšu všem zainteresovaným stranám rozhořčený mail (myslím, že ostrý je přiměřeně vzniklé situaci):

Dobry den,
zajimalo by mne, proc mi nejde prehravat CD „… cekal jsem vic“ od Ready Kirken, ktere jsem si radne zakoupil (!) a ktere ma logo „Compact disk digital audio“ a pritom to NENI „Compact disk digital audio“! Lepe receno ja vim, proc mi nejde prehrat technicky, ale proc jsem jako zakaznik uvaden v omyl tvrzenim, ze jde o „Compact disk digital audio“?

Proc mne nuti vydavatel (skupina) shanet zpusob, jak toto zverstvo obchazet, abych si poslechl sve LEGALNE zakoupene CD na svem LEGALNIM operacnim systemu Linux?? Navic je podle mne Universal v rozporu s Philipsem, viz. The Register: http://www.the­register.co.uk/con­tent/4/23736.html (Philips jakozto strazce patentu CD AUDIO trva na tom, aby kazde CD obsahujici „ochranu proti kopirovani“ bylo vybaveno jednoznacnym oznacenim a neneslo na sobe znacku CD AUDIO.)

Rad bych znal stanovisko vsech zainteresovanych, tedy prodejce, vydavatele i skupiny. Toto stanovisko bude soucasti clanku na serveru ROOT.cz, kde si ho precte odhadem 6000 lidi.

Philips uz jsem o vyjadreni pozadal.

Dekuji.

Do Philipsu jsem pak poslal tento dotaz:

Dobry den,
jsem redaktorem odborneho serveru ROOT.cz (http://root.cz) a rad bych znal stanovisko Philipsu k nasledujicimu problemu:

Zakoupil jsem CD Ready Kirken vydane spolecnosti Universal a toto CD nelze prehravat v mem pocitaci, protoze obsahuje ochranu proti kopirovani (CD mam samozrejme zakoupene legalne). Toto CD navic obsahuje logo CD digital audio, ale podle mne to CD digital audio neni. Podle clanku na http://www.the­register.co.uk/con­tent/4/23736.html si Philips nepreje, aby kdokoli pouzival toto oznaceni pro takova CD, ktera maji ochranu pred kopirovanim.

Muzu znat Vase stanovisko a podniknete pripadne nejake kroky proti spolecnosti Universal, ktera podle mne uvadi zakazniky v omyl?

Vyzadal jsem si i stanovisko prodejce, vydavatele a skupiny a s vyslednym clankem Vas rad seznamim. Clanek si podle meho odhadu precte cca 6000 lidi.

Dekuji za vas cas

Odpovědi na sebe kupodivu nenechaly dlouho čekat:

Vltava:

k CD, ktere maji „ochranu“ proti kopirovani a tudiz je nelze prehrat na PC tuto informaci uvadime. Samozrejme, pokud ji mame k dispozici. Coz je asi ten hlavni problem, ze vydavatele nam nesdeluji, zda CD ma nebo nema jejich „ochranu“. Verte, ze s tim bojujeme docela neuspesne, hlavne u CD, ktere zarazujeme do prodeje jako predobjednavky, a ktere jsme tudiz jeste nemeli v ruce.

Co se tyce vasi konkretni objednavky, pokud mate zajem, uzname vam ji jako reklamaci, protoze to opravdu na webu uvedeno nebylo, coz napravime.

Co se tyce vaseho nazoru na tuto „ochranu CD“, ztotoznuji se s nim, sami jsme jako Vltava.cz uvazovali o nejakem verejnem vystoupeni proti teto veci. Coz jsme posleze zavrhli, protoze vydavatele by si z toho stejne nic asi „nedelali“…

S pozdravem
Petr Kral, InternetShops, a.s.

Vrácení CD jsem odmítl – CD jsem si koupil proto, abych ho poslouchal, ne posílal poštou sem tam. Nicméně přístup Vltavy oceňuji a považuji za seriozní.

Druhý den dorazil i e-mail od českého Philipsu, kde mi bylo sděleno, že:

… Vzhledem k tomu, ze se Vase otazka tyka vztahu se spolecnosti Universal a celosvetoveho postoje Philips, musi na ni odpovedet nase centrala v Amsterdamu, ktere jsme Vas dotaz predali.

Verim, ze odpoved sdeli do konce tohoto tydne.

Bohužel, vyjádření centrály Philipsu jsem nedostal ani po měsíci a na mé urgence se už nikdo nenamáhal odpovědět.

Vzápětí mi volala i manažerka kapely, která mi vysvětlila, že zajišťuje pouze turné a výroba CD jde zcela mimo ni a že pravděpodobně ani kapela netuší, že tento problém s jejich CD je. Slíbila mi, že můj mail kapele předá (psal jsem i na mail kapely).

Podobný vývoj jsem očekával a od začátku mi bylo jasné, že hlavní díl viny je na vydavateli a že prodejce nebo kapela je v tom víceméně nevinně. Mohlo by se zdát, že kapela má šanci něco ovlivnit, ale vzhledem k tomu, že například na desku Tří sester dal vydavatel ochranu proti vůli kapely, nedělám si o vlivu interpetů na CD velké iluze a dokresluje to i mail od Michala Hrůzy z Ready Kirken:

ahoj tomasi,
konecne jsem si nasel cas na odpoved doslych mailu, tak tedy i na ten tvuj, i kdyz ti asi moc nepomuzu. jmenem skupiny ti musim sdelit, ze tento problem nejsem momentalne schopen vyresit, muzu ti slibit, ze se na to zeptam na universalu, je to zatim prvni reklamace tohoto druhu. kazdopadne neni v poradku, ze koupeny cd nehraje v popisovane masince.

mej se co mozna nejlip.
zdravi technicky antitalent michal

Chybělo tedy už jen vyjádření Universal music a i to dorazilo:

dekujeme za vas e – mail z minuleho tydne, ktery se tykal oznaceni ochrany cd ready kirken …cekal jsem vic.

nesoulad ochrany proti kopirovani typu cactus se standardem cdda jsme si uvedomili a na nove vyrabenych / vydavanych titulech bude vse jiz spravne.

velmi se omlouvame za tuto chybu a dekujeme za pripominku i za pochopeni.

s pratelskym pozdravem
petr vladyka
radio & internet promotion
universal music s.r.o.

Přiznávám, že jsem čekal nějakou kontroverzní odpověď a následnou ostrou výměnu názorů, podobnou té, jakou vyprovokoval zástupce Sony/Bonton, ale Universal asi zaměstnává schopnější lidi, takže se žádná slovní přestřelka nekonala. Dohadovat se o tom, zda má ochrana nějaký smysl, nemá cenu, diskuse by zcela jistě nevedla k žádnému cíli.

root_podpora

Jestliže jsou vydavatelé přesvědčeni, že všichni jejich zákaznící jsou potenciální zloději, vymluví jim to jedině to, když lidé přestanou jejich „zmršená“ CD kupovat.

Závěr?

Mnoho lidí, stejně jako mě, jistě napadne akce ve stylu Robina Hooda – ochranu obejít (což není vůbec žádný problém) a CD poslat do světa prostřednictvím Internetu a formátu mp3 (ogg). Toto řešení vypadá na první pohled „spravedlivě“ – oko za oko, zub za zub, jenže je tu zásadní problém. Tato odplata poškodí kapelu, která v podstatě za nic nemůže. Takže rozumnější se mi jeví umírněné řešení – dát vydavatelům najevo, že takto tedy ne. Doporučuji „chráněná“ CD reklamovat a psát stížnosti jak vydavatelům, tak organizacím, které mají ochranu zájmů zákazníků v popisu práce. Postup při reklamaci CD je hezky popsán v článku Konec ochran CD-DA a jak mu pomoci na CDR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.