Hlavní navigace

ODF plugin od Sunu: jaký je a co přináší?

13. 8. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Již delší dobu je zřejmá potřeba kvalitního pluginu do MS Office pro práci s ODF. Použitelných řešení je zjevný nedostatek, a tak se do situace vložil Sun. Povedlo se firmě programující OpenOffice.org, a logicky tedy propagující ODF začlenit tento formát i do konkurenčního kancelářského balíku?

Co to je a kde to roste?

Je tomu již přes tři měsíce, co jsme psali o chystaném ODF pluginu Sunu do MS Office. Dnes je tento plugin hotov a my jsme jej pro vás vyzkoušeli.

Jedná se jednoduše o plugin do MS Office, který je schopen pracovat se soubory ve formátu ODF. Plugin není určen pouze pro jednorázové konverze, jako je tomu u stejného pluginu z dílny Microsoftu, ale jedná se o kompletní začlenění ODF jako plnohodnotně podporovaného formátu.

Chcete-li si plugin stáhnout a vyzkoušet také, najdete jej na mirrorech Sunu, jak jsem ostatně již zmínil v příslušné zprávičce.

Další ODF plugin do MS Office?

Ano, sunovský plugin není první, ale přesto má jistě smysl se mu věnovat. Jednak proto, že zmiňovaný plugin od Microsoftu je vhodný spíše pro jednorázové načtení či exportování ODF dokumentu, ale také proto, že funkčnost tohoto pluginu byla v době psaní recenze přinejmenším diskutabilní. Toto je však již pěkných pár měsíců zpět, a lze tedy doufat, že za tu dobu byl plugin opraven. Zda tomu tak skutečně je, nevím.

Zajímavý je jeho návrh – jedná se de facto o optimalizovaný build OpenOffice.org. Tím je zaručena kvalitní konverze, na druhou stranu s tím však souvisí jeho poměrně značná velikost – 30 MB velký plugin je už opravdový bumbrlík.

sun-odf-3

Podporované verze a implementace

Sluníčkářský plugin je určen pro Microsoft Office verzí 2000, XP a 2003, nejnovější Microsoft Office 2007 zatím podporován není.

Instalace proběhla bezproblémově. Není na ní nic složitého a věřím, že ji zvládne každý poučený uživatel Windows.

Co se týče vlastního začlenění, Sun šel cestou nejmenšího překvapení, nepřidával pokud možno zbytečné ikonky či nabídky, ale prostě a jednoduše přidal nový typ dokumentu a zpřístupnil jej standardním způsobem, tedy skrze dialog pro otevření a uložení souboru.

sun-odf-4

Trochu jiným způsobem je zmíněná funkcionalita implementována do aplikací Excel a PowerPoint – pro ně není podpora zcela hotova a v současné době je možné tyto funkce najít pod volbami Import ODF a Export ODF.

sun-odf-5

Vlastní funkčnost pluginu

Co se týče kvality konverzního enginu, s žádnými podstatnými problémy jsem se v rámci převodu náhodně vybraných dokumentů nesetkal. Převod tedy funguje spolehlivě a subjektivně bych řekl, že i poměrně rychle.

Nedostatky? Našly by se …

Ačkoliv plugin vykonává svou práci dosti kvalitně, jeho běh doprovází i několik méně či více nepříjemných jevů. Nejvíce mi vadilo, že i po ukončení MS Office někdy zůstával v paměti a občas dokonce dosti výrazně zpomaloval počítač. Na neukončování běhu pluginu si stěžovalo více lidí, dalších stížností na zpomalování běhu jsem si ale nevšiml, a tedy nevylučuji, že problém vznikl jinde, což se mi však bohužel ověřit nepodařilo.

sun-odf-2

Druhou vadou na kráse jsou různé hlášky, kterými se plugin snaží zaměstnat již tak dost zkoušenou mysl uživatele Windows. Konkrétně jsem se setkal s nepříliš užitečným upozorněním na bezpečnost a upozorněním na možné problémy s formátováním, které se však naštěstí ve výstupním dokumentu nijak viditelně neprojevily.

root_podpora

sun-odf-1

Poslední mojí výtkou bude již zmíněná velikost. Jistě by bylo příjemné plugin zmenšit, na druhou stranu ale při dnešních kapacitách disků již rozhodně nemusíme skrblit každý megabajt, takže jsem toho názoru, že tento nedostatek se dá Sunu odpustit.

Závěr

Přes všechny uvedené problémy považuji plugin za krok správným směrem – lze jej normálně používat, aniž by padal nebo poskytoval nekvalitní výstup. Své chyby ale má a Sun by je měl nejlépe již v příští verzi odstranit.

Odkazy

Jste spokojeni se sunovským ODF pluginem?

  • Ano, povedl se jim.
    3 %
  • Ano, je poměrně dobrý.
    6 %
  • Docela ujde, ale je zbytečně velký.
    1 %
  • Ne, jsou s ním jen problémy.
    3 %
  • Nezkoušel jsem.
    87 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jakub Šťastný byl v letech 2007 až 2008 redaktorem serveru Root.cz. Mezi jeho zájmy patří Linux, programování a typografický systém TeX.